Review: Stefan Johansen – en mann for krigen!

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ukens opptur: Celtic og Stefan Johansen

Få lag og trenere hadde en dårligere start på årets sesong utifra forventningene enn Ronny Deila og hans Celtic. Etter fadesen i Champions League-kvalifiseringen, og en dårlig start i serien, var det få som trodde Deila ville bli sittende veldig lenge ved roret i storklubben.

Som alle andre nye trenere, trengte også Deila litt tid på å få i gang maskineriet og få satt sitt eget spill. Etter fire strake seire i serien, og åtte poeng på fire kamper i Europaligaen, ser ting veldig mye lysere ut. Celtic er der de skal være i Skottland, på toppen av tabellen. I Europa ligger de meget godt an til å avansere fra gruppen sammen med Red Bull Salzburg, hvor en nordmann har scoret i begge de to siste kampene for Deilas mannskap. Samtidig som Celtic har funnet toppformen virker det som vår egen Stefan Johansen også har fininnstilt siktet og brettet opp ermene for sin norske trener. Etter scoringer i begge Europaliga-kampene mot Astra, leverte han også denne helgen en meget bra match, kronet med både scoring og assist. 2–1-seier mot Aberdeen, og den nødvendige flyten er der også. Virgil van Dijk ble matchvinner på overtid etter en corner fra Johansen, og det virker som Deilas menn har store planer om å forbli på toppen av den skotske serien.

LES OGSÅ: Den norsk-islandske sagaen

Spørsmålet vi nordmenn bør stille oss er: Hvor god er egentlig Stefan Johansen?

Etter landskampene mot Malta og Bulgaria var det veldig godt for våre tapre menn med seks etterlengtede poeng i EM-kvalifiseringen. Selv om han ikke scoret der, som for Celtic de siste matchene, viste Stefan Johansen at han er Norges kanskje aller beste fotballspiller, både på og utenfor banen (noe Bulgarias trener fikk kjenne litt ekstra på). Med storformen han nå har funnet både på klubblag og landslag er det mange argumenter for at Johansen er den spilleren som presterer på høyest nivå på daglig basis av de norske spillerne.

– It’s the kind of drive that Celtic have lacked since the departure of Victor Wanyama, sa Graham Ruthven (STV Sport) om Johansens betydning for Celtic.

Oppofrende som få tråkker han til i duellene og strør om seg med nydelige crossere. Han har vist hvor viktig han er for det norske landslaget og Celtic denne høsten, og fortjener all den rosen han får. Nok en landslagshelg nærmer seg, og det er slike spillere man trenger for å få med Norge i neste Europamesterskap. Med den kanskje aller største rollen i Celtics vending på en dårlig start av sesongen og kanskje den aller viktigste spilleren på det norske landslaget, er det ingen tvil. Stefan Johansen og hans siste måned på fotballbanen bør hedres med ukens opptur, sammen med sitt eget klubblag, Celtic.

Hederlige nominasjoner:

– Brann og Erik Huseklepp, som gjør det de må når det gjelder som mest. Fokus på de to neste kampene nå.

– Southampton og Chelsea, som bare maler på videre i serien og vinner helg på helg.

– Wolfsburg, som etter helgens 2–0-seier over Hamburg har seks strake seire i Bundesliga.

LES OGSÅ: Review: Romerriket står for fall

Ukens nedtur: Arsenal

Samtidig som Chelsea og Southampton(!) fortsetter å plukke poeng i Premier League, er det flere av de antatte utfordrerne som sliter med forferdelig form, både i hjemlig serie og noen også i Europa. “Hvem er det snakk om?” tenker du sikkert nå. Manchester City, Liverpool, Arsenal og Tottenham passer alle til denne beskrivelsen.

Ukens nedtur er Arsenal. Med en fadese på Emirates Stadium mot Anderlecht på tirsdag, for så å tape borte mot Swansea i helgen er det ikke mye positivt å hente for den røde delen av London. Hvordan er det mulig å gi fra seg en 3–0-ledelse mot Anderlecht i Champions League? Det skal ikke være mulig, men allikevel presterte Arsenal å rote det til, og kampen endte 3–3, etter to scoringer av Championship Manager-legenden Anthony Vanden Borre. 2–1-tapet mot Swansea er om mulig enda dårligere, og det er vanskelig å se gløden hos Wengers menn.

Hva er det som mangler? I begge kampene har Arsenal ledet, men rotet bort poeng. Det er ingen som går foran i krigen, som ovenfornevnte Johansen gjør for Celtic og Norge. Den som har kapteinsbåndet i klubben, Mikel Arteta, er skadet hele tiden og vise-kaptein Per Mertesacker har vært helt forferdelig uten sin vante makker, Laurent Koscielny. Man kan så klart skylde på alle skadene i den bakre rekken, men det skal være såpass god dekning på alle plasser i en storklubb som Arsenal at det ikke skal gjøre allverdens med hvordan laget fremstår.

Flere og flere av skadene er tegn på slitasje, og det er vanskelig å se hvordan Wenger kan fortsette å bruke de samme spillerne i to matcher hver uke.

Når det ikke ble hentet en ekstra midtstopper og en ny defensiv midtbanespiller i sommerens overgangsvindu, var det mange som ytret misnøye med nettopp dette. Hadde ikke skadene kommet ville de nok kunne klare seg, men når de nå har inntruffet er det lett å se hvor skoen trykker. Hele backrekken består av sidebacker og unggutter i enkelte kamper og de som skal skjerme forsvarsrekken fra den dype midtbaneplassen er ikke gode nok til å gjøre det. Flamini er en med hjertet utenpå drakten, men det hjelper lite når han har andre fotballferdigheter som ikke er gode nok for Tippeligaen.

Det må hentes i januar, men da er sesongen kanskje allerede ødelagt. I serien har Chelsea stukket fra i tet, og i Champions League blir det nok en andreplass i gruppespillet, som fører til Real Madrid eller Bayern München i 8.-delsfinalen. I hjemlig serie er det riktignok bare Chelsea som har fått en god luke til de andre topplagene, men også spennende lag som Southampton under Koeman viser at de er med for å kjempe om de øverste plassene. Southampton har to spillere i posisjonen Arsenal trenger en forsterkning i i januar-vinduet, Schneiderlin og Wanyama. Det som gjør disse to til typer man kan se for seg at Wenger prøver å hente i januar er at de ikke er cup-tied, altså at de kan spille Champions League for Arsenal. Johansen tok over for Wanyama, kanskje det er på tide at Wanyama tar over for Flamini og Arteta?

Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er det ikke godt nok med tap for Swansea og uavgjort mot Anderlecht for en klubb som Arsenal i løpet av en og samme uke. Eneste mannen som leverer hver kamp er Alexis Sanchez, som ikke kan bære resten av laget frem til over nyttår. Noe må skje på Emirates.

Uhederlige nominasjoner:

– Sogndal som ikke har vist noenting som fortjente en plass i Tippeligaen de siste serierundene.

– De andre antatte topplagene i Premier League som heller ikke leverer: Manchester City, Liverpool og Tottenham.

– Parma, som ligger på sisteplass i Serie A etter å ha tapt 7–0 denne helgen for Juventus. På tide å hente inn noen av de 250 spillerne de eier deler av?

LES OGSÅ: Le Classique – arbeidernes oppgjør mot pengene

Siste podcaster

  • Ingen esler, bare GOATS
    Tittelkampen i Premier league er tettere enn det har vært på lenge. I studio har vi en City, en Liverpool og en Arsenal fan. Vi snakker om tittelkampen og Simons England-eventyr. I studio: Kristiane Reigstad, Martin Primavera, Simon Harbo, Suheyb Isak Produsent: Marte Seeberg Følg oss på Instagram: @Offside_srib

Anbefalte artikler