Bonussporet: Et Rikere Sinn

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den informasjonen du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne uken er det nykommerne Et Rikere Sinn som står i fokus. Dette humorprogrammet, som har sending hver tirsdag, består av programleder Hans Olav Ingholm og hans medarbeidere David Vekony, Olav Slettebø, Vegard Bækkedal, Matteo Blomberg Ghini og Kristoffer Solberg.

Inne i studioet, hvor Hans Olav sitter avslappet bak spakene, og David og Kristoffer sitter bak hver sin mikrofon, har guttene en stor diskusjon om hvilken artist som var på Stavernfestivalen og skuffet med døvt sceneshow. «Johnny Cash?». «Nei, han er død. Bruce Springsteen.». «Nei, nei, nei. Skal vi finne ut hvem det var?». «Nei, vent, da, dette kan vi!». Enda flere navn blir slengt ut i luften, før de endelig finner ut at det var Bob Dylan.

Hvem er disse guttene?

Når guttene blir bedt om å fortelle om seg selv, blant annet hva de studerer og hvor de kommer fra, ser de litt oppgitt på hverandre og ler.

– Åh, så homogent vi kommer til å svare, sier David.

– Det som kjennetegner oss er nemlig at vi kommer fra ganske stereotypiske sirkler, som gjør at vi veldig ofte faller i bås. Vi går for eksempel på NHH alle sammen, og de fleste av oss kommer fra osloområdet. Så må vi egentlig jobbe oss oppover derfra, forklarer Kristoffer.

Selv om de altså svarer til en del av det som kjennetegner stereotypiene som omhandler NHH, er de likevel ganske så forskjellige typer – og skiller seg klart fra det man kanskje forventer av en kompisgjeng fra skolen i Sandviken. Og når de blir bedt om å forklare rollene de har i studio, er det ikke måte på hvilke komplimenter og fine ord som blir sagt.

– Hans Olav har en ganske klar programlederrolle. Han er showfyr nummer én. Du kan bare sette ham foran en mikrofon, så starter han å prate og det blir god stemning med en gang. Mens David er halvt skuespiller, så det skinner jo igjennom i hans rolle, forteller Kristoffer, i det han blir avbrutt av David:

– Så jeg er falsk?, spør han.

– Nei, nei, men du klarer å skape bilder og sånn i språket, beroliger Kristoffer.

Det går fort over til å bli en skrytebatalje mellom guttene:

– Hvis Kristoffer hadde vært en superhelt, ville han vært «association man». Han har så jævlig mange sammenlikninger, sier David, før Hans Olav legger til:

En klok og morsom gjeng. (f.v.) Kristoffer Solberg, Vegard Bækkedal, David Vekony og Hans Olav Ingholm (foran). (Foto: Kristin Ward Heimdal)
En klok og morsom gjeng. (f.v.) Kristoffer Solberg, Vegard Bækkedal, David Vekony og Hans Olav Ingholm (foran). (Foto: Kristin Ward Heimdal)

– Han er nok den intelligente av oss. Han kan finne koblinger, digresjoner og humor i ting som nødvendigvis ikke er så gøy i utgangspunktet, og det er veldig viktig å ha med på laget.

Det kommer brått opp for dem at de også har tre andre med i programmet, og har minst like mye fint å si om dem. Olav blir beskrevet som en innskyter, intelligent fyr, og «apropos ingenting»-eksperten som kan mange fun facts, mens Vegard er historie- og samfunnsfyren som skaper veldig god stemning. Og den siste, Matteo, blir beskrevet som en frittmeldende fyr som skaper humor og gøy gjennom å si ting andre kanskje ikke ville sagt, men at han kommer unna med det fordi han snakker arendalsdialekt.

– Vi er egentlig litt som et sjørøverskip der Hans Olav er kaptein, og David er den bekymrede styrmannen som er veldig nøye på tiden og sier ifra om vi kommer på feil kurs, sier Kristoffer avsluttende.

– Det er sjelden vi går på noen grunnstøtinger, da, legger Hans Olav til.

LES OGSÅ: Bonussporet: Innovasjon Norge

Ble til over lunsj

– Skal du ha skildringer og sånn når du skriver? For da kan du skrive «det ligger en kniv i vinduskarmen». Vi har kuttet opp muffins, skjønner du. Broderlig i fire deler, sier Kristoffer, og drar fram – nettopp – en kniv fra vinduskarmen.

Det mangler nemlig ikke på kos og god stemning når disse guttene er i studio. De har fått flere tilbakemeldinger fra lytterne deres om at de får lyst til å være til stede når guttene er på luften, fordi de har en så god tone seg imellom.

– Det er det som er konseptet her, egentlig. Vi tror at vi klarer å bygge en litt unik stemning i studio når vi sitter her sammen, og det er vårt komparative fortrinn, som man ville sagt på NHH, sier Hans Olav.

En annen ting som har blitt en del av programmet er at de tar med gjester inn i studio for å få inn litt andre vibber.

– Vi kjører vårt programkonsept, som er et samfunnsbeskuende underholdningsprogram, og så har vi med en gjest som er litt annerledes enn oss. Ofte med seriøs bakgrunn, og noen ganger med høyst useriøs bakgrunn, forteller Hans Olav.

Flere av guttene har kjent hverandre i opptil flere år, så det mangler heller ikke på samhold i gruppen. Programideen ble født under en av de mange lunsjene guttene tilbringer sammen i kantina på NHH, hvor de tenkte at folk kanskje ville være interessert i å være delaktig i den fine stemningen de har mens de tar en kaffetår.

– Jeg tror nok det er mange vennegjenger som har tenkt «Faen, ass, vi burde ha et eget radioprogram», sier Kristoffer.

– Men det er ikke alle som får lov!, skyter Hans Olav fornøyd inn.

LES OGSÅ: Bonussporet: Vitenskrap

Improvisert moro

En annen beskrivelse de har av seg selv er at de gir svar på ting man ikke vet at man lurer på. Hva mener de med det, egentlig?

– Vi tar tak i ting som angår mange i hverdagslivet, men som man kanskje ikke har tenkt på. Så tar vi opp dette og prøver å finne en løsning. Vi prøver rett og slett å finne svar på ting som irriterer, provoserer eller beveger oss, forklarer Hans Olav, før han legger til:

– Vi tar tak i de tingene nyhetene ikke dekker. Du hører på nyhetene for å bli oppdatert på hva som skjer, men du hører på oss fordi du vil høre om dagligdagse problemer som folk har, som du kanskje ikke har tenkt på før, og som vi tilbyr litt kreative løsninger på.

– Så dere fyller en rolle dere kanskje har savnet på radioen?

– Ja. Jeg ville hørt på meg, sier Kristoffer kontant.

De forklarer videre at de driver litt med samme metoder som stand up-komikere, hvor de kaster ut en situasjon som folk kan tenke «Åh, ja, det kan jeg relatere til, det var morsomt» når de hører på.

– Vår strategi er at folk skal sitte på lesesalen og ikke klare å holde latteren inne, sier Kristoffer.

– Men vi har ikke noe manus, alt er improvisert. Vi kommer inn i studioet, og alle har tenkt ut noen ting som provoserer dem, men vi har ikke snakket med hverandre om det først. Dermed er det helt genuin og spontan respons man får, forteller Hans Olav.

Avslutningsvis mener Hans Olav at lytterne får flere overraskelser hver gang de hører på, selv om sendingene stort sett har lik struktur.

– Men det skal være en kjempeoverraskelse siste sending før jul!, utbryter Kristoffer.

– Supert, takk for at du bandt oss til det, avslutter David.

Ønsker du å berike ditt sinn og bli fanget av den gode stemningen, bør du høre på Studentradioen i Bergen hver tirsdag kl. 10:00 – 11:00. Følg dem også gjerne på Facebook.

Siste podcaster

Anbefalte artikler