Halloween på museet

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det var en regntung og mørk fredagsmorgen. Klokken hadde ennå ikke blitt 06:00, og Bergen sov fremdeles. Nattens helter ranglet hjem. Den kjekke svensken på Deli de Luca holdt på å åpne for dagens første gjester, og alt virket som vanlig.

Jeg ante derfor fred og ingen fare der jeg klatret som en fjellgeit opp trappene ved Johanneskirken på min vei mot Studentradioens studio på Studentsenteret for å ha morgensending denne fredagen i slutten av oktober.  Men da jeg rundet et hjørne, satte jeg i et skrik. Ikke fordi jeg plutselig fikk en relationship request fra Ryan Gosling, men fordi jeg holdt på å kræsje inn i et svært gresskar med et skummelt fjes.

– HVA GJØR ET GRESSKAR HER I MIDT I  BYN? OG HVORFOR HAR DET SÅ SKUMMELT FJES?!?!

Så slo det meg: Selvfølgelig – det er jo Halloween i dag.

Move over, Lucia!

Halloween, eller Allehelgensaften om du vil, er egentlig en gammel katolsk tradisjon hvor vi skal feire alle helgenene, og særlig dem vi ikke vet navnet på (beste unnskyldningen for en fest ever). Feiringen står sterkest i USA, hvor mange ulike tradisjoner og skikker møtte hverandre under immigrasjonstiden på 1600-tallet.

Her i gamle kalde Norge har vi imidlertid hengt litt etter, for her hadde ikke Halloween sitt store gjennombrudd før tidlig på 2000-tallet. Men nå har det blitt like vanlig å feire Halloween her til lands som det er å feire Luciadagen, om ikke mer vanlig. For det er ingen tvil om at Halloween har kommet for å bli. Nå bugner butikkene over av Halloween-effekter allerede fra starten av oktober, og både barnehager og skoler begynner forberedelsene tidlig med kostymer og dekor – for det handler mest om det kommersielle og selve utkledningen.

På Halloween kler man seg nemlig ut, gjerne som noe skikkelig skummelt. Eksempler på dette er zombie, heks, vampyr, Siv Jensen og så videre. De yngste og deres foreldre går rundt i nabolaget og ringer på dører og ber om “knask eller knep”, mens de litt eldre gjerne går på fest og benytter anledningen til å kle seg ut som en heit catwoman eller forførende Jack Sparrow. Eller zombie, heks, vampyr og Siv Jensen. For på Halloween er alt lov – så lenge det er litt mørkt og skummelt.

Heksestemning i studio

På Halloween-sendingen vår ble det faktisk litt skummelt, for da hadde vi besøk av ei vaskeekte museumsheks, i skikkelse av Gro Nesse-Bremer. Hun er en kul dame, og en av drivkreftene bak en av de mest populære måtene å feire Halloween på her i Bergen, nemlig Halloween på Universitetsmuseet. Hun tok turen inn i forkant av arrangementet som skulle finne sted samme kveld.

De siste ni årene har dette blitt organisert i de kulturhistoriske samlinger, til store glede for mange. For dette arrangementet har faktisk blitt så populært at store og små står i lange køer for å komme inn, klare for å frydefulle grøss.

Hør første del av intervjuet med Museumsheksa:

Foto: Marie Skarpaas
Museumsheksa Gro Nesse-Bremer fortalte gladelig spøkelseshistorier til Studentmorgens Erlend Kristiansen, Marius Holth og Lykke Kristine Moen. (Foto: Marie Skarpaas)

I lys av filmer som Natt på Museet med oppfølger, er det lett å forstå hvorfor dette har blitt populært. De kulturhistoriske samlinger er som skapt for Halloween-fest. De store rommene er mørktlagte og dekorerte for anledningen og de ansatte har også kledd seg ut og er helt med på leken.

– Du vet aldri hva som møter deg rundt neste hjørne – kanskje du går rett inn i et spindelvev eller ser en heller blek dame som sitter og spiller piano for seg selv? Selv skal jeg og en annen museumsheks sitte og fortelle spøkelseshistorier hele kvelden for alle som vil høre på, forteller Gro entusiastisk.

Passer for alle som har et barn i seg

Halloween er gøy, men det kan kanskje også være ganske skummelt – særlig for de aller minste.

– Vi skal ikke skremme vettet av noen – dette er gøy-skremmende og skal passe for alle som har et barn i seg.

Kveldsarrangementet kunne by på mange ulike aktiviteter – gresskar-verksted, godtepose-laging på “De Dødes Verksted” og rebusjakt var blant noe av det som sto klar for de mange småbarnsfamiliene som møtte opp. Museumsheks Nesse-Bremer sa det hadde vært mye forberedelser og på vei ut av døra fortalte hun oss også at hun måtte bort på museet og skjære ut hele femti gresskarlykter.

– Men det er jo bare denne ene gangen i året! Og det er stor stas å få lov til å være heks for en kveld!

Lurer du også på hvorfor vi skjærer ut gresskar på Halloween? Museumsheksa gir deg svaret i denne spøkelseshistorien:

Anbefalte artikler