RIOT WORLD

This content has been archived. It may no longer be relevant

Med Olympia Washington som arnested og Kathleen Hanna som front figur, både for bandet Bikini Kill og hele bevegelsen, piplet det etterhvert frem pønke-band med sterke feministiske budskap over hele Amerika. Omkvedet i media var den gang som nå “målet er nådd”. Og mens retten til abort og andre rettigheter som generasjonene før dem hadde kjempet frem ble innskrenket, så jentene i det alternativet miljøet, at de også her bokstavelig talt ble skjøvet ut på sidelinjen. Kathleen Hanna insisterte på jenter i pitten når hun holdt konsert, og snudde med det opp ned på konsertopplevelsen for både menn og kvinner.

Girls to the front. (Be cool for once in your life.)

Bli fri med Riot Grrl-bevegelsen

Punk generelt er frigjørende. Du trenger ikke være god på gitar eller kunne synge, alle kan gjøre det. Innad i Riot Grrl-bevegelsen hersket det en sterk DIY-holding. Aktivistene, kunstnere og musikerne gjorde alt på egne premisser og det ble sunget høyt om opplevelser som ikke var dekket av punk-sjangeren. Når unge heterofile menn har sunget om livene sine blir det mye om samfunnets generelle tomhet, eller avføring og sex. Selv om disse temaene også går igjen i Riot Grrl-sjangeren, så handler tekstene også om ting det ikke er sunget så mye om, (f.eks om hvordan det føles å få bank av kjæresten sin).

Også katten fikk en rolle i den nye sjangeren som den ikke hadde hatt før i rocken. Det har kanskje noe med Pussy å gjøre, dette amerikanske ordet som på godt norsk kan oversettes til fitte.

5 Riot Katter:

http://www.youtube.com/watch?v=ZDsPB4ms0Kk

Riot World

I årene etter er det bare dukket opp fler og fler politiske Riot Grrl-band fra hele verden. Denne ukens sending er dedikert til aktivistene i Pussy Riot, samt jenteband fra Nepal, India, Macedonia, Brasil og Filippinene.
Ingen kan si om det er mer eller mindre Riot Grrl nå enn det var for et år siden, da dette er en scene som oppstår og gjenoppstår på hvert eneste sted der jenter er lei av å stå bakerst på konsert.

Anbefalte artikler