Review: Selvmålshelgen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hver uke ser Offside tilbake på helgens opp- og nedturer fra fotballbanen. 

Ukens opptur: Southampton

Southampton har mot alle forutsetninger og spådommer kommet ut av startblokkene i 143 kilometer i timen. 16 poeng etter åtte runder gjør at laget befinner seg på tredjeplass, etter å ha solgt spillere for over en milliard kroner i sommer.

Tettet igjen

Mange skal nok ha sin del av æren for at klubben gjør det så godt, men tre personer må ha ekstra ros. Fjorårets Southampton var underholdende å se på. Laget spilte morsom fotball og målene rant inn for begge lag. Ronald Koeman har strammet opp defensiven og gjort Southampton til ligaens gjerrigste lag, samtidig som at laget er ligaens nest beste til å score mål. Årsaken til sistnevnte er det spesielt to spillere som skal ha æren for.

Dusan Tadic har vist fram en innleggsfot som er over gjennomsnittet presis, men det overrasker kanskje ikke fotballens mest ihuga fans. Serberen hadde tross alt tredje flest assist i Europa i 2010/2011-sesongen, men det skal jo noe mer til å være så dominerende i Premier League enn i Nederland. Vi husker jo alle Mateja Kezman. Tadic har vært en av Southamptons beste spillere så langt, og toppen av kaka så langt. kom i helgens 8-0 seier mot Sunderland, der Serberen bidro med fire assist og et mål.

FM-helten som ble virkelig

Mer overraskende enn at Southampton gjør det bra eller at Tadic slår gode innlegg, er at den som ekspederer innleggene i mål heter Grazianno Pellé. 29-åringen har (med unntak av da jeg selv styrte Lecce på FM 05/06) aldri vært god eller scoret mange mål. Italieneren hadde faktisk til gode å score over elleve  mål på en sesong før han kom til Nederland for to år siden. Der banket han inn henholdsvis 27 og 23 mål for Feyenoord, noe som gjorde at Koeman tok med Italieneren til England. I motsetning til nevnte Kezman ser imidlertid ikke Pellé ut til å ha lagt igjen formen i Nederland. Italieneren er så het at han nå foretrekkes framfor Mario Balotelli på det italienske landslaget. Kanskje Liverpool foreslår en byttehandel til jul?

Ukens nedtur – Selvmålskavalkade

Selvmålskavalkaden startet i England i oppgjøret mellom Southampton og Sunderland. Etter 12 minutter dundret Sunderlands Santiago Vergini, inn 1-0 på halv-volley til hjemmelaget Southampton. Reprisen viste at argentineren var upresset, noe som gjorde målet ekstra spesielt.

– Tidenes fineste selvmål, sa Claus Lundekvam i TV-2 studio.

Om Hellas’ Veronas Rafael Marques fikk med seg den kommentaren er heller tvilsomt. Det hindret likevel ikke midtstopperen i å prøve å overgå Vergini sitt selvmål 24 timer senere. Marques skulle bare klarere et innlegg fra, en for dagen strålende Abate. Marques traff imidlertid feil, noe som ga ballen en nydelig skru. I stedet for at ballen havnet på tiltenkte rad 23, ble klareringen en perfekt volley som sendte Milan (som vant 3-1) opp i 1-0. Trøsten for Marques får være at han nå kan konkurrere med Vergini om å ha scoret helgens fineste selvmål.

Vanlig og dramatisk
Tilbake i England kom to mer vanlige selvmål. QPR – Liverpool sto lenge å vippet på 0-0. Midt i andreomgang fikk Liverpool hull på byllen da Glen Johnson banket et innlegg foran mål, der en upresset Richard Dunne sleivet inn 1-o til Liverpool fra tre meter. Med sitt tiende selvmål kan iren dermed feire at han er  Premier League sin mestscorende spiller –  i antall selvmål. Etter tre mål på åtte elleville minutter fikk Liverpool hjelp av QPR igjen. Raheem Sterling fosset fram, slo hardt inn, der en hjemoverløpende Steve Caulker uheldigvis for ham, løp ballen i mål for Liverpool til 2-3 på overtid. Helgens kjedeligste, ble dermed en av rundens mest dramatiske selvmål.

Ping Pong
Valencia har fostret opp en rekke gode spillere på venstrekanten. Sist i rekken er Gaya som sammen med hele Valencia har startet sesongen fenomenalt. I kampen mot Deportivo krasjlandet imidlertid både Valencia og venstrebacken. Etter klabb og babb i feltet etter en corner klarte ikke Gaya å klarere ballen på streken. I stedet for pirket han inn 1-0 til Deportivo, som til slutt vant 3-0. Noe som er Valencia sitt første tap i Deportivo i ligasammenheng siden 2003. Klabb og babb så det ikke ut til å være da Maikel Kieftenbeld sendte Grooningen opp til 1-0 mot Excelsior. Kieftenbeld skulle forlenge en dårlig klarering på vei vekk fra mål, men klarte på merkverdigvis å heade ballen i eget mål. Selv om målet ikke var like vakkert som Vergini eller Marques sine, kan en ikke annet enn å la seg beundre av en-touch spill på hodet som ender med mål, også når det er i feil mål.

Maikel Kieftenbeld, Groningen – Excelsior:

https://vine.co/v/Ob1BeUr1Ium/embed

Misforståelse

Helgens siste selvmål kom her hjemme i Norge. I en kamp der Sandnes Ulf måtte slå Sogndal for å holde liv i drømmen om fornyet Tippeligakontrakt ble bortelagets Bjørn-Inge Utvik den avgjørende faktoren. Forsvarsspilleren headet tilbake til keeper Kenneth Udjus. Det var bare det at sistnevnte var på vei ut for å klarere ballen. Dermed gikk headingen til Utvik i mål bak Udjus. Den misforståelsen kan bli avgjørende for mange. For med 1-0 til Sandnes Ulf har nå Brann fortsatt kun ett poeng opp til Sogndal på kvalifiseringsplass.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler