Jazzer det opp

This content has been archived. It may no longer be relevant

Gisle Torvik fra Hardanger-bygda Tørvikbygd regnes som en av Skandinavias mest talentfulle jazzgitarister. I dag starter hans jazzturné i samarbeid med Vestnorsk jazzsenters regionale turnéordning. Første stopp er Bergen by. I den sammenheng var vi så heldige å få besøk av Torvik i egen person på Studentmorgens tirsdagssending.

Introdusert til gitaren som 17-åring

 Jeg ble veldig seint introdusert til gitaren. Det meste kom generelt seint til Hardangerfjorden, sier Torvik.

Det var søskenbarnet hans Torbjørn som kom med alle impulsene til Hardangerfjorden. Torbjørn lærte Gisle det aller første gitarriffet. Torvik ler litt beskjedent i studo da han presenterer hva det aller første riffet han lærte var.

 Skulle ønske det var mer originalt, men i likhet med alle andre var det nok Smoke on the Water, forteller han.

I starten spilte han masse, og tok inn mye lærdom. Han startet i et lokalt band og spilte en del konserter. Det ble alt fra danse- til rockekonserter. Etter videregående gikk han et år med musikk på folkehøyskole. Her dukket hans interesse for jazz opp.

Åpenbaringen

 Det var etter året på folkehøyskole jeg bestemte meg for å bli musiker.

Etter folkehøyskoleåret studerte han ved Nordisk Institutt for Scene og Studio. Veien gikk videre mot karrieren som profesjonell jazzgitarist. Torvik gjorde som mange andre og studerte realfag på si, men det var ikke den retningen han skulle gå videre. Han fikk en åpenbaring: det var musiker han skulle bli.

 Hvis du er i tvil om du skal bli musiker eller ikke, så skal du ikke bli musiker, sier han bestemt.

Hør første del av intervjuet her:

 Kjærlighetserklæring

Oppveksten og hans kjærlighet til Hardangerfjorden har vært en stor inspirasjon for ham som musiker. Dette vises spesielt i det nyeste albumet Tranquil Fjord, røper han.

 Jo eldre jeg blir, jo mer betyr oppveksten i Tørvikbygd. Naturen gjør sterkt inntrykk på meg.

Hjembyen og naturen rundt Hardangerfjorden er noe som spesielt de siste årene har inspirert ham stort. Han verdsetter verdiene med å bo på bygda. Det blir som en kjærlighetserklæring til oppveksten og impulsene fra bygda.

 Siste albumet er en hyllest til denne kjærligheten, forteller Torvik.

 Turnéstart i Bergen

Nå drar Torvik sammen med bergenseren Ole Amund Gjersvik på kontrabass og italieneren Paolo Vinaccia på trommer , ut på den musikalske stamvegen – Vestnorsk jazzsenters regionale turnéordning. Første stopp er Norges egentlige hovedstad, Bergen. Videre tar de turen til Stavanger, Os, Øystese, Lillestrøm og Voss.

Få med deg pangstarten i Bergen i kveld – 7.oktober på Logen Bar, klokken 21.00.

Hør siste del av intervjuet her:

Anbefalte artikler