Det vennlige derbyet

This content has been archived. It may no longer be relevant

Merseyside-derbyet er det lengst kontinuerlige derbyet i Premier League, og strekker seg tilbake til sesongen 1962- 63. Selv om både Everton og Liverpool har hatt sine glansperioder, er det ikke til å stikke under en stol at Liverpool er det mest meritterte laget i Merseyside. Med 18 ligatitler og 5 europacuptitler (Serievinnercupen og Champions League) er ikke Liverpool bare ett av de mest meritterte lagene på balløya, men også et av de mest meritterte lagene i hele Europa. Således opererer Liverpool med langt større budsjetter enn Everton og har kapasitet til å velge spillere i ypperste verdensklasse i motsetning til Everton.

Oppladning

Årets utgave av Merseyside-derbyet er fargelagt av optimisme i begge leire. Etter en lang mørkeperiode er Liverpool endelig tilbake i det ypperste selskap, flomlysene skal på ny stå æresvakt i to ganger 45 minutter på tirsdager og onsdager utover høsten. Everton på sin side har de 10 siste årene etablert seg i det øvre sjiktet i Premier League, men har bare ved en anledning klart å ta seget opp blant de 4 første, hvilket er svært imponerende med tanke på klubbens økonomiske forutsetninger.

Årets første Merseyside-derby er en av de mer spennende. Begge lagene har ambisjoner om å komme inn i topp 4 og kvalifisere seg til Europas gjeveste fotballfest. På tross av et skyhøyt ambisjonsnivå og signeringer i 100-millionersklassen og vel så det, har begge lagene startet trått. Liverpool ligger for øyeblikket på 11.plass i PL med 6 poeng og Everton på 14.plass med 5 poeng.

Evertons oppkjøring

Everton spiller for først gang siden 2007/08 i Europa, nærmere bestemt Europa League. Det vil si torsdagskamper tett inne på helgen i tillegg til Liga Cup i midtuken, de ukene det ikke er Europa Cup-spill. Rent fysisk er dette langt mer krevende enn å spille kun i helgene. Kampprogrammet reflekteres i Evertons noe beskjedene sesongåpning. Everton har allerede avgitt poeng mot antatt svakere motstand i Leicester (2 – 2) og Christal Palace (2 – 3) og vunnet kun én kamp av de såkalte «skal-vinne-kampene» mot West Bromwich borte. Når Everton ikke klarer å plukke trepoengere mot lag som Crystal Palace og Leicester hjelper det heller ikke at poengfangsten uteblir mot topplagene. Et merkelig 6–3 resultat borte mot Chelsea og en hederlig snuoperasjon mot Arsenal gir en fasit på 5 poeng på de fem første kampene.

Liverpools oppkjøring

Liverpool spiller i likhet med Everton også midtukekamper hver uke. Det høres rart ut, men midtukekamper er ikke normaltilstand i Liverpool-leiren. På tross av at Brendan Rodgers har forsterket stallen med bredde i stort sett alle ledd kan det virke som det tette kampprogrammet har tært på Liverpools prestasjoner i sesonginnledningen. Salget av superstjernen, Luis Suarez, kan også ha virket til å etterlate seg et vakuum i Liverpool. Når Suarez i fjor dro lasset tok han bort press fra skuldrene til unge fremadstormende spillere, som Henderson, Flanagan og Coutinho. Det er en mager trøst at Raheem Sterling kan virke til å ha tatt steget fra talent til toppklassespiller.

Liverpool startet sesongen oppskriftsmessig med seier over Southampton hjemme, deretter ble det tap mot Manchester City borte og seier mot Tottenham hjemme. Problemene begynner når Liverpool taper overraskende mot et av Premier Leagues formlag Aston Villa. Sjokkbølgene ble nesten større da de røde så vidt klarte å holde skuta flytende mot Ludogorets i Champions League. Det kan virke som tre kamper i uken er en tilvenningssak, for etter nesten-ulykken mot Bulgarias flaggskip har det gått nedover. Et forsmedelig 1-3 tap borte mot West Ham, og 120 minutter og straffesparkkonkurranse mot Middlesbrough er ikke godt nok for et lag som har ambisjoner om å kjempe om sølvtøy både i England og Europa.

Balotelli vs Lukaku

Fordi begge lagene har startet sesongen under pari er akkurat dette derbyet ekstra spennende. Everton har med kjøpet av Romelu Lukaku fra Chelsea for første gang flekket tenner på overgangsmarkedet i tillegg til å ha et slagkraftig mannskap. Liverpool på sin side har forsterket stallen med verdensstjernen Mario Balotelli og hentet to av fjorårets største positive overraskelser, Adam Lallana og Dejan Lovren, fra Southampton. Denne kampen kan i tillegg til å være et en fotballfest for Scousere, være en seks-poenger, en kamp som skiller fjerde og femteplassen i mai. Skal Liverpools økonomiske muskler igjen seire, eller var 120 minutter fotball i midtuken i meste laget? Skal Everton nok en gang gå av med skalpen mot et topplag? Eller er stallen for tynn for å spille tre kamper i uken? Kanskje et av sommerens spisskjøp avgjør fotballfesten.

13.45 norsk tid braker en rysare av et Merseyside-derby løs på Anfield.

Anbefalte artikler