På innsiden av Chelsea FC

This content has been archived. It may no longer be relevant

Like før man svinger ut på M25-ringveien som omringer den engelske hovedstaden finner man treningssenteret til en av verdens største fotballklubber. Her blir grunnlaget for triumfer og medaljeferd lagt, og her trener til daglig verdensstjerner som Cesc Fabregas, Eden Hazard og Diego Costa. På Cobham arbeider også en 23-år gammel – ikke fullt så kjent – gutt fra Oslo.

Norske Fabian Unwin jobber til daglig med spillerne som Chelsea har ute på lån. For øyeblikket teller de 26 stykker, deriblant Fernando Torres og Ryan Bertrand som begge spilte finale da klubben gikk til topps i Champions League for knappe to år siden.

Her kan du høre intervjuet med Fabian Unwin:

Ikke planlagt

Etter videregående skole i Oslo dro Unwin til England for å studere Sports Management ved Loughborough University, et av de mest anerkjente universitetene innen denne fagretningen. Det åpnet seg dører da han i sitt tredje studieår skulle søke om internship som en del av studieløpet. Ved en tilfeldighet snublet Unwin over en noe uvanlig annonse, hvor Chelsea utlyste en stilling i klubbens speiderapparat. Etter å ha søkt på stillingen måtte han gjennom en ansettelsesprosess som innebar flere intervjuer.

Hvilke egenskaper og kompetanse som var utslagsgivende for at han fikk jobben kan du høre mer om i intervjuet ovenfor.

Som intern gikk Unwin inn på et grunnlag for å lære, og utover det ene året som intern hadde Chelsea ingen videre forpliktelser overfor Oslogutten. Innsatsen hans ble derimot satt pris på, og han ble tilbudt videre arbeid. I dag jobber han i en travel fulltidsstilling med analyse av Chelseas utlånte spillere. Han klipper kamper, fører statistikk og gir tilbakemeldinger til etablerte og kommende stjerner. Disse legges tilgjengelig for spillere, støtteapparat, manager og eier – og på spørsmål om José Mourinho vet hvem Fabian fra Oslo er svarer han:

 Ja, det gjør han. Jeg vet ikke om at han vet jeg er fra Oslo, men han vet hvem jeg er.

Viktig jobb

Chelseas rykte som en kjøpeklubb kan knapt sies å være annet enn velfortjent. Uten Roman Abramovitsj’ rubler er det lite trolig at de blå hadde tatt steget fra å være en klubb som sporadisk utfordret for titler til å bli en av verdens beste fotballklubber. Trenden er imidlertid i ferd med å snu, og dagene med blodrød bunnlinje er passé. For å få styr på økonomien har klubben kvittet seg med høytlønnede og profilerte spillere, samt tjent penger på salg av talenter som aldri slo gjennom på Stamford Bridge.

Historien har vist at de talentene som aldri blir gode nok for førsteelleveren til The Blues ikke er bortkastet tid. Etter suksessrike utlån i henholdsvis Werder Bremen og Everton, ble de belgiske landslagsspillerne Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku solgt med profitt på over 20 millioner pund.

Jobben som gjøres fra analyseavdelingen er helt avgjørende for at Chelsea skal kunne kjøpe spillere som Diego Costa og Cesc Fabregas. Innføringen av UEFA Financial Fair Play tvinger klubbene til å drive en mer edruelig overgangspolitikk. Kort sagt: hvis ikke Tomas Kalas, Marco Van Ginkel eller Thorgan Hazard når opp til Chelsea-standarden, så er det Fabian Unwin og hans medarbeidere som sørger for at spillerne ikke blir glemt, og at de utvikler seg i en retning hvor de kan selges for profitt.

Ingen bruk for utdannelsen

Utdannelsen innen Sports Management har det blitt lite bruk for i Unwins daglige virke på Chelsea-bruket. Han fremhever likevel det at han gikk på Loughborough som en viktig faktor for at han ble tilbudt jobben som intern.

Foreløpig stortrives han i stillingen sin – og syntes det er noe surrealistisk at han har kapret det som for mange ansees for å være en drømmejobb. Etterhvert ønsker han å ta trenerkurs, og bygge videre på den trenerkompetansen han fikk i Lyn.

Schürrle lot seg imponere

Det er ikke bare José Mourinho som vet hvem Fabian Unwin er. Da André Schürrle besøkte kontoret for å hente ut noen klipp fra en kamp han hadde spilt lot han seg imponere av det han hørte – Studentradioen i Bergens tidligere publikumsfavoritt Pøbb fikk den tyske verdensmesteren til å trekke på smilebåndet. Om det var språket, lydbruken eller de spinnville drinkmiksene han lot seg fenge av er imidlertid uvisst.

Samarbeidet mellom Offside og Pøbb – Fotballpøbb – kan du høre rapportere fra Champions League på Studentradioen i Bergen en tirsdag og onsdag i ny og ne. For mer informasjon: sjekk ut og følg OffsideFacebook og Twitter.  

 

Anbefalte artikler