På vei til Pøbben

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tirsdag 16. september starter en ny sesong med Champions League, og FotballPøbb skal følge turneringen fra våre studioer på høyden. Første sending blir førstkommende tirdag klokken 21.00, og vi er live hver gang det er Champions League, helt frem til finalen i Berlin 6. juni.

Nå ser vi spent frem mot turneringen, og i den anledning gir vi deg våre meninger om gruppene i turneringen dette året. Hvordan går det med det eneste bidraget fra Skandinavia, Malmø? Og hvordan klarer tittelholderene Real Madrid seg i gruppespillet? Her er vår FotballPøbb sin preview for Gruppe A-D

Kasteballen Malmø

Gruppe A inneholder fjorårsfinalister Atletico Madrid, de italienske mestrene Juventus, Omar Elabdellaouis klubb Olympiacos, og Åge Hareides Malmø FF. Her er det liten vits i å gå rundt grøten. Atletico og Juvetus skal videre herfra. Alt annet er skandale for de to storklubbene. Vi må allikevel huske at Juventus var i en veldig lik gruppe i fjor med Real Madrid, Galatasaray og FC København. Da ble det poengtap i Parken og exit til fordel for Galatasaray i siste kamp i snøfondene i Istanbul. Kan Olympiacos gjøre det samme mot dem i år er det vi spør oss.

Olympiacos har nok et marginalt svakere lag enn laget som tok seg videre til fordel for Benfica ifjor. Kostas Mitroglou og Joel Campbell er ikke med i år, og forsterkningene taler ikke direkte for grekerne. Våre svenske venner med Markus Rosenberg i toppslag kommer til å stå for en skrell eller kanskje to, men etter all sansynlighet blir det jumboplass på Åges menn, noe som ikke er mer enn noen forventer av dem. Atletico Madrid har mistet mange av sine beste spillere, men har erstattet dem smart. Å forvente at de gjør det like bra som i fjor blir naivt, mens det å forvente at de vinner gruppe A er åpenbart. Vi sender, ikke overraskende, Atletico og Juve videre fra gruppen, med Atletico som gruppevinner.

En europeisk storhet vender tilbake

Liverpool er endelig tilbake i det gode selskap, og den unike Anfield-stemningen melder igjen sitt inntog på tirsdags- og onsdagskvelden. Real Madrid, FC Basel og Ludogorets er gruppemotstanderene til Liverpool i gruppe B. Liverpool har hatt Champions League i minne når de i sommer har forsterket laget sitt i bredden. Det skal allikevel bli tøft for dem. Regjerende mestre Real Madrid satser på å bli det aller første laget som vinner turneringen to år på rad, og med det alltid like stjernespekkede los galacticos, blir det avansement for madridklubben. Hvem de får med seg er ikke nødvendigvis gitt.

FC Basel har tradisjon i å slå engelske lag. De slo ut, da under Sir Alex, Manchester United, og i fjor tok de ikke mindre enn seks poeng mot Chelsea i gruppespillet. Det som blir avgjørende for de sveitsiske mestrene blir å slå det som skal være kasteballen i gruppe B. Bulgarske Ludogorets, som smått mirakuløst kom seg til selve turneringen med en midtstopper i buret under straffesparkkonkurransen. Det er ingen tvil om at gryta i Razgrad skal kunne koke litt kaos i gruppen, og det blir om å gjøre for Basel og Liverpool å ta seks poeng mot de bulgarske debutantene. Vi tror det kan bli en neglebiter om å komme seg videre. Vi sender Real Madrid kontant videre som gruppevinner, og under sterk tvil sender vi FC Basel til åttendelsfinale.

LES OGSÅ: Liverpool er endelig tilbake i det gode selskap

Uklar gruppeèner

I gruppe C finner vi det gamle skøyteentusiaster vil kalle en “buljonggruppe,” som vi med korte ord kan forklare med å si at denne gruppen er for fans og de spesielt interesserte. Den består av Benfica, Zenit St. Petersburg, Bayer Leverkusen og Monaco. Fjorårets europaligafinalist Benfica har klare ambisjoner som førsteseedet om å gå videre fra denne gruppen. Dette klarte de ikke i fjor, da de ble overrumplet av en gjeng ivrige grekere fra Olympiacos hjemme i Lisboa, på en gressbane som i beste fall kan sammenliknes med et veldig stort barnebasseng, hvor mange andre idretter enn fotball ville gjort seg bedre på den nevnte kvelden. De har nok også ambisjoner om å vinne gruppen, men ut i fra trekningen vil jeg anta at i alle fall to lag har ambisjon om det samme.

Bayer Leverkusen er et lag som har stabilisert seg som et lag som alltid kjemper om avansement, og som regel takker for seg i åttendelsfinalen. Haken i år kan utrolig nok bli at nettopp fordi Leverkusen har fått en enklere gruppe enn de vanligvis har, kan vi fort se at tyskerne sniker seg opp til en gruppeseier, og derfra kan alt skje. Zenit er i samme sjikte som Leverkusen historisk sett, men med denne gruppen skal du ikke se bort i fra at det russiske storlaget sikter mot en kvartfinale. Zenit er et lag som har vist sviktende form i Europa de siste årene, så dessverre setter jeg laget fra St. Petersburg på en fjerdeplass i gruppen. Kongene av rivieraen heter AS Monaco og er igjen å finne i Champions League etter å ha vært en svipptur nedom ligue 2. Russiske rubler har fått fart på sakene og skaffet dem mesterligaplass. I sommer har klubben, noe overraskende solgt rub(l)ber og bit av store stjerner. Det skal dermed bli vanskelig for monagarskerne å bli bedre enn nummer tre i denne gruppen, MEN, det skal sies at dette var nøyaktig det som skjedde med Malaga i 2013, og de var èn assistentdommer med riktig styrke på brillene, fra å komme til semifinalen. Vi gir Bayer Leverkusen gruppeseieren. De tar med seg den evige toer Benfica videre, vi sier au revoir til Monaco og ønsker også Zenit bedre lykke neste gang.

Det skal sies at denne gruppen er kanskje det nærmeste du kommer bingo i årets Champions League.

Repriseduell

I fjor fikk vi gleden av å bevitne kanskje tidenes drømmegruppe, hvor tre lag endte opp med tolv poeng, noe som er unikt i Champions League-sammenheng. Da gikk Dortmund og Arsenal videre på bekostning av stakkars Napoli, med kasteball Marseille på sisteplass. I år er Napoli byttet ut mot Galatasaray, og Marseille med Anderlecht. Om gruppen i år blir like spennende er nok lite tvilsomt. Det er ikke usannsynlig at tyrkerne skal ta seks poeng mot Anderlecht, men mindre sannsynlig er det at de skal hamle opp med Arsenal og Dortmund. Dette sa vi ifjor også da Galatasaray var i gruppe med Real Madrid og Juventus, og de endte opp med å gå videre. Anderlecht tørr jeg likevel å sende ned til G-sport for å bli formet som elastisk sprettball. Kasteballbegrepet er mye brukt i tide og utide, men Anderlecht har gjort sport i å kvalifisere til mesterligaen bare for å aldri gjøre seg bemerket, annet enn å gå i rekordbøkene for største tapsmargin osv. På samme måte som Arsenal er satt på 4. plass i Premier League før ligaen begynner tatoverer vi samme tall på logoen til de belgiske mesterne.

Duellen mellom Arsenal og Dortmund blir forhåpentligvis like spennende som i fjor. Dette er to lag som deler mye av måten å se på fotball på, og det er til tider vakkert. Vi håper virkelig at begge disse lagene går videre fra gruppen, men hvem som vinner blir fryktelig vanskelig å si. Hvem som finner seg best til rette av de nye spissene Ciro Immobile (Dortmund) og Danny Welbeck (Arsenal) kan bli svært avgjørende for hvilke av disse lagene som vinner gruppen. Dortmund vant gruppen ifjor, og selv om Arsenal har forsterket seg, pleier det å lønne seg å satse på luringen Jürgen Klopp. Dortmund tar med seg Arsenal videre, Galatasaray blir nummer tre, men kommer ikke til å gi seg før alt er svart, og Anderlecht blir å finne ute i skolegården på Møhlenpris skole i friminuttene.

Det var våre ord, men av erfaring stemmer dette garantert ikke med fasiten, men hør på oss for det. Vi går live fra 20.30.

Anbefalte artikler