Uke 2: Midtveis, halvveis, snart ferdig!

This content has been archived. It may no longer be relevant

For to uker siden startet Kroppslig en challenge hvor Sondre, Jacob, Martine og Kari fikk hver sin utfordring, og alle fikk restriksjoner i forhold til hva de kan spise eller drikke. I en måned skal Martine være flexitarianer, Kari skal være veganer, Jacob skal ha en hvit måned, og Sondre har den gode, gamle snopeloven.

Les mer om utfordringene her

Den første uken var preget av mye medlidenhet fra omverden. Både det å ikke skulle drikke alkohol, ikke spise kjøtt, eller helt å holde seg unna animalske produkter, virker som verdens undergang for mange, skal man tro reaksjonene fra venner og bekjente. Likevel var det Sondre, med sin snopelov, som sprakk første uken. Sondre kastet seg derimot raskt tilbake på hesten, og Kroppslig er nå kommet halvveis i sin månedsutfordring.

Les og hør hvordan den første uken av utfordringen gikk her

Kari: veganer

Etter alle reaksjonene jeg har fått fra de som hører at jeg er veganer, har jeg nesten ikke lyst til å si dette, men altså…jeg liker litt å være veganer jeg.

Jeg spiser god mat, føler meg bra, og har faktisk overhodet ikke lyst på kjøtt. For å være ærlig har det faktisk gått så langt at tanken på å spise en biff eller en pølse heller får meg til å rynke på nesen, snarere enn å gi meg vann i munnen. Ifølge andres erfaringer rundt omkring på den store verdensveven, er dette ganske vanlig. Det første møtet med kjøtt eller melk etter en vagansk periode er også beskrevet flere steder, og utenom at tanken på det kanskje er ubehagelig, skal det visst også gi ganske store fysiske plager som fordøyelsesplager. Dette vil jeg helst unngå, og jeg har begynt å leke med tanken på å fortsette utfordringen for min egen del også etter at Sondre setter tennene i sin New Energy, og Jacob drikker sin første øl. Den eventuelle fortsettelsen vil nok likevel bli på et litt mer avslappet nivå enn slik det er nå. Det ville vært synd å måtte skuffe mamma hver gang jeg er hjemme på middag, og ikke kan spise hjemmelagde kjøttkaker.

De neste to ukene blir en testperiode, for å se om dette er noe som skal fortsettes eller forkastes, og jeg forbeholder meg retten til å ta tilbake alt jeg har skrevet her, i tilfelle jeg skulle møte veganerveggen på et tidspunkt.

Sondre: ingen snop

Snopeloven går greit så lenge jeg er alene og ikke skal noe. I alle sosiale sammenhenger er det som regel snop, chips eller brus, som jeg ikke kan dele sammen med mine nærmeste. Uken som har gått har bestått av mye fundering. For folk lager seg jo snopelov helt frivillig. De går sammen med en venninne og sier de ikke skal spise snop, for da må de gjøre noe flaut eller lignende. Hva er poenget med det?! Hvorfor kan ikke folk bare leve livene sine slik de har lyst, og ikke legge inn masse forbud for seg selv?

I tillegg er det påske, og da skal jeg til syden. Dobbel ulykke! Ingen påskeegg med mindre det består av sukkerfri Dent og Extra-tyggis, og ingen cola på stranden. Ikke en gang en liten chips på sengen kan jeg unne meg. Oppsummert går snopeloven altså sånn helt ok, helt til jeg skal tilbringe tid med noen andre enn meg selv.

Jacob: hvit måned

Andre veke som edru har gått bra. I bunn og grunn er det ganske digg å ikkje drikke. Eg har meir overskot, eg søv betre, og eg slepp å være bakfull. Samtidig har avhald absolut sine kjipe sider. Faktum at eg ikkje får drikke, medfører at eg ofte tenker på å drikke. Betre vert det ikkje av at det er påskeferie, og at sjansen for festing absolut er tilstades.

Eg prøvde faktisk å gå edru på konsert sist veke. Det var igrunn ei dobbel gåvepakke. Eg hugsa både heile konserten, samtidig fekk eg noko ut av dagen som vanligvis ville vært derpå. Eg vakna utkvila og sprek og overraska meg sjølv med å ta ei treningsøkt før eg gjekk meg ein tur i finværet. Sweer deal å gå edru på konsert. Eg tenker ofte på korleis eit framtidig liv som avhaldsmann ville vært, men vert kjappt innehenta av røynda, då eg kjem på korleis det ville blitt med edru eksamensfester. Livet som edru er konge, men gler meg til å drikke øl når eg er ferdig.

Martine: flexitarianer

En ny uke er gått, og jeg er nye flexitarianererfaringer rikere. Siden sist har vel det som har bemerket seg mest vært tarmsystemet. Det er jo bare en drøm å gå på do! Avføringsmønsteret har blitt så regelmessig at jeg kan stille klokka etter det, og konsistensen er enestående. Dette tror jeg kroppen min trives med. For i tillegg til bedre fordøyelse kjenner jeg også at metthetsfølelsen ikke er like tung og trettende som før- for jada jeg blir mett. Jeg kjenner meg også lettere på tå, og lettere til sinns.

Skal man tro ny omfattende forskning, er jeg er nok ikke den eneste. Faktisk viser en stor studie av 44.500 briter, at vegetarianere har 32 prosent mindre sjanse for å dø eller bli innlagt på sykehus for hjertesykdommer. Forskere ved University of Oxford, analyserte data fra 15.100 vegetarianere og 29.400 mennesker som spiste kjøtt og fisk. Studien strakk seg over 11 år, og i løpet av disse var det, av de personene som mest sannsynlig spiste kjøtt og fisk, 169 personer som døde, og 1066 som fikk behandling på sykehus som følge av hjertesykdommer. Forskerne konkluderte med at det trolig er en sunnere kroppsvekt, forskjell i kolesterolnivå og lavere blodtrykk i vegetarianerne sin fordel, som er årsaken. Alt som følge av at en vegetarkost gjerne medfører lavere inntak av mettet fett. Det er dette fettet som regnes som den store stygge ulven i forbindelse med utvikling av hjerte- og karsykdommer. I tillegg viser annen forskning lavere risiko for visse typer kreft i fordøyelsessytemet hos de som praktiserer en vegetarisk livsstil.

På den annen side kan vegetarhverdagen også føre med seg for mye mettet fett og salt. En usunn vegetarkost er dessuten alltid værre enn sunn vanlig kost. Vegetarkost er ikke en snarvei til sunnere kropp og mindre sykdom, men jeg velger å tenke at det er et skritt i riktig retning. For en annen viktig ting jeg har bitt meg merke i, er at dette krever god planlegging av måltider, og en litt mer gjennomført matlaging. Derav kommer også økt bevissthet på hva som er i det jeg spiser, og det kan da ikke skade?

Hør hvordan uke nummer to i utfordringen til Kroppslig gikk:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/04/challenge.mp3]

 

Anbefalte artikler