Sveits – en fotballnasjon i emning

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fotball: Svaret på flere integreringsspørsmål

Med blod som stammer fra et tosifret antall nasjoner i forrige landslagstropp og fire offisielle språk, kan man trygt kalle det lille kystløse landet Sveits multikulturelt. Et prakteksempel på hvorfor fotball er blant de viktigste faktorene for integrering i dagens samfunn.

Selv om den nøytrale staten som er mest kjent for sin gode sjokolade og bankvesen på langt nær har utgjort noen fotballstormakt, er det for alvor installert lys i tunnelen. I kommende VM er det liten tvil om at de vil kunne opptre som et halvglatt bananskall for de fleste nasjoner med ambisjoner. Her er Offsides vurderinger av det sveitsiske landslag:

Trener

Den vest-tyske fotballtreneren som tilbrakte mesteparten av sin spillerkarriere i Sveits, og bærer navn Ottmar Hitzfeld, er ingen mann man fnyser på nesen av. Mannen har ledet fjorårets Champions League-finalister, Borussia Dortmund og Bayern München, til sju Bundesliga- og to Champions-League triumfer. Den siste tiden som trener har han brukt til å føre Sveits til årets VM-sluttspill. Han har allerede ytret ønske om å fortsette som trener i Premier League etter kontraktslutt, men innen den tid er han fullt opptatt med å utføre mirakler med Sveits. Ingen trodde Borussia Dortmund skulle slå Juventus i 1997, ei heller tror noen at Sveits skal slå like godt for seg i årets VM. Rollen som underdog passer Ottmar bra.

Keeper

Sveits er et land med flere strenger å spille på bakerst på banen. De har rutinerte Diego Benaglio som har stått i mål for Wolfsburg siden de vant Bundesliga med stjerner som Grafite og Dzeko. Like bak, og kanskje ved siden av i køen finner vi Yann Sommer som nylig signerte kontrakt fra og med 1. juli 2014 for Borussia Mönchengladbach. Begge har erfaring fra høyt nivå, Benaglio fortrinnsvis fra Bundesliga og Sommer fra Champions League med Basel.

Forsvar

På den positive siden har Sveits to sidebacker som er god som gull. Den rutinerte evighetsmaskinen Stephan Lichtsteiner på ene siden, og den unge og lovende Wolfsburg-profilen Ricardo Rodriguez på venstresiden av forsvaret.

Et lite utropstegn med negativt fortegn finner man Lichtsteiner og Rodriguez midt i mellom. Her er som regel lyset på, men det hører til sjeldenhetene at de faktisk er hjemme. Selv om Senderos og Djorou har tett opp mot 300 A-lagskamper for lag representert i Bundesliga, Serie A, Primera Division og Premier League utgjør de ingen angripers skrekk. Alternativer finner imedlertid Hitzfeld i von Bergen og Schär fra hjemlig liga.

Midtbane

På sentral midtbane er Sveits usedvanlig godt skodd og har spillere som hevder seg på høyeste nivå i Tyskland og Italia. Granit Xhaka er blant de ivrigste kortsamlerne i Bundesliga – en spiller som på utmerket vis kombinerer kompromissløshet med smarte pasninger og stor motor. Napoli er et lag som har sett seg fornøyd med sveitsere og har muligheten til å bekle midtbanene med Dzemaili, Behrami og Sveits’ kaptein Gökhan Inler. Det bor ikke mange mål i disse gutta, men det er hardtarbeidende spillere som sjelden gjør feil og som definitivt kommer til å gi juling.

På kantene er det ingen hemmelighet hvem det sees etter: Xherdan Shaqiri. Han er dessverre sjelden kost på førstelaget til Bayern München, men er likefullt en naturkraft offensivt for sitt landslag. Ballteknikk, pasningsferdigheter og et rykk få kan matche, gir Sveits den X-faktoren de trenger for å gjøre det bra i sommerens verdensmesterskap. På andre kanten vil man sannsynligvis se rutinerte Stocker som har spilt Champions League semifinale for Basel eller Schalke-gutten Tranquillo Barnetta som ble sendt på lån, og siden det jevnlig har figurert på Eintracht Frankfurt sin kant. En siste joker som kan nå VM-bussen er Fulhams Pajtim Kasami, som tidvis har vist gode ferdigheter og en særdeles giftig skuddfot.

Angrep

Tidligere har Sveits hatt klare enere og solide angrepsspillere i Chapuisat, Yakin og Frei. Det har ikke sett like frydefullt ut når deres ener har vært kampunderernærte Eren Derdiyok. En lovende ’91-92 generasjon kan være løsningen på det problemet. En mann som har oppdaget hvor målet står i Tyskland er Josip Drmic, som nylig har vært ryktet til Everton og Liverpool. Han jakter toppscorertittel, og forhåpentligvis vil det også kunne hjelpe Nürnberg å holde plassen i Bundesliga. Freiburgs Admir Mehmedi og tidligere Schalke-spiller Marko Gavranovic er også alternativer som kan legge press på forsvarsrekkene til Ecuador og Honduras i Brasil.

Totalbilde

Alt i alt er Sveits en, tross størrelsen, usedvanlig godt utrustet fotballnasjon. Med flere rutinebærere på keeperplass og i sentralledd, samt en gjeng utrolig spennende offensive spillere født etter 1990, har de gode muligheter til å slå hardt og overraskende fra seg. Det knyttes imedlertid usikkerhet til stopperpar og målfarlighet. Til tross for spissferdigheter og x-faktor i laget må også Ottmar Hitzfeld nevnes som en av de mulige nøkkelfaktorene til suksess. Mannen har slått fra seg som både David og Goliat tidligere. Ingen utfordring er stor nok for mannen i svart trenchcoat. En ting er ihvertfall sikkert – Helvetia blir et helvete å møte.

NB! Offside kommer tilbake med innslag angående Sveits når det nærmer seg VM.  

Anbefalte artikler