Fra Al Capone til nudelmafia

This content has been archived. It may no longer be relevant

Er det noe vi har lært fra evinnelige filmer og tv-serier om mafia så er det at de er hevet over loven, og at politiet sjelden klarer å finne noe på dem. De har menn over alt, og bestikker politimenn for å få informasjonen de trenger. Ikke engang i lille Norge klarer Steven van Zandt i sin rolle som Frank Tagliano, å gjemme seg for sine fiender i New York- mafiaen. Mafiaen er virkelighetens “bad guys”, og driver med organisert kriminalitet over hele verden. Og en ting er sikkert, man spøker ikke med disse folkene.

Al Capone

En av de mest kjente gangsterne er Al “Scarface” Capone som styrte Chicago på begynnelsen av 1900-tallet. Dette var i forbudstiden i USA, og spritforbudet var et faktum. Dette tjente Capone masse penger på, og drev med gambling, spritsalg, mord og prostitusjon. Fra 1927-1931 ble Capone en av de mest innflytelsesrike og mektigste personene i Chicago, og de fleste i byen så på han som en respektert mann. Til og med politiet. Problemet var at hvis noen sto i veien for ham så tok ikke det lang tid før de endte opp døde, uten noen spor.

Men som alle kriminelle hadde Capone en utløpsdato, og i 1931 fant amerikanske myndigheter så masse skattebedrageri at han ble satt i fengsel. Blant annet satt han i det beryktede fengslet Alcatraz utenfor San Fransisco, som huset mange av de verste kriminelle i USA på den tiden. Her pådro han seg blant annet syfilis. Karma er en b**ch, ville nok Capone ha sagt.

Livsfarlige klubber

Den klassiske mafiaen å lage filmer om er den italienske mafiaen i New York. Når man hører ordet mafia tenker man ofte på menn i nålestripedresser med litt for korte bukser, hatt og ofte et våpen i hånden. Dette var kanskje slik de så ut på begynnelsen av 1930-tallet, men beskriver nok ikke mafiaen slik de ser ut i dag. Mest sannsynlig kler de seg som helt vanlige mennesker, men hva vet vel jeg. Jeg har jo aldri møtt noen fra en mafia, som jeg vet om….

Makten deres ligger i antallet. De er mange, og dersom du ikke gjør som de sier er du død. Eller i hvert fall ikke langt unna. Det finnes mange som på ordentlig har blitt drept av mafiaen, enten fordi de har prøvd å forlate den, fordi de har tystet eller fordi de har vært på feil sted til feil tid. Det er jo en grunn til å det finnes vitnebeskyttelsesprogram i USA.

Hør klippet her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/03/katrine-mafiainnslag.mp3]

Nudelmafiaen

Men mafia kan også være noe litt morsomt. Her i Norge har vi den såkalte nudelmafiaen. Vet du ikke hva det er? Det skal jeg fortelle. Journalistene i en av de norske avisene fant en gjeng med unger som solgte nudler til sine medelever i friminuttene på en skole, og tok betalt mer enn hva de kostet på butikken. Lærerne hadde konfiskert en koffert full av nudler, og dermed ødelagt forretningene til disse ungene. Dette var tydeligvis et problem på skolen. Så hva har dette med mafia å gjøre? Drev de med utpressing? Ikke som jeg vet. Var det en form for organisert kriminalitet? Kanskje hvis de hadde kjøpt nudlene med penger som skulle hvitvaskes, men dette var da ikke tilfelle.

Så det egentlige problemet var egentlig bare barnestreker, og noen barn med en litt mer utviklet forretningssans enn andre barn. Dette er morgendagens forretningsmenn, og har ingenting med en mafia å gjøre. Men fortsatt, en ganske morsom historie.

Min oppfordring

Mafia er ikke et stort problem i Norge, men det er det i mange andre land. Og en ting som er sikkert er at man ikke skal tulle med disse menneskene. Så her er et tips: Ikke bli med i mafiaen! Og finner du deg en mann med nålestripedress og hatt med en forkjærlighet for våpen og en bestevenn med navn Al – løp for livet og ikke se deg tilbake.

 Hvis du vil høre mer fra Utenriksmagasinet Mir kan du laste ned podcaster her.

Anbefalte artikler