Mandela eller Vendela?

This content has been archived. It may no longer be relevant

I anledning 24-årsdagen for Nelson Mandelas løslatelse fra fengsel tok vi en prat med Ragnhild Louise Muriaas som er førsteamanuensis i demokrati og utvikling UiB.

For å belyse Mandelas liv og virke, arrangerte Kjærsti og Mats en liten lek hvor påstander ble utropt og hvor de andre i studio skulle gjette hvem påstanden handlet om; Mandela eller Vendela!? (Nelson Mandela eller Vendela Kirsebom)

Kjærsti og Mats prøve seg på Mandela-fakta:
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/mandela-vendels.mp3]

Populær Mandela

Førsteamanuensis, Ragnhild Louise Muriaas har tidligere skrevet en kronikk om Nelson Mandela, og en pensumbok om afrikanske utfordringer. Studentmorgen tok en prat om den tidligere Sør-Afrikanske presidenten som gikk bort rett før jul.

På spørsmål om hvorfor Mandela ble så populær som ble kunne Muriaas forklare at det var flere faktorer som spilte inn, blant annet tidsånden på 80-tallet da massekulturen var viktig.

Mandela ble frontet av ANC som en karismatisk person med en spesiell historie, og han ble brukt som et ikon for frihetskampen i Sør-Afrika. En av Mandelas kjennetegn var at han valgte å stole på hvite Sør-Afrikanere, selv etter sin egen fengsling. Det Muriaas beundrer mest ved Mandela var hans evne til å tilgi og vise tillit.

Ragnhild Louise Muriaas om fenomenet Nelson Mandela:
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/mandela-intervju.mp3]

Anbefalte artikler