Keyboardets merkelige lillebror

This content has been archived. It may no longer be relevant

Er det en fugl? Er det et fly? Er det noe fra guitarhero?

Nei, det er en keytar. Navnet er et såkalt portmanteau, en sammensveising av to eksisterende, og mye anvendte ord – eller som instrumentet selv er; en fusjon av to eksisterende, og mye anvendte instrumenter – gitaren og keyboardet.

Keytaren lener seg kanskje tyngre over på keyboard-siden av de to. Den har tangenter – som keyboardet, opsjonelle lydeffekter – som keyboardet, og muligheter for “pitsjing”, og sustain – som keyboardet. Men som gitaren henger den etter en reim fra overkroppen, og den har “hals”. Forskjellen på keytaren og keyboardet er vel mer eller mindre det at musikeren, med venstre hånd, har flere muligheter til å endre tonene som spilles med den høyre.

Knappene som allerede finnes på de fleste keyboarder og synthesizere som har med effekter å gjøre er ofte plassert på kompliserte steder, og er forventet å bli justert på før man spiller – for så å gjelde resten av sangen. Det skal sies at hos virkelige drevne keyboardister endres jo effekter et flertall ganger under enkelte sanger, men det nærmer seg allikevel ikke det samme variasjonsnivået som keytarister ligger på.

Solo + Komp = Sant

Du kjenner kanskje til det hjulet på venstre side av tangentene på de fleste keyboarder? Om du ikke spiller musikk, er du kanskje en av de som liker å leke med det når andre spiller, og om du er tangentmusiker har du garantert irritert deg et hundrevis antall ganger over de idiotene som alltid skal kødde med det forbannede hjulet. På keytaren befinner denne effekten seg på halsen, og med venstre hånd kan du bøye toner opp og ned med en touchpad, som ligner mye på musen du har på den bærbare pc’en din. I tillegg finnes det også her lett tilgjengelige effekter som sustain/reverb og vibrato. Dette betyr at keytaren er eksepsjonell for soloer i låter, da det som regel kun trengs én hånd til slikt. Men det er selvfølgelig valgfritt om man faktisk vil ha venstrehånden på halsen eller ei, så det er også fult mulig å “kompe” med begge hender på tangentene. Keytar vs. Keyboard 1-0.

Bedre show

En annen stor forskjell mellom keyboardisten og keytaristen er at man selvfølgelig har mye mer mobilitet (jf. luftspark, powerslide, osv). De stasjonerte synthesizerene og keyboardene gir ikke mye spillerom for artister som også vil lage show på scenen. En blir stående på samme sted, og får ikke gjort annet enn å tidvis stå med bred benstilling (noe jeg personlig ler godt av). En kan eventuelt ta av like mye som synthisten til Larry Graham.

(Solo begynner ca. 2:12, og kan anbefales).

Jeg tror det mest mobile jeg har sett en keyboardist opptre var da jeg så Wolfmother i Bergen i 2006, noe som var en relativt kjip affære da jeg blir fort flau på andres vegne. Men keytaristen lager virkelig show! Det har kanskje noe å gjøre med at keytarister, som følge av at instrumentet i seg selv, og dermed også artistene, er utskudd.

Alle grupper og artister som bruker keytar er noen skikkelige raringer.

I fredagens utgave av Lydmuren presenterte vi et knippe keytarister, og alle hadde til felles at de enten var ekstreme multiinstrumentalister eller trodde på en litt avsidesliggende religion. Scientologen Prince spiller omtrent hvert eneste instrument kjent for menneskeheten, og videre overbevisning om Prince’s skruddhet trenger vel ingen. Herbie Hancock er jo kjent for å være i verdensklasse uansett hvilket instrument han tar i. Han er også buddhist. Lady Gaga er vel kanskje selvskreven raring, men hun er også multiinstrumentalist. Til slutt har man Edgar Winter; albinoen med det lange håret og kinnskjegget, kledd i svart skinndrakt og kappe. Denne mannen er jo også en uhyre god instrumentalist. Hjemmesiden hans har forøvrig den beste introvideoen internettet har å by på.

Vi vil gjerne takke skaperne av keytaren for god underholdning, mye latter, og fet musikk!
Om du selv er interessert; kjøp deg en keytar! Den finnes på de fleste lekebutikker, instrumentsjapper, og ja – den finnes også på Rockband til Playstation!

Hør Lydmurens Keytar Spesial her: [audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/01/Lydmuren-Keytar-Spesial.mp3]

Anbefalte artikler