Stemmens ytterpunkter

This content has been archived. It may no longer be relevant

Onanering på riksdekkende TV, urinering på studioutstyr, dypping av brystvorter i whiskey: Det ser ut til at musikere som bruker sangstemmen på uortodokse måter (innen sjangeren den opererer i), i tillegg fører uortodokse livsstiler. Her følger et mer detaljert skråblikk på de representerte artistene i ukens Lydmuren

Bob Log III

Her har vi en mann med skjult identitet, og med god grunn. Bob Log III (“The third” altså), er på desidert første plass under hvem undertegnede helst vil se opptre live. Han leverer et forrykende sceneshow helt på egenhånd, der han (iført blå eller gullglitrende jumpsuit), spiller trommer med føttene, bottleneck gitar med hendene, og synger gjennom en gammel hustelefon integrert i en motorsykkelhjelm som er koblet opp til en gitarforesterker nr. 2. Tekstene i sangene hans er obskøne og grove, men om det skulle være negativt har det ikke så mye å si, for man hører ikke hva han sier uansett. Vokalen i Bob Logs tungtgroovende blues er lys, grumsete og klagende, og dette er sendt gjennom en forsterker med fuzzeffekten skrudd opp på maks.
Hans forhold til bryster er ikke nevnt enda: Bob Log III har ikke overraskende nok en sang med tittelen “Clap Your Tits”, der to “professjonelle” damer som følger ham rundt på turnéen bruker brystene sine til å akkompagnere ham med perkusjon. En annen brystrelatert låt er “Boob Scotch”, der han oppfordrer en person fra publikum til å komme opp på scenen og røre rundt i whiskyen hans med brystvorten deres. For å understreke hans hyppige interaksjon med publikum, er det også kjent at han inviterer kvinner i salen til å sette seg på fanget hans imens han spiller. Rettere sagt, en kvinne på hvert lår.

Wu-Tang Clan

Disse karene har alle hørt om. Gruppen ble startet på Staten Island, New York i 1992, og de originale medlemmene er: The RZA, The GZA, Ol’ Dirty Bastard, Inspectah Deck, U-God, Ghostface Killah, Method Man, Raekwon the Chef, og Masta Killa. Historiene rundt denne gjengen er utallige. Mest omtalt er kanskje Ol’ Dirty Bastard/ODB. Før han døde av overdose i 2004 rakk han å pådra seg tiltaler for flere overgrep, rusmisbruk, ran, våpenhandler- og besittelser. Under en av hans flere visitter i retten kalte han den kvinnelige dommeren for “sperm donor”, og han ble under en innspilling med LL Cool J kastet ut av studioet for å ha urinert på det elektriske utstyret. Han hadde opp til flere selvutnevnte kallenavn, som Big Baby Jesus, Joe Bananas, Rain Man og Peanut the Kidnapper. I følge Blender Magazine klarte han å pådra seg hele 13 barn. Det er tydelig at ODB, og resten av Wu Tang var en smule loco, men det er musikken vi konsentrerer oss om.

Klanen er kanskje ikke kjent for å ha uvanlig stemmebruk som en helhet, men her valgte vi å ta dem med for en spesiell sang. Låta “I Can’t Go To Sleep”, utføres av medlemmene RZA og GZA, med Isaac Hayes som medvirkende artist. Der et flertall av andre rappere bruker stemmen på en naturlig, eller pådratt tøff måte, er GZA og RZAs vokal i denne sangen nesten komsik smertefull. Den er hvinete og spinkel, og det hele balanseres med Isaac Hayes’ fantastisk dype stemme.

Nina Hagen

Et klassisk eksempel på enormt uvanlig stemmebruk er den infamøse eks-operasangerinnen Nina Hagen. Tyskerinnen, også kjent som “The Godmother of Punk”, er viden kjent for sine obskuriteter. Dette er kvinnen som tror på UFOer og  mener at AIDS er en medfødt sykdom og at sykdommen er en gave til menneskeheten. Dette er kvinnen som ble kastet ut fra sitt hjemland for å ha onanert på et livesendt talkshowprogram, og dette er kvinnen som  ikke nøler med å sitere islamismens leveregler. Naturligvis elsker vi henne, men det er stemmen hennes vi elsker mest. Hun skriker hardere enn “Screaming” Jay Richards, og hun synger lyst nok til å kastrere alt levende innen en mils omkrets. I hennes musikalske karriere fra 70-tallet og frem til i dag har hun blitt et ikon i den internasjonale punk- og gothscenen, og har inspirert et flertall artister som Björk, Patti Smith, Sonic Youth, CocoRosie, PJ Harvey osv.  Sa vi at hun har en datter som heter Cosma Shiva?

Hør reprise av ukens sending her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/03/Lydmuren-08.03.13.mp3]

For spesielt interesserte:

Et tema som sære stemmer er jo så bredt at vi selvfølgelig slet med å velge ut artister/låter å presentere i studio. Her er en liste over sanger med underlig stemmebruk:

  • Tom waits – 16 Shells From A 30.6 (Big Time versjonen)
  • Nina Simone – Theme From “Middle Of The Night” (Høres ut som en mann)
  • Tomahawk – God Hates A Coward
  • The Dead Weather – Blue Blood Blues
  • Joanna Newsom – Emily
  • Antony & the Johnsons – You Are My Sister (Han er hemafroditt)
  • Isaac Hayes – The Look of Love
  • Parliament – Dr. Funkenstein

Og selvfølgelig var kjære kastratsanger Alessandro Moreschi:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Cm-1lVDxQdc]

Anbefalte artikler