Tre rus på topp

This content has been archived. It may no longer be relevant

Den såkalte narkotikalisten som finnes under narkotikaforskriften i norsk lovverk er uendelig lang, og den inneholder stoffer og planter som omfattes av FNs narkotikakonvensjoner. Legemiddelverket kan også føre opp andre stoffer og planter dersom de har lignende skadevirkninger som allerede oppførte stoffer. Listen har som formål å opplyse befolkningen, samt bistå politi og tollvesen i å bekjempe narkotikakriminalitet. Men hvorfor er det nødvendig med en slik liste? Hva er det egentlig som er så farlig? Alkohol er jo lovlig. Hva med snus, røyk og kaffe? De er da også et stimulantia?

Man kan dele rusmidler inn i forskjellige kategorier etter hvilke effekter de gir ved bruk. Man snakker da særlig om Dempende rusmidler, Stimulantia samt Hallusinogene rusmidler. Lignende kan rusmidler også deles inn i de fysiologiske skadevirkninger de gir, både ved kortsiktig forgiftning og overdose, eller mer kroniske skader. Og tilsvarende kan de deles inn etter stoffenes potensial til å fremkalle fysisk avhengighet. På bakgrunn av dette er vanlig å dele inn stoffene etter hvor «tunge» eller «harde» de er. Kroppslig lager sin egen vri, og «kårer» topp tre rusmidler:

3. Cannabis

Hørt om hasjisj? Eller marijuana? Begge rusmidlene er med utspring fra Cannabis Sativa. Denne deilige, friske og grønne planten, med de veldreide taggete bladene, kan by på mye moro. Avhengig av framstillingsmåte kan den spises, røykes eller intas på en eller annen måte. Kjært barn har mange navn sies det, og «pot», «weed», eller «gress» kan friste med forandringer, eller forsterkninger av sanseinntrykk, euforia og generell trivsel. Så er du deppa en dag? Fyr opp en rev, og alt blir så meget bedre. Er du riktig heldig vil du også oppleve redusert koordinasjonsevne, sløvhet, tretthetsfølelse, rødsprengte øyne, ringer under øynene og tørr munn og lepper. Ganske praktisk på de dagene du bare føler for å sitte inne i mørket. I tillegg til alt dette kan man på toppen av det hele få en overdreven sulthetsfølelse, da særlig med en forkjærlighet for søtsaker, og man risikerer å stappe seg mett på sjokolade. Cannabis stikker derfor av med tredjeplassen som det mest behagelige rusmiddelet. For de late sexy-lubne som helst bare vil være alene og spise mat.

2.  MDMA

Sliter du med å holde deg våken om nettene? Skulle du ønske du kunne feste i 24 timer i strekk, uten å tenke på inntak av næring, søvn og dobesøk? Da er dette dopet for deg!

MDMA, kanskje bedre kjent som Extacy, får andreplassen som det mest praktiske rusmiddelet. Partydopet er kjemisk framstilt og finnes hovedsakelig på markedet som pilleform. Lett å frakte, lett å skjule, kjapt å konsumere. Og for noen fabelaktige bivirkninger. Først og fremst øker stoffet hjerterytme og blodtrykk. En real energiboost med andre ord. Pupillene utvides, slik at man, i tillegg til å se gal ut, får økt lysømfintlighet og fargepersepsjon; en god unnskyldning for å gå med solbriller inne. Håndflatene svetter, man skjærer tenner, ruller ustanselig med tungen og opplever forbigående tics i ansiktsmuskulaturen. Det må jo kalles tidenes sjekketriks? Man kan jo risikere å blunke og luftkline til drømmedama på dansegulvet. Det hele toppes med nedsatt tørsthetsfølelse, sulfølelse og søvnbehov, noe som kan resultere i dehydrering, kraftige allergiske reaksjoner og sykehusinnleggelse. Ikke dårlig å våkne opp dagen derpå i en seng på et statlig drevet 5-stjerners hotell med alt inkludert?

1. Kokain

Førsteplassen går til mingledopet numero uno. Hvem skulle vel ikke ønske de alltid var festens midpunkt? Hadde det ikke vært kjekt med en ekstra selvtillitsboost til jobbintervju, stevnemøter eller første middag med svigers? Kokain kan både sniffes, spises, drikkes og til og med injiseres med sprøyte. Et mer anvendelig stoff skal man altså lete lenge etter. Andre sideeffekter er nedsatt sulthetsfølelse og søvnbehov, og best av alt; man vil kjenne en økt seksuell interesse. Kanskje er du så heldig å føye voldtektsmann på cv-en også?

Men alt med måte, sant? Derfor er kokain så genialt. For effekten er, i forskjell til de andre nevnte rusmidlene, svært kortvarig. Med en virkningstid på bare 15-60 minutter er det hele raskt over, og man unngår å bli too much of everything. Det skader jo aldri å tenke litt jantelov, jekke seg ned et par hakk og kjenne på følelsen av nedstemthet, depresjon, paranoia, angst, irritabelhet og halusinere litt. Alle liker jo mangfoldige personligheter som kan vise følelser også. Hvis du derimot skulle føle for en enkel nesejobb er det bare å peise på. Langvarig sniffing av kokain kan nemlig etse vekk deler av nesevegg og nesebor, og man kan ende opp med en sånn fin og slank en à la Michael Jackson.

 

Og best av alt; mangler du litt spenning i hverdagen? Alle de tre rusmidlene i kåringen er hundre prosent ulovlige i Norge, og blir man tatt for besittelse, bruk, tilvirkning, anskaffelse, innførsel, utførsel og gjennomførsel eller lagring av noen av disse kan man risikere alt fra heftige bøter til langvarige fengselsstraffer. Slå den Skruf White Portion!

 

Hør oss i Kroppslig snakke mer om illegale rusmidler i siste Podcast! 

Siste podcaster

Anbefalte artikler