Ikke lenger en ukjent Valeur

This content has been archived. It may no longer be relevant

Den klassiske gitaristen Thomas Valeur (27) var i november på besøk hos Studentmorgen, da i anledning hans YouTube-video, der fire versjoner av han selv spilte kjente melodier fra den klassiske filmen Flåklypa. Det hele var opprinnelig et gammelt gitararrangement som Thomas spilte sammen med medstudenter på Griegakademiet for noen år tilbake. I fraværet av disse satt altså Thomas seg ned i fjor, og tok opp fire versjoner av han selv. Resultatet, som fikk Studentmorgen-redaksjonen til å få øynene opp for Valeur, kan du se under:

Da han besøkte Studentmorgen sist hadde Thomas nettopp vært i England for å spille inn en ny video, og det er denne som ble omtalt i BT noen uker senere, etter at det anerkjente gitarmagasinet Guitar World skrev om den. Dette førte til at videoen eksploderte på sosiale medier. Etter at Thomas hadde fått summet seg, tok han på ny turen innom Studentmorgen for å fortelle om det nye prosjektet.

– Det er et samarbeid med en metalgitarist. Commander in Chief heter hun. Hun spilte på Festspillene, og så var jeg der også. Vi begynte å snakke sammen, og ville få til et samarbeid på en video.

Hør hvordan det gikk forrige gang Thomas var på besøk, da han blant annet framførte et herlig keltisk stykke:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/01/Thomas-Valeur-21.11.mp3]

– Eg synes klassisk gitar é fint, eg!

Verket Thomas og Berit, som er Commander in Chiefs egentlige navn, spiller i videoen, er Sigøynervalsen av Pablo Sarasate. Denne framføres vanligvis på fiolin, og er ikke like mye brukt når det kommer til guitarcovere. Da Valeur fikk forslaget om sangen tenkte han umiddelbart at Berit egentlig bare så for seg den siste delen av sangen.

– De første 80% er jo egentlig bare svevende, flytende rubatogreier. Utfordringen var å få det sammen, og til å bli en linje.

Hør hvordan det gikk da Thomas returnerte til Studentmorgen, og framførte et Jackson 5-arrangement:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/01/Thomas-Valeur-16.01.mp3]

Verket har i sin helhet ikke blitt arrangert og framført helt korrekt på gitar tidligere. Dette ville Thomas og Berit gjøre noe med.

– Mange gitarversjoner tar seg litt friheter. Det er ikke noe gale med det, men vi ville ha et poeng ut av det å ha alle notene fra partituret med. En slags direkte versjon til gitar, men også tro mot originalpartituret.

I en verden preget av alt fra singer-songwriters til metalband med fire gitarister, er kanskje ikke klassisk gitar like utbredt blant folk, og i følge Thomas kan dette også være tilfellet innenfor gitarmiljøet.

– Det har en vei å gå, tror jeg. Det har jo ikke samme image som en el-gitar, kan du si.

Hør ovenfor hvor mange gitarer Thomas har, om han har gitt dem navn og hva planene hans er framover.

Anbefalte artikler