This content has been archived. It may no longer be relevant
Jo nærmere man kommer den store julehøytiden her til lands, jo lengre kan man bli stående å vurdere det store utvalget av julebrygg som har funnet veien til butikkhyllene. Fine flasker og stemningsfulle navn kan gi en hvilken som helst handlende vanskeligheter med å bestemme seg. For å gi studenter og andre lyttere en liten hjelp på veien til den endelige avgjørelsen tok Studentmorgen på seg oppgaven å teste fire kjente juleøl.
LES OGSÅ: Roughguide 2 Bergen: Øl
Kandidatene
Testpanelet bestod av programleder Martin og medprogramlederne Aleksander og Synne. Da Martin var den av de tre som hadde mest kunnskap om øl og ølsmaking ble han en naturlig anfører og informasjonskilde for de andre paneldeltakerene. Det var også han som hadde valgt ut hva som skulle testes: Aass Juleøl, Frydenlund Juleøl, Hansa Julebrygg og Ægirs Hod julebrygg.
– Juleøl skal for min del være aromatisk, fyldig. Det skal være mye smak og helst litt høyere alkoholprosent for å kunne bukte med den fete julematen, uttalte radiostudioets selverklærte ølekspert før smakingen tok til.
Hver av øltypene skulle gjennom sjekk av lukt, aroma, smak og selvfølgelig om den kunne passe til julemat eller ikke.
Hør hele smakingen:
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/12/juleolsmaking-final-cut-studentmorgen-mandag.mp3]– Drammen, vi kan ting
Først ut var Aass juleøl fra Synnes hjemby Drammen. Hun lovte på forhånd å gjøre sitt beste for å ikke forfordele ølet når det kom til å gi det karakter.
– Jeg synes det lukter for likt pils, utbrøt Martin etter å ha stukket nesen ned i ølglasset.
Synne benyttet seg av sjansen til å påpeke at det var rart å drikke øl så tidlig på morgenen. Ni-tiden en mandagsmorgen er ikke tiden folk flest nyter juleøl.
– Overraskende krydret i forhold til det jeg trodde. Litt tamt, jeg får litt mye vannfornemmelse, sa Martin etter den første slurken. Aleksander var enig i kommentarene og la til at det var mye kullsyre i dette ølet.
Da det ble tid for karakterer landet Synne på en sterk åtter, Aleksander gav ølet syv og Martin mente det fortjente karakteren fem.
Karamellaktig dybde
En Frydenlund ble åpnet, og glassene hurtig tømt for å gi plass til nye smaksprøver. En rap kom på luften.
– Jeg synes denne lukter litt søtere, sa Martin men la til at Aass sin luktet mer.
Det er enighet i studio om at Frydenlund er lysere i fargen enn forrige øl, mer gyllen.
– Den minner mer om en bayer. Søtlig, mer karamell, mye dybde og ikke like mye kullsyre, fortsatte eksperten.
Aleksander og Martin mente smaken var god, mens Synne tenkte at hun kanskje savnet litt mer kullsyre.
– Jeg tror denne hadde vært bedre til pinnekjøtt enn Aass, konkluderte Martin, før drammenseren Synne brøt inn med et slags forsvar av hjembyens juleøl:
– På Østlandet spiser vi jo ribbe! Det er det det må måles mot.
Tross julematuenigheten gav Synne Frydenlund seks (“Fortsatt en veldig god karakter”), Aleksander gir den åtte og Martin legger seg i midten med karakteren syv for som han kalte “ganske godt juleøl”.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Bergens merkelige stolthet
Tredje øl ut i testen var Bergens stolthet Hansa. Mens ølet ble helt i glassene ble det spøkt om at det var brygget på regnvann og sur nedbør. Panelet er enig om at lillafargen gjør seg godt på flasken.
– For meg lukter dette det samme som de to første, uttalte Aleksander.
–Oi! Den var mer krydret! Kan jeg si det? Jeg har ikke egentlig peiling, men det smakte mer krydret, lo han videre.
Krydder fra første stund gir en ekstra punch og overrasker panelets ekspert positivt. Ølet har fin karamellsødme, men er på samme tid fyldig, var dommen hans.
– Dette er det første av de tre øltypene som gir en liten etterhengende ettersmak, sa Martin. – For min del er dette det beste til nå.
Synne så seg nødt til å innrømme at Hansa har slått Aass i denne testen. Hun gav den ni, nesthøyeste karakter, Martin fulgte opp med åtte og Aleksander gav det også ni, og med det gikk Hansa rett i ledelse.
Blondinen Hod
Siste kandidat ut var Hod Julebrygg fra Ægir i Flåm.
– Denne har fargen til en blond vil jeg si. Ikke like lys som en pilsner, men relativt lyst, begynte Martin.
Aleksander fulgte opp med å beskrive smaken som “lettere” og ikke så krydret. Ved lukttesten kommenteres det raskt fra eksperten at man merker at man er på mikrobryggerisiden av skalaen. Panelets kvinnelige deltaker henger seg opp i at det lukter “spesielt”.
– Jeg vet ikke om jeg vil si noe positivt om det. Det luktet spesielt, konstaterte hun.
– Det lukter håndverk og humle, det er det som skyter meg inn i nesen først, mente Martin. – Dette er skikkelig ølhåndverk. Litt søtt og minner meg om en blond. Det er mer kullsyre, men jeg må faktisk si at det smaker litt muggen geitost for min del.
De to andre hang seg på og mente at det smakte henholdsvis “Såpe eller noe kunstig” og “Sjasmin-te. Som smaker vonde nøtter”. Kan det allikevel passe ved siden av julematen?
– Det vil nok fungere. Jeg er upartisk når det kommer til tradisjoner, men jeg synes nå at juleøl skal være litt kraftig og krydret. Dette er et greit øl, men jeg er litt skuffet, sa Martin som hadde forventet at Ægirs kandidat skulle være noe kraftigere og mer nyansert. Hod blir for flatt og kjipt for hans smak.
Når det kommer til karakterer skårer Hod lavt: Martin gir det fem etter å ha nedjustert fra sekseren han ga først. Synne gir det karakteren to med begrunnelsen “Dette var bare nei, det er ikke verdt å bruke penger på det om du skal ha en god julefeiring” og Aleksander gir det karakteren tre fordi det ifølge ham smakte såpe.
Testvinneren
Aleksander har raskt regnet ut gjennomsnittskarakterene panelet har gitt hver av de fire juleølene:
Aass Juleøl: 6,6
Frydenlund Juleøl: 7
Hansa Julebrygg: 8,6
Ægirs Hod julebrygg: 3
Bergenseren Martin brøt ut i spontan lokalpatriotisme:
– Hansa! BEEERGEN! Bergens stolthet vinner! Vi tar gullet hem!
Det betyr at det var Hansas julebrygg som kom best ut i testen av disse fire juleølsortene. Har du andre meninger enn testpanelet er du velkommen til å dele dem i kommentarfeltet under.
Studentmorgen ønsker alle en god jul, og oppfordrer sine lyttere og lesere til å ta ansvar om de drikker i julen.