– Det kommer til å skje

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hele intervjuet kan du høre i denne ukas episode av MMA-Revyen, gjennom link til iTunes, link til RSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

18. november annonserte den britiske MMA-organisasjonen Cage Warriors FC sine intensjoner om å entre det skandinaviske markedet neste år. Vel så oppsiktsvekkende som annonseringen i seg selv var utnevnelsen av Tue Trnka som overhode for selskapets Skandinaviske gren.

Oppsiktsvekkende fordi dansken absolutt er kvalifisert for jobben – altså en oppsiktsvekkende lovende start på Cage Warriors (CWFC) Skandinavia.

Et nytt karriéresteg

Trnka har en lang historie bak seg i MMA-miljøet. Han er tidligere bokser, og begynte tidlig å instruere andre i bokseteknikker og MMA. Han har jobbet som MMA-journalist både skriftlig, som fotograf og senest som TV-kommentator, og han er manager for en solid stall MMA-utøvere. En promotør-rolle var omtrent det eneste som manglet, og når Cage Warriors først spurte, var ikke Trnka vond å be.

– Jeg har vært involvert som manager og trener på flere stevner og har hatt et godt forhold til dem, forteller han. Det hele kan knapt kalles et nytt bekjentskap.

– De har jo hatt stevner i mange år. De er en av pionérene innenfor europeisk MMA, og de har óg fungert som en feeder-liga til UFC, hvor de har sendt fightere som Michael Bisping, Dan Hardy, Ross Person, Conor McGregor osv. Så det er klart det er spennende å få jobbe med en så stor organisasjon som har strukturen i orden, og ikke er avhengig av at hvert stevne må gjøre det bra økonomisk. De er en maskin som kjører, og de har de riktige avtalene på plass som gjør at de er en sikker arbeidsgiver å jobbe for for fighterne, og det er viktig for meg.

Nettopp det å få på plass gode og sikre avtaler for fighterne sine, er noe Tue Trnka lenge har fokusert på. Det skinner igjennom at sikkerheten og organisasjonen innad som Cage Warriors kan by på, har vært utslagsgivende for å friste ham inn i rollen som Head of Scandinavian Operations.

– Du har flere kjempestore organisasjoner ute i Europa, og det finnes jo mange store stevner. Men det som er forskjellen er at Cage Warriors har et enormt stort nettverk som skaper publisitet og oppmerksomhet rundt fighterne. (…) Utenom UFC er Cage Warriors den merkevaren, den organisasjonen jeg helst vil jobbe sammen med, fordi de har både historien og et momentum nå som gjør at de har store muligheter i fremtiden. Og der synes jeg det er spennende å komme inn nå, når vi får Cage Warriors inn i Norden og Skandinavia.

Ekspansjonen

Når Cage Warriors nå melder sin ankomst på det skandinaviske markedet går tankene fort til allerede etablerte lokale storhaier som danske European MMA (EUMMA) og svenske Superior Challenge (SC). Trnka mener det er plass til alle, og sier dessuten at hans Cage Warriors også vil fylle en viktig rolle.

– Jeg ser ikke noe problem i at både EUMMA og SC kan fortsette som de gjør. Vi ser óg mange organisasjoner som blir satt opp, varer i ett, to stevner, og så stopper de. Og derfor er det veldig positivt å få en organisasjon som Cage Warriors inn i Skandinavia, fordi de har stabilitet og momentum med seg, og de er veldig sterke. Dette er veldig positivt for de skandinaviske fighterne, som hele tiden vil være mitt fokus – å gjøre det best mulig for fighterne.

Bra for både utøver, sponsorer og organisasjon er eksponering. I den store verden har PRIDE og Afflictions nedturer i like stor grad som UFC og Bellators overlevelse, vist med all tydelighet at gode TV-avtaler kan tilsvare en MMA-organisasjons flyteevne. Mye tyder på at de samme reglene gjelder også i Skandinavia. EUMMA signerte nylig med Viasat, og Tue Trnka er allerede i gang med å jobbe for en Cage Warriors-tilstedeværelse på våre TV-skjermer.

– Ja, jeg jobber med det akkurat nå! Cage Warriors har jo allerede en internasjonal streaming-avtale på plass, men det er klart at TV er noe vi kommer til å forhandle om med lokale TV-selskaper. Så det er noe jeg jobber med nå, men jeg kan ikke si så mye om det. Når avtalen er offisiell kan jeg gå ut med mer informasjon.

Tue hjelper en av fighterne sine i forberedelser mot buret. (Foto: PalleSchultz.dk)

Legaliseringsdebatten sett utenfra

Når Tue Trnka var syv år flyttet familen hans til Skien i Norge. Han ble boende i Norge til han var 19, og startet sin kampsportkarriére i Oslo-området. I dagens Norge har legalisering av MMA blitt et hett tema, ikke minst etter at representanter fra Idrettsforbundet har uttalt at MMA ikke er forenelig med norske idrettsverdier. Trnka sier at han har et stort hjerte for Norge, men holder ikke tilbake om hva han mener ligger bak MMA-motstanden her i nord.

– Helt ærlig tenker jeg at det er typisk norsk dobbeltmoral. Og det kommer fra en danske som har bodd i Norge i tolv år. MMA er en tøff sport. Det er en brutal sport hvor det skjer mye, hvor knockouts forekommer, hvor skader skjer, ja. Vi kan jo ikke kamuflere dette som langrenn – det er jo ikke det. Men saken er at hvis man ser på statistikkene og ser på hva som faktisk skjer – ikke bare YouTube highlights med Tank Abbott, så ser man jo at MMA er veldig forenelig med de verdiene de prater om, og jeg synes nettopp at moralen i MMA er veldig høy sammenlignet med mange andre idrettsgrener. Det med at MMA liksom bare er gatevold i organisert form, det handler om uvitenhet. (…) Nettopp fordi regelsettet er som det er, så er MMA mye sikrere enn boksing for eksempel.

I tillegg til behovet for å informere om hva MMA er, peker Trnka på nettopp verdi-debatten som noe særegent i legaliseringsmotstanden her til lands.

– I Norge viser de jo MMA på TV2 Zebra, og det er jo et stort skritt, men som jeg ser det: I de andre landene er det ofte snakk om at MMA er farlig – at noen politikere synes det er en for farlig sport og derfor vil de ikke ha det. Men i Norge kobler de det opp mot verdier, og det synes jeg er tull og tøys, for hva er verdier, spør han.

– Det man må se på er statistikken, på hva som er farlig. Det er mange flere som dør, også profesjonelt, i alpint, i amerikansk fotball, i dykking og i fallskjermhopping. Ridesport, for eksempel, det er jo kjempefarlig! Alle som setter seg på en hest som veier 500 kg må være tullete, synes jeg. Men det betyr jo ikke at jeg kan si at alle som setter seg på en hest er dumme, eller at det er feil eller moralsk forkastelig. Jeg velger å si at jeg synes det er tullete, og derfor har ikke jeg lyst til å gjøre det eller at mine barn skal gjøre det, og det er jo mitt valg. Men jeg synes ikke at jeg har retten, enten jeg er en vanlig menig mann eller en politiker, til å si at “nei, hestesport er forferdelig, det må vi bannlyse!”

Et norsk MMA-stevne?

Engasjementet hans stopper ikke der. I presseskrivet hvor Trnka ble annonsert som kaptein for Cage Warriors’ skandinaviske innseiling, ble det óg nevnt at organisasjonen vil jobbe for legalisering i Norge, noe han understreker at er et virkelig punkt på en virkelig agenda.

– Jeg har bodd der i mange år og har mange kontakter, så da er det også spennende med norsk MMA, og det er ikke noen hemmelighet at en av tingene jeg nevnte for Graham Boylan (CEO i Cage Warriors, red.anm.) var at jeg vil ha MMA til Norge. Jeg vil ha Cage Warriors til Norge, og det kommer til å skje på den ene eller andre måten. Jeg har flere muligheter der – det handler om å tenke litt ut av boksen, men det er noe jeg kommer til å jobbe for, og jeg regner med at innen slutten av 2014 får vi et stevne som er norsk. Det kan jeg love. Hvis jeg har noe å si og dette går bra, så kommer det til å skje i slutten av 2014.

Både mens han bodde her selv og i ettertid, har Tue Trnka bygget opp et stort nettverk innenfor norske MMA-sirkler som han nå håper vil jobbe sammen mot et felles mål – det norske Cage Warriors-stevnet.

– Jeg har mange kontakter i det norske MMA-miljøet, og jeg er jo manager for en norsk fighter, Alexander Jacobsen. Jeg har óg andre som jeg har jobbet sammen med på den ene eller andre måten i mange år. Spesielt miljøet i Oslo, selvfølgelig. Så det er klart at jeg har en gruppe jeg har tenkt meg å samarbeide med. Jeg kommer til å ha et produktivt samarbeid med de lokale klubbene. Det er viktig at vi jobber sammen, og det er jeg ganske sikker på at kommer til å skje.

– Vi vil få til et stevne som enten kommer til å bli gjennomført fordi MMA er blitt legalisert, eller et stevne som har som mål å få MMA legalisert, lyder Trnkas klare beskjed.

Nivået i Norge

Om Cage Warriors skal arrangere et norsk stevne vil det etter alle solemerker bli naturlig å ha med norske utøvere på kortet. Nordmenn i Cage Warriors er ikke noe nytt – Frontline Academys Mohsen Bahari har for eksempel gått tre kamper der siden september i fjor (2-1 i CW). Tross knockoutloven og en medfølgende vanskelig hverdag for norske MMA-utøvere, gror det godt også her oppe.

– Jeg synes Norge er bra. Det er mange sterke profiler, mange nye på vei frem, og det er noen veteraner som har gjort det bra – noen av dem er fortsatt sterke profiler, sier Trnka, som liker det han ser også av nye utøvere.

– Det er er spennende å se at det skjer så mye, og nettopp at det ikke er lov i Norge gjør at veldig mange nordmenn er med på danske fight cards, og derfor har jeg sett veldig mange norske proffer og amatører i aksjon. Nivået er bra, og det blir spennende å se hva som skjer med alle de norske fighterne som er på vei frem nå.

Foto: http://palleschultz.dk/
Trnka (t.v.) følger Nicolas Dalby på vei til buret. (Foto: PalleSchultz.dk)

I Tue Trnkas stall av MMA-utøvere, finner vi blant annet to av de største danske navnene utenfor UFC. Nicolas Dalby – EUMMAs weltervekt-mester, som av mange regnes som høyaktuell for UFC, og stortalentet Mads Burnell, som nylig hadde sin proffdebut. Et annet navn å bite seg spesielt merke i er Alexander Jacobsen. Den tidligere norske mesteren i boksing satser nå for fullt på MMA, og var gjest i MMA-Revyens studio tidligere i høst. Jacobsen kan óg gå en Cage Warriors-fremtid i møte.

– For å snakke om Jacobsen spesifikt, så blir jo dette selvfølgelig en mulighet for ham for å fighte i Cage Warriors, men i sin proff debut og videre, er det selvfølgelig fint at han kan bygge seg opp ved å gå på andre stevner, komme seg igjennom den første fasen. Men når han føler seg klar for å gå over til neste nivå, det er da jeg kan garantere ham sjansen for å komme inn i Cage Warriors, sjansen til å levere varene og bli sett, sier manager-Trnka om Sotras MMA-stolthet.

Storebror ser deg

Etter at Iren Graham Boylan overtok Cage Warriors i 2010, har det bare gått oppover igjen for organisasjonen. Man ser og en stadig debatt om lønningene på inngangsnivået i UFC. Der Cage Warriors tidligere har vært en slags uoffisiell underleverandør for UFC er det ikke akkurat noen frykt for storebror å spore når det britiske selskapet nå bruser med vingene.

– Hvis fighterne får tilbudt de riktige avtalene for de riktige pengene er det klart at UFC er det beste, men det kommer til å skje mye med Cage Warriors fremover som vil gjøre det enda mer attraktivt for fightere å bli værende der, forklarer Trnka.

– Cage Warriors har sendt veldig mange fightere til UFC, og de kommer fortsatt til å gjøre det, men det vil komme til å bli mye mer attraktivt å bli værende i Cage Warriors med de nye avtalene som Graham Boylan kommer til å offentliggjøre i vinter.

Den frittalende Boylan har lovet nyheter om dobling på flere ressursområder i løpet av vinteren. Ingenting tilsier at Skandinavia blir Cage Warriors’ eneste nye erobring i den nære fremtid. Og som en del av en stadig sterkere organisasjon, understreker Trnka at utøverne vil stå i fokus.

– For å være realistisk er det klart at UFC har monopol på det øverste nivået, men det betyr ikke at alle fightere skal gi opp alt for å kjempe på det nivået, med mindre vilkårene er riktige, og det er nettopp det vi vil sikre nå.

Hør hele intervjuet der Tue Trkna snakker mer om legaliseringsdebatten, om rollen hans i Cage Warriors, om livet i Norge og norske utøvere, m.m. i Episode 52 av MMA-Revyen.

 

Siste podcaster

    Anbefalte artikler