Anmeldelse: Destroyer – Five Spanish Songs EP

This content has been archived. It may no longer be relevant

Destroyer ga i 2011 ut et av mine yndlingsalbum noensinne; albumet Kaputt. Dette er et mesterverk tvers igjennom, det er ingen vil om det. Jeg har altså gått rundt og gledet meg noe voldsomt til hans neste album. Nå er det her, endelig!

Og det er på spansk.

Et nytt nivå av uforståelig

Det er ikke godt å vite hvordan jeg skal forholde meg til det. En av de tingene jeg liker best med Destroyer er de ekstremt intrikate, evokative tekstene hans. Og bare for å være helt tydelig, mine spansk-kunnskaper er begrenset til å bestille en øl (Uno servasa pårrfavårr) og å iverksette en fest (Uno fiesta pårrfavårr).

Destroyer vet heldigvis også å skape svært stemningsfulle og unike låter uavhengig av tekstene sine, og på dette albumet skinner denne egenskapen gjennom sterkere enn noen gang. Det mest interessante av alt her, er at det at sangene når de synges på spansk faktisk får en ekstra dimensjon. En slags varm, eksotisk tekstur. Jeg forbinder språket spansk med solnedganger i gode ølsorters lag, og disse assosiasjonene overføres til sangene. Det slår meg også at jeg aldri har hørt en sang sunget på spansk før, og det er egentlig svært forfriskende.

Destroyer - Five Spanish Songs EP
Destroyer – Five Spanish Songs EP (Foto: Destroyer)

Lei av engelsk

Mannen bak Destroyer, Dan Bejar, begrunnet valget av språk med at han synes engelsk i 2013 virket oppbrukt.

Jeg er nesten fristet til å være enig. Man har jo sett tendenser til lignende holdninger her i Norge, hvor flere og flere bytter over til norsk fra engelsk i sine tekster. At dette også er tilfellet for folk hvis morsmål er engelsk er jo rimelig interessant.

Sangene er skrevet av Antonio Luque, en kult-helt fra Seville som Bejar på denne platen  prøver å introdusere for et bredere publikum. Selv om du høres ut som en komplett idiot når man prøver å synge med på disse sangene, så er de vel verdt et lytt.

Dette er på en merkelig  måte den perfekte introduksjonen til Destroyer. Tekster du ikke forstår noe særlig av med det første, stemningsfulle og varierte låter med et særegent preg.

Sett av 20 minutter til å drømme deg vekk til Spania sammen med Destroyer. Kanskje lærer du litt spansk i samme slengen?

Beste sanger:
Maria De Las Nieves, El Rito

Anbefalte artikler