Romfarerne fra Loddefjord

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hele åtte år har gått siden vennegjengen i Fjorden Baby! startet å spille sammen. Etter to plater og en EP, står nå deres tredje plate Fjordkloden på dør. Albumet mottok strålende kritikk fra et samlet pressekorps, og det støyende bergensbandet viser igjen nye musikalske sider på deres siste plate.

Selv mener bandet at låtene er nedstrippet og enklere, men samtidig beholdt varemerket som er Fjorden Baby!.

Helt siden starten har bandet kommet i skyggen av sine andre musikalske kamerater fra Loddefjord. Både Lars Vaular og John Olav Nilsen & Gjengen har foreløpig hatt større suksess nasjonalt, men etter at Vauler flyttet til Oslo og Gjengen ble oppløst, sitter Fjorden Baby! igjen som den eneste gjenværende i 5071. Så hva kommer til å skje med Fjorden?

Vi i Trigger traff Sturle Kvilekval, Nam Phuong Nguyen og Jan Henning Flemmet Buen på Landmark i Bergen, for å prate om deres nye plate og bandets holdninger til musikken.

Nam, Sturle og Flemmet på Landmark Foto: Magnus Haaland Sunde
Nam, Sturle og Flemmet på Landmark (Foto: Magnus Haaland Sunde)

– Vi er her for å bli. Det er som Jan-Eivind sier: Vi har ikke planer om å fortsette, vi har ikke planer om å gi opp. Fjorden Baby! har ikke noen regler for hvordan vi skal gjøre ting, så lenge vi trives, sier Nam når vi spør om bandets status.

I anmeldelsene av Fjordkloden og de tidligere platene, har Fjorden ofte blitt sammenlignet med Gjengen og Vauler.  Bandet mener derimot at medias holdning til deres musikk nå begynner å bli mer sentrert rundt dem.

– Media begynner endelig å falle litt fra det. Jeg syns det er helt absurd å sammenligne John Olav Nielsen og Fjorden Baby! musikalsk. Men det er jo helt greit at vi blir parallellisert fordi vi er venner og har kjent hverandre lenge. Det var jo det første folk fokuserte på i media, sier Flemmet.

– Både Gjengen, oss, Vaular og A-Laget, lager litt annerledes musikk enn resten av musikknorge. Kanskje fordi det er fra Bergen. Jeg vet ikke om det er tilfellet, men du vet hvordan media er. De liker å snevre det inn enkelt og plassere oss i samme kategori, forteller Nam.

Selv om bandet sier at de har et svært avslappet forhold til Fjorden Baby! så mener Nam at bandet har blitt noe mer enn bare musikken de spiller.

 – Fjorden Baby! ble mer enn et musikkband. Det ble en liten bevegelse, et lite samfunn, der vi fem laget våre egne regler og livsstil.

I løpet av 2012 hadde Fjorden flere runder i studio hvor de spilte inn Fjordkloden. Selv etter å ha gitt ut tre plater og blitt signert av Sony Music, mener bandet fortsatt at de har beholdt lekenheten, og hatt en hobby-mentalitet til musikken.

 – Veien blir til mens man går. Vi har ikke noe hastverk. Vi gidder ikke å pese det. Det er en helt egen ting i det å være i studio. Den prosessen og arbeidet med “materien” som er musikken og forme det til å bli en sang, sier Sturle.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2U-oD0BBTLk]

Høydepunktene

Bandet sier selv at de har opplevd mange høydepunkter allerede i sin karriere. Sturle mener at for han er høydepunktet i seg selv bare å spille og være en del av bandet, samtidig med konsertene som igjen blir til nye høydepunkter for bandet. Nam trekker fram at bandet aldri har det kjedelig når de må dra på promoteringer eller spillejobber. Selv om det fremtidige arbeidet med bandet skulle bli kjedelig, vil de allikevel fortsette.

– Jeg tror folk blir inspirert. Det er givende å kunne snakke om musikk, hvorfor vi holder på med musikk og hvorfor musikk er givende for oss, sier Sturle.

– Du får spredt en eller annen form for budskap. Ikke bare musikken, men aktivitetene rundt det også, fortsetter Nam.

Flemmet dukker opp på Landmark med "den nye bassisten", Mike. Foto: Magnus Haaland Sunde
(Foto: Magnus Haaland Sunde)

Fjerde platen

Bandet kan allerede røpe at de om en uke skal tilbake igjen i studio for å spille inn låter til deres kommende fjerde plate. Selv om bandet ikke har hastverk med å få ut album så tar de seg alltid tid til å være i studio.

– Vi lager musikk hele tiden. Vi er jo en del av Duper-familien som består av Ynge Sætre og Jørgen Træen. Så når vi får sjansen til å booke studio, så gjør vi det. Uavhengig av travle tider for oss, har vi alltid tid til å være studio og lage musikk. Det er jo det vi gjør, sier Nam.

Fremover

Bandet skal nå promotere Fjordkloden rundt i Norge. I tillegg skal trommis Jan Eivind Bertelsen gjøre et musikkvideo-prosjekt, hvor alle låtene fra Fjordkloden skal få sin egen musikkvideo.

Etter åtte år har Fjorden Baby! beholdt grunnlaget for hvorfor de spiller musikk. Selv om bergensbølgen de en gang var en del av er borte, står bandet fortsatt stødig på sine orginale prinsipper. De har forlatt høyblokkene i Loddefjord til fordel for verdensrommet, men de samme gamle holdningene er fortsatt i behold. Bandets motto oppsummerer det meste:

– Vi har ikke planer om å fortsette, vi har ikke planer om å gi opp.

 

Hør hele intervjuet med Fjorden Baby! her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Fjoden-Baby-Intervju-Trigger-Bergen.mp3]

 

Anbefalte artikler