Topp 5: Bikarakterer

This content has been archived. It may no longer be relevant

Noe av det mest nostalgiske jeg kan gjøre er å mimre tilbake til tiden, der dagens høydepunkt var perioden rett etter man kom hjem fra skolen.

Da kunne du slenge deg ned i sofaen med litt snacks og kose deg med amerikanske situasjonskomedier frem til middagen var klar. Her snakker vi  “Happy Hour” på TV-Norge: Friends, Seinfield og mye mer. En gjenganger i disse situasjonskomediene var at de alltid inneholdt en mindre bikarakterer som dukket opp og skapte litt kaos.

Her er min Topp 5-liste over hvilke karakter jeg mener var de aller, aller beste. Uenig? Del dine favoritter nederst i kommentarfeltet.

#5

Günther

Gunther

Daglig leder for stamkafèen Central Perk og håpløst forelsket i Rachel. Ja, det er vår alles kjære Günther som får femteplassen, spilt av James Michael Tyler. Günther var en litt merkelig og små-creepy bakgrunnskarakter som etterhvert ble castet til mer betydningsfull rolle.

Tyler fikk faktisk rollen som Günther fordi han var den eneste statisten som kunne å bruke en kaffemaskin. Denne ferdigheten var starten på det som skulle bli en ti år lang karriere i hit-serien Friends. Noen hatet han, noen elsket han.  Günther representerte for meg den sjenerte personen inni en selv som går rundt avstandsforelsket, uten helt å tørre å gjøre noe med det. Og det tror jeg mange kjente seg igjen i.

#4

Kimmy Gibbler

Kimmy

Kimmy Gibbler var nabojenta til Tanner-familien og bestevenninne med eldstedatteren, D.J.  Lille frøken Gibbler ble spilt av Andrea Barber, som hadde litt skuespillererfaring fra Days Of Our Lives før hun fikk rollen i Full House.

Kimmy dukket stadig opp i serien, til stor ergelse for de voksne i Tanner-husholdningen. Men hvorfor? Om du ser på gamle klipp på Youtube oppdager du at hun alltid er blid og med et strålende humør. Jeg tror det må ha vært at hun er så innpåsliten, hennes direkte kommentarer og mangel på selvinnsikt som fikk de til å rive seg i håret.

Kimmy hadde ingen direkte catchphrase, men var kjent for å ha ekstremt illeluktende føtter. Noe man kan sette spørsmålstegn var; Hvorfor var hun alltid på besøk hos Tanner-familien? Hadde hun det ikke bra hjemme? Barnevernet anyone?

#3

Steve Urkel

Steve

Ja, vi snakker Steve Urkel fra serien Family Matters. Det er kanskje kontroversielt å kalle han for en bikarakter, for vi husker vel alle Steve som hovedpersonen fra denne serien, men sannheten er at karakteren Steve Urkel kun skulle dukke opp èn gang i seriens første sesong.

Det viste seg derimot at hans gjesteopptredenen var så populær at skaperne bestemte seg for å gjøre han til fast inventar. Etterhvert som serien gikk sin gang ble Steve så poplær at han ble seriens hovedprotagonist. Fra gjesterolle til seriens hovedkarakter – den bragden fortjener så absolutt en tredjeplass på denne listen.

Steve Urkel var en utrolig dynamisk karakter, og Jaleel White spilte han genialt. Han fikk oss til å elske den litt nerdete typen. Steve var håpløst forelsket i Laura, og hadde et alter-ego der han tok av seg brillene og ble forvandlet til en skikkelig kjekkas. Sist må det nevnes at han hadde en magisk evne til å ødelegge for de andre rundt seg (ved uhell såklart), etterfulgt av catchphrasen: “Did I do thaaaaat?”

#2

Newman

newmaaan

Det kan ikke snakkes om situasjonskomedier fra 90-tallet uten å nevne Seinfield. Den er for mange the sitcom fra dette tiåret. Kramer passer godt inn i premisset for denne listen. Han er den litt innpåslitne naboen som bare braser inn av fri vilje, men han var jo et fast medlem av seriens hovedkvartett. Kramers gode venn Newman derimot ble mitt naturlige andrevalg.

Han er seriens hovedantagonist, Jerrys nemesis. Han jobber som postmann og dukker stadig opp i serien, til stor irritasjon for Jerry Seinfield. Newman ble spilt av Wayne Knight. Du vet, han slemmingen fra Jurrasic Park. Det der med å spille en litt ond, morsom karakter, mestret han virkelig godt.

#1

Jazz

Jazz

Hvem andre en selveste Jazz kan fortjene førsteplassen på denne listen? Jazz, også kjent som DJ Jazzy Jeff, har absolutt mest swagger av alle karakterene nevnt i denne listen.

Han hadde de mest ikoniske catchphrasene og enorm gjengangshumor. Her snakker vi om alt fra håndtrykket til han og Will Smith, til måten Uncle Phil kastet han på huet-og-ræva ut av huset i hver episode han var med i. Jazz var nemlig forelsket i datteren Hillary, og Uncle Phil fungerte som hans erkefiende.

Jazz var den kameraten som ikke helt hadde kommet seg vekk fra gettoen, eller the hood, og historiene fra hans livssituasjon skapte en utrolig humoristisk kontrast til overklasselivet de andre levde i Bel-Air. Så selv om han virket triviell, kan man se på han som en representant for at man ikke skal forkaste sine røtter og glemme hvor man kommer fra.

All rise for Jazzy Jeff.

Hør topp 5-listen i sin helhet:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/toppfemkarakterer.mp3]

Anbefalte artikler