Blod, vold og psykose

I alle år har det blitt gitt ut serier og filmer som omhandler mord, mordere og seriemordere. Vi får servert skrekkfilmer flere ganger i året, og de blir som regel noen av de filmene som blir sett mest på kino.Filmer som Silence of the Lambs og serier som Dexter hylles av publikum. Vi ser ut til å ha en uendelig tørst etter blod og mord. Men hvorfor er det slik?

Blodtørst

Det er ikke til å stikke under stol at vi mennesker blir tiltrukket det vi ikke forstår, og det som vekker sterke følelser i oss. Begge disse faktorene spiller ofte inn når vi får vist et konstruert portrett av en seriemorder. For å oppklare forskjellen på en seriemorder og en morder, klassifiseres en seriemorder som “mord på to eller flere mennesker  i ulike hendelser over en tidsperiode” .

Mordene er som regel også tilfeldige, og trenger ikke være drevet av sterke motiver som hevn eller sjalusi, men bare av at morderen har lyst til å drepe. Dette kan utfordre seerens følelse av trygghet, ettersom alle mennesker har like stor sjanse for å bli tatt av denne seriemorderen. Dette skaper igjen en fryktfølelse som gir et rush av adrenalin, og trigger senteret i hjernen som sender ut dopamin, et lykkehormon.

Å forstå det uforståelige

Utenom selve drapsaspektet ved saken, er det også mange som fascineres over at de ikke forstår morderen. De klarer ikke å sette seg inn i moredens tankegang og forstå hvorfor noen vil drepe andre helt ute av det blå. Dette kan gjøre at folk synes karakteren er mer interessant og spennende å utforske, mens de leter etter en forklaring på hvordan de er satt sammen.

Seriemordere er også mye sjeldnere enn mordere, noe som igjen gjør dem mer eksotisk. Å observere slike personer, selv om de bare er fiksjonelle, vekker et slags  dyrisk instinkt hos oss, og vi kjenner på følelser av redsel, fascinasjon og nysgjerrighet. Andre seere føler ofte at det å se en skrekkfilm eller serie som omhandler en seriemorder, gir dem en slags trøst. De føler seg så distansert fra volden de ser på skjermen, at de føler at det er for lang unna noe som ville kunne skje med dem selv.

Det er med andre ord flere forklaringer å hvorfor mennesker fascineres av seriemordere. Vi har sett utallige versjoner av dem på film og tv i all tid, og ingenting viser tegn til at vi kommer til å slutte å se dem med det første.

Siste podcaster

Anbefalte artikler