Afro-amerikaner i KKK?

I filmen BlacKkKlansman, regissert av Spike Lee (Malcolm X, 25th Hour, Inside Man), så følger vi Ron Stallworth, en politibetjent i Colorado Springs Police Department på 70-tallet som kommer i kontakt med Ku Klux Klan for å finne ut om organisasjonen og deres aktiviteter. Han begir seg ut til å være en hvit amerikansk mann som hater afro-amerikanere, jøder, asiater og meksikanere gjennom telefonsamtalene han har med KKK. KKK virker veldig fornøyd med livssynene til Stallworth og vil dermed sette opp et møte i virkeligheten, slik at Stallworth kan bli et medlem av KKK. Det eneste problemet er at Ron Stallworth er en afro-amerikansk mann.

Biografisk komedie drama

Filmen er basert på selvbiografien til Ron Stallworth, som på 70-tallet ble den første afro-amerikanske politibetjenten i Colorado Springs Police Department. Stallworth la merke til en annonse i avisen i 1979 hvor KKK ønsket nye medlemmer for gruppen i Colorado Springs, og tok kontakt med dem gjennom telefonen. Denne operasjonen fortsatte han med i 9 måneder ved å sende en hvit politibetjent hver gang KKK ville møtes, mens han opprettholdt kontakten gjennom telefonen til varierende medlemmer i KKK.

Ron Stallworth infiltrerer KKK på 1970-tallet. foto: medie.filmdistributorer.no
Ron Stallworth infiltrerer KKK på 1970-tallet. (foto: medie.filmdistributorer.no)

Utrolig skuespill

John David Washington spiller i tittelrollen som Ron Stallworth og er tidligere kjent gjennom HBO serien «Ballers». Washington er sønnen av den kjente skuespilleren Denzel Washington og dukket opp i en av Spike Lee sine tidligere filmer, «Malcolm X», hvor Denzel Washington spiller tittelrollen. J. D. Washington spilte profesjonell amerikansk fotball før han returnerte til skuespill i 2015 gjennom HBO serien “Ballers”. J. D. Washingtons evne til å fange både de komiske og dramatiske nyansene til rollen bringer en dybde til filmen som ikke er alltid lett å balansere, spesielt med tanke på at han ikke har noen formell utdanning innenfor skuespill.

Filmen tar opp veldig seriøse temaer, men føles aldri for tung takket være godt plasserte komiske øyeblikk og soundtrack som letter stemningen.

Det gjør de tunge temaene lettere fordøyelig for publikum. Adam Driver spiller partneren til Stallworth, betjent Flip Zimmerman som er «ansiktet» til Ron Stallworth når han skal møte med KKK. Adam Driver er kanskje mest kjent for sin rolle som Kylo Ren i den nye Star Wars triologien, hvor karakteren ofte er aggressiv og emosjonell, men i Blackkklansman så får vi se et større spekter av Drivers skuespillerevner som vi gleder oss til å kunne se mer av i fremtiden.

John David Washington og Adam Driver. foto: medie.filmdistributorer.no
John David Washington og Adam Driver. (foto: medie.filmdistributorer.no)

Aktuell

Filmen tar kanskje plass på 70-tallet, men mange av emnene som blir tatt opp er fremdeles utrolig relevante i dagens samfunn, og filmen spiller på dette ved å ordlegge visse dialoger slik at det kan refereres til både det som skjer i filmen, men og til aktuelle saker i dagens samfunn. Det sterkeste i filmen er kanskje en montasje som dukker opp på slutten av filmen og hvordan kampene i filmen speiles med kampene som fremdeles foregår i dag mot bla. rasisme og diskriminasjon. Filmens temaer hadde gjort den passende for BIFF som starter 26.september, men den er allerede ute på kino nå og anbefales sterkt!

Siste podcaster

Anbefalte artikler