Hitchcock-stemning

This content has been archived. It may no longer be relevant

Som en av de store pionerene innenfor spenningsfilm er Alfred Hitchcock alltid aktuell.  Her presenterer vi et lite utvalg av filmskaperens klassikere.

Nummer 5: ‹‹Rear Window›› – 1954

Hitchcockfilm

(Bilde: Universal)

Kanskje ikke en av Hitchcocks beste filmer, men med artig tematikk er den vel verdt å se. Vi blir kjent med den profesjonelle fotografen ved kallenavn Jeff. Etter et beinbrudd, blir han tvunget til å sitte stille  i leiligheten sin. Her bruker han mye av sin våkne tid til å se ut av vinduet mot bakgården, nettopp for å observere naboene. Jeff blir nærmest en privatetterforsker når han mistenker at naboen har drept hans kone.

 

Nummer 4: ‹‹Strangers on a Train›› – 1951

Stangers_on_a_Train

(Bilde: Universal)

 

Hitchcock er kjent for å ha en del bisarre filmtemaer, ‹‹Strangers on a Train›› er ingen unntak, der  to menn møtes tilfeldig på et tog. Bruno er en psykotisk mammadalt som har et ønske om å drepe sin forhatte far, mens Guy er en berømt tennisproff med et ønske om en karriere innen politikk. Bruno kommer opp med en teori om hvordan de kan utføre mord uten å bli tatt for det, en teori han har planer om å iverksette.

Nummer 3: ‹‹Vertigo›› – 1958

Vertigo

(Bilde: Universal)

 

Det er ikke til å legge skjul på at Hitchcock likte mann/kone-dramatikk. ‹‹Vertigo›› handler om en pensjonert politietterforsker som lider av høydeskrekk. Han blir innleid av en investor som ønsker å spionere på sin egen kone. Hva var grunnen sa du? Konen oppfører seg merkelig.

Nummer 2: ‹‹The Birds›› – 1963

The_Birds

(Bilde: Universal)

 

Man må bare like Hitchcocks enkle filmtitler. Hitchcock fikk motivasjon til å lage ‹‹The Birds›› når han hørte en historie hvor måker hadde spist fisk som var full av giftige alger. Dette mesterverket er en klassisk skrekkfilm, der galne fugler samler seg for å angripe mennesker. Filmen var revolusjonerende på denne tiden for lydene og spesialeffektene.

Nummer 1: ‹‹Psycho›› – 1960

Psycho

(Bilde: Universal)

 

Legendariske ‹‹Psycho›› trenger neppe noen særlig introduksjon, da de fleste burde ha hørt om denne thrillerfilmen fra 1960. Det enkle er ofte det beste; psykotisk dramatikk som starter på et motell.

 

Du kan høre nye Kinosyndromet-sendinger på Studentradioen i Bergen hver torsdag fra klokken 11.00 til 12.00.

Anbefalte artikler