Oz the Great and Powerful?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Oz the Great and Powerful er historien om sirkus-magikeren og bløffmakeren Oscar Diggs (James Franco) som tas med avgårde fra det omreisende sirkuset i Kansas, til det mystiske landet Oz. Dette er forgjengeren til klassikeren “The Wizard of Oz”,  med Judy Garland fra1939.Vi får vite opphavshistorien til hvordan trollmannen Oscar havnet i Oz.

Når han ankommer Oz forandrer bildet seg fra svart-hvitt til fargerike og visuelt stimulerende 3D bilder, som Disney begynner å mestre veldig bra. Filmen er regissert av Sam Raimi, og i likhet med Army of Darkness får vi presentert en vanlig mann som havner i et ukjent og magisk land, og er nødt til å redde det fra ondskap. Dette høres kanskje bra ut, men her slutter også likhetene.

 

Svart-Hvitt + 3D = Sant

Jeg er en tilhenger av teknologi, men 3D på film har jeg aldri hatt sansen for. Det gir meg ingen ekstra filmglede å få objekter kastet mot trynet når jeg sitter i kinosalen. Jeg må alikevel gi «Oz» kudos for å ha vært den første filmen der 3D hevet opplevelsen. Støv som blåser litt ut av lerrettet og fjær som henger i løse luften drar deg inn i den magiske verdenen Oz. Jeg måtte trekke på smilebåndet da en magisk skapning sprutet vann på skjermen og jeg skvatt i stolen.

 

Sexy hekser

Sex selger, og det er et virkemiddel nå også barnefilmskaperne Disney tar stor bruk av i «Oz». Jeg forstår ikke hvilke signaler de prøver å sende ved å kle opp Mila Kunis i de strammeste lærbuksene jeg noen gang har sett i en disneyfilm. Eller de burlesque-aktig kjolene med rikelig av puppekløft. Som gutt har jeg ikke noe imot at hun «tilfeldigvis» detter på alle fire og man får 2 sekunder dedikert til å stirre på rompa hennes, men det bryter med mine konvensjoner om hva en familiefilm skal være.

Franco funker  i rollen som trollmannen fra Oz. Han er sjarmerende og passe slaskete. Og dametekke har han også. Jeg mistet telling på hvor mange damer Franco forfører og roter med i filmens 130 minutters spilletid. «The great Wizard of Oz»? Hva med «The great playboy of Oz», og heksene er hans bunnies. Kanskje jeg er for vant til tradisjonelle eventyr der protagonisten får jenta først etter å ha overvunnet skurkene og reddet dagen. Det er tydeligvis ikke nok med èn jente lenger, helten skal tunge med alle.

 

Great one?

Etter å ha sett “Oz” sitter jeg igjen med en utilfreds følelse. Greit, den var passe underholdende, men det virker som om de ikke helt har funnet helt ut hvilken målgruppe de vil tilfredsstille, og følgelig havner filmen i et kjedelig ingenmannsland. Dialogen er bare nok til å drive handlingen frem pluss litt til. Plottet er ganske rett frem, uten for store overraskelser, noe som i grunn er ganske forventet fra Disney. Oscar Diggs sier i begynnelsen: “I don’t wanna be a good man, I wanna be a great one”. Vel denne filmen klarte aldri å bli en stor film, den får nøye seg med å være sånn passe god.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=DylgNj4YQVc]
James Franco. Vi gleder oss heller til å se deg i Spring Breakers den 12 April. Og tror den rollen vil kle deg mye bedre.

 

Siste podcaster

Anbefalte artikler