Oz the Great and Powerful?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Oz the Great and Powerful er historien om sirkus-magikeren og bløffmakeren Oscar Diggs (James Franco) som tas med avgårde fra det omreisende sirkuset i Kansas, til det mystiske landet Oz. Dette er forgjengeren til klassikeren “The Wizard of Oz”,  med Judy Garland fra1939.Vi får vite opphavshistorien til hvordan trollmannen Oscar havnet i Oz.

Når han ankommer Oz forandrer bildet seg fra svart-hvitt til fargerike og visuelt stimulerende 3D bilder, som Disney begynner å mestre veldig bra. Filmen er regissert av Sam Raimi, og i likhet med Army of Darkness får vi presentert en vanlig mann som havner i et ukjent og magisk land, og er nødt til å redde det fra ondskap. Dette høres kanskje bra ut, men her slutter også likhetene.

 

Svart-Hvitt + 3D = Sant

Jeg er en tilhenger av teknologi, men 3D på film har jeg aldri hatt sansen for. Det gir meg ingen ekstra filmglede å få objekter kastet mot trynet når jeg sitter i kinosalen. Jeg må alikevel gi «Oz» kudos for å ha vært den første filmen der 3D hevet opplevelsen. Støv som blåser litt ut av lerrettet og fjær som henger i løse luften drar deg inn i den magiske verdenen Oz. Jeg måtte trekke på smilebåndet da en magisk skapning sprutet vann på skjermen og jeg skvatt i stolen.

 

Sexy hekser

Sex selger, og det er et virkemiddel nå også barnefilmskaperne Disney tar stor bruk av i «Oz». Jeg forstår ikke hvilke signaler de prøver å sende ved å kle opp Mila Kunis i de strammeste lærbuksene jeg noen gang har sett i en disneyfilm. Eller de burlesque-aktig kjolene med rikelig av puppekløft. Som gutt har jeg ikke noe imot at hun «tilfeldigvis» detter på alle fire og man får 2 sekunder dedikert til å stirre på rompa hennes, men det bryter med mine konvensjoner om hva en familiefilm skal være.

Franco funker  i rollen som trollmannen fra Oz. Han er sjarmerende og passe slaskete. Og dametekke har han også. Jeg mistet telling på hvor mange damer Franco forfører og roter med i filmens 130 minutters spilletid. «The great Wizard of Oz»? Hva med «The great playboy of Oz», og heksene er hans bunnies. Kanskje jeg er for vant til tradisjonelle eventyr der protagonisten får jenta først etter å ha overvunnet skurkene og reddet dagen. Det er tydeligvis ikke nok med èn jente lenger, helten skal tunge med alle.

 

Great one?

Etter å ha sett “Oz” sitter jeg igjen med en utilfreds følelse. Greit, den var passe underholdende, men det virker som om de ikke helt har funnet helt ut hvilken målgruppe de vil tilfredsstille, og følgelig havner filmen i et kjedelig ingenmannsland. Dialogen er bare nok til å drive handlingen frem pluss litt til. Plottet er ganske rett frem, uten for store overraskelser, noe som i grunn er ganske forventet fra Disney. Oscar Diggs sier i begynnelsen: “I don’t wanna be a good man, I wanna be a great one”. Vel denne filmen klarte aldri å bli en stor film, den får nøye seg med å være sånn passe god.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=DylgNj4YQVc]
James Franco. Vi gleder oss heller til å se deg i Spring Breakers den 12 April. Og tror den rollen vil kle deg mye bedre.

 

Siste podcaster

 • Bonuspodcast: Northanger Abbey (2007) vs. Jane Austens roman
  Semesterets siste kostymedramapodd er ankommet! Linnea og Momina diskuterer Northanger Abbey fra 2007 opp mot Austens roman. Det blir som vanlig dramatiske effekter, høytopplesning og masse latter<3 God lytting og god sommer!
 • Bridgerton, Cannes 2024 og The Idea of You
  En eksamenstrett gjeng bestående av Ingrid, Linnea og Mikael snakker om filmverdenens aktualiteter: Bridgerton sesong 3, Filmfestivalen i cannes og The Idea of You. Det blir også en brennhet kiss, marry, kill.
 • Kill Billjo
  Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.
 • Sommertreat: Pride and Prejudice bloopers
  Alt som ikke kom med i podcasten :) dvs Mari og Linnea som bare snakker nonsense. Enjoy
 • Musikkvideospesial + Baby Reindeer
  I studio i dag har vi Selma og Momina med en spesiell gjest: Ole! Det blir skravling om den nye Netflix-serien Baby Reindeer, kule og rare musikkvideoer, samt diskusjon om musikkvideoer egentlig er relevant i dagens samfunn. God lytting!
 • Bonuspodcast: Blod, svette, tårer, chili og klipp (24-timer sending)
  Momina, Eirik, Mikael og Linnea samles i studio for Studentradioens 24-timers sending. Her serveres kleine filmsitat, "gjett tv-personligheten", høytopplesning med chili (som viste seg å være paprika) og en aldri så liten klipp av Miksen!!! Som lytter får du en lattermild gjeng på øret, og en hel god mengde kaos. Håper det smaker:))
 • Musikal, skam og mord
  Ingrid, Selma og Linnea samles for å snakke om musikal! Her får du en rekke anbefalinger, og også et par advarsler. Videre quizzes gjengen av Ingrid og temaet er SKAM! Hvem vinner? Jo det kan man jo lure på:)) Til slutt snakker vi om en annen som falt for teateret: Barry! God lytting.
 • TENNISOVERTENNING, konkurranse og iransk filmfestival
  TENNIS,TENNIS,TENNIS, iransk film og konkurranse!! Momina, Mikael og Selma snakker energisk om sin nye drøm, nemlig det å bli profesjonelle tenisspillere. De har blitt frelst av sporten etter å ha sett den splitternye filmen Challengers og andre tennisfilmer. Det er også festivalstemning i studio med konkurranse og snakk on iransk film!
 • A24, Civil War og besøk fra en annen planet
  Glarp! Vi får besøk fra Pluto og Mathilda roaster oss for våre svake filmkunnskaper. Mikael snakker om CIvil War og vi tar en liten svipptur innom A24- universet. Kanskje vi snakker litt om Fight Club?
 • Ripley. Ronja Røverdatter og tøys
  Linnea, Mikael og Selma har Ripleymani, og snakker om tidligere filmatiseringer, før den nyeste Netflix-serien diskuteres. I tillegg får vi høre om den nye Ronja Røverdatter serien som også er på netflix. Er den bedre enn de gode gamle? Til slutt avslutter vi med en voksen kiss - marry - kill. Hvilken Ripley skuespiller er Linnea svakest for? Lytt, hør og nyt.
 • Påskespesial: krim og sånt
  Ingrid, Momina og Linnea samles i studio for å snakke om krim! Det er påskeferie, en tid hvor mange samles foran tv-en for å se på mord og mysterier. Hvorfor akkurat krim? Hvordan startet påskekrim-tradisjonen? Dette blir diskutert, i tillegg til en rekke MYSTISKE anbefalinger fra jentene. Studio blir også rammet av et eget påskemysterium, nemlig et uventet mord som må etterforskes. Lytt hvis du tørr.
 • Fransk drømmefilm à la carte
  Linnis og Mikkis får storslått besøk av selveste Kong Terje(!). Her blir det fransk stemning med Pot-au-feu prat, pluss filmbroklubben hvor Mikael anbefaler Tre farger-trilogien. Videre presenterer hver vert sin drømmefilmmmmm, og det hele avsluttes med en lynquiz. Klarer du lynquizen raskere en kong Terje ? Bon appétit !
 • Oscars 2024, Scrapper, Ibelin og KONKURRANSE
  Momina, Ingrid og Mikael er i studio og recapper Oscars 2024, snakker om Ibelin og ukas premiere av Scrapper. DU får også sjansen til å vinne kinobilletter! Hør hør hør :P
 • BONUSPODCAST: Emma. (2020) vs. Jane Austen's Emma (1996) Del 1
  Hear ye fellow kostymedrama-entusiaster! I episode 2 av kostymedramapodden får Linnea besøk av Momina og Mikael i studio, og gjengen tar fatt i Jane Austens Emma! I del 1 diskuteres Emma. (2020) og Jane Austens Emma fra BBC (1996). I del to tar vi for oss Clueless (1995) og sjølvaste romanen fra 1815. Det blir som vanlig dramatikk og kjærlighet på menyen, så det er bare å spenne seg fast og bli med tilbake til fortiden<3
 • BONUSPODCAST: Emma. (2020) vs. Jane Austen's Emma (1996) Del 2
  Hear ye fellow kostymedrama-entusiaster! I episode 2 av kostymedramapodden får Linnea besøk av Momina og Mikael i studio, og gjengen tar fatt i Jane Austens Emma! I del 1 diskuteres Emma. (2020) og Jane Austens Emma fra BBC (1996). I del to tar vi for oss Clueless (1995) og sjølvaste romanen fra 1815. Det blir som vanlig dramatikk og kjærlighet på menyen, så det er bare å spenne seg fast og bli med tilbake til fortiden<3

Anbefalte artikler