BIFF-Guiden

This content has been archived. It may no longer be relevant

Supervention

Supervention (Foto: Filmweb)
Supervention (Foto: Filmweb)

Morten Joki Haukeberg: Jaggu har ikke gutta bak produsentselskapet Field Productions karret seg til en plass på kinolerretet. Filmen Supervention tar for seg alle sider ved moderne free-skiing, som både består av ski- og snowboardkjøring i ulendt terreng. Filip Christensen og Even Sigstad står for regien, og er kjent fra selskapet Field Productions, som blant annet har laget dvd-suksessene SidebySide og Being There.

Med seg på laget har de store navn som blant annet Aksel Lund Svindal, Terje Haakonsen og Torstein Horgmo, sportsutøvere som nødvendigvis ikke lager så mange filmer. Det er stort for Field Productions å få en film utgitt på kino, fordi da de begynte var de et lavbudsjettsselskap som laget filmer i kjelleren på gutterommet.

Filmen har hovedpremiere 25. oktober, og vises også under BIFF 24. oktober.

The Crash Reel

The Crash Reel (Foto: KP Rides Again)
The Crash Reel (Foto: KP Rides Again)

Med The Crash Reel tegner regissør Lucy Walker et rørende og innsiktsfullt portrett av en karismatisk snøbrettkjører og hans vidunderlige familie. Dokumentaren er en hyllest til friheten og samholdet i snøbrettmiljøet, samtidig som den retter et kritisk søkelys mot sporten som sådan. Snowboardsporten er i kraftig utvikling, og det bygges bare større og mer spektakulære hopp og halfpiper. Dette gjør sporten mer utfordrene og spørsmålet denne dokumentaren tar opp er om dette skaper fare for utøverenes sikkerhet.

Dette tror jeg blir en dokumentarfilmslager nettopp på grunn av denne problemstillingen, så sjekk den ut 24. oktober!

Prisoners

Prisoners (Foto: Nordisk Film DIstribusjon AS)
Prisoners (Foto: Nordisk Film DIstribusjon AS)

Ørjan Tveita: Det har vore lite snakk om denne filmen før BIFF i forhold til dei andre storfilmane, som mellom anna Gravity. Hugh Jackman og Jake Gyllehaal vert regissert av Denis Villeneuve i denne filmen som omhandlar to jenter som forsvinn. Samtidig som politiet følgjer forskjellige spor, tek  faren til den eine jenta (Jackman) saken i eigne hender. Kor langt er denne desperate familiefaren villig til å gå for å skydde familien sin?

Rykta seier dette er eit brutalt og glimrande spelt krim-drama som absolutt er verd å få med seg! Filmen har BIFF-premiere 23. oktober.

The Unbelievers

The Unbelivers (Foto: Black Chalk Productons)
The Unbelivers (Foto: Black Chalk Productons)

I denne dokumentaren reiser vitskapsmenna Richard Dawkins og Lawrence Kraus på kryss og tvers av verda for å snakke offentleg om viktigheita av vitskap og fornuft i den moderne verda. Richard Krauss er ein teoretisk fysikar som frammar forståing av vitskap, og arbeider mellom anna med å redusere verknaden av overtru og religiøse dogmer i pop-kultur. Dawkins er ein evolusjonær biolog, og er kjend for å ha skrive mange fantastiske bøker som mellom anna The Selfish Gene, The Greatest Show On Earth og The God Delusion. På reisa møter me mellom anna Woody Allen, Ricky Gervais, Cameron Diaz, Stephen Hawking, Werner Herzog, Eddie Izzard og mange fleire.

Er du interessert i vitskap, evolusjon, og diskusjonar kring religion trur eg dette kan vere filmen for deg! Filmen har BIFF-premiere 24. oktober.

Filth

Filth (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Filth (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

Sofie Foss Liverud: Skotske Jon S. Baird har tidligere hovedsakelig laget filmer om fotballsupportere som Hooligans (2005) og Cass (2008). Hans nye spillefilm Filth er derimot basert på romanen ved samme navn av Irvine Wells. Med en salig blanding av korrupsjon, dop, sex og mord har denne filmen alt som skal til for å skape en sjokkerende og  underholdende reise gjennom Skottlands gater.

Med blant annet James McAvoy (X-men: First Class, Atonement) og Imogen Poots (Jane Eyre, V for Vendetta) i hovedrollene er det duket for en gripende og kontroversiell svart komedie.

Filmen har BIFF-premiere lørdag 26. oktober.

Maidentrip

Maidentrip (Foto: Wildshot Films)
Maidentrip (Foto: Wildshot Films)

Som 16-åring ble nederlandske Laura Dekker den yngste noen sinne til å seile jorden rundt alene. I Maidentrip dokumenteres hennes omstridte reise med alt fra forberedelsene rundt hennes utradisjonelle prosjekt, til enorme stormer på det åpne hav. Med enorm mediedekning og diskusjon er dokumentaren et portrett av en ung og selvstendig jente, som ikke lar seg knekke av motgang.

Maidentrip er regissør Jillian Schlesingers debutfilm, og i stor grad filmet med håndholdt kamera av Laura Dekker selv. Filmen har allerede vunnet publikumsprisen på festivalen South by Southwest.

Filmen har BIFF-premiere onsdag 23. oktober. 

Gravity

Gravity (Foto: Warner Bros. Pictures/SF Norge AS)
Gravity (Foto: Warner Bros. Pictures/SF Norge AS)

Daniel Oliver Paulsen: Hva er ikke mer stressende enn å miste fotfeste i verdensrommet for så ta en uplanlagt oppdagelsesreise på egenhånd? Ikke vet jeg, men forhåpentligvis vil Alfonso Cuaròn gi oss en solid smak av førstnevnte, uten å måtte forlate komfortsonen i kinosalen. Gravity møter jubel og applaus hvorhen den blir vist, men for oss som ennå ikke har sett den, er det fortsatt en gåte om hvorvidt Sandra Bullock og George Clooney er i stand til å holde på realismen med sin Hollywood-tilstedeværelse. Allikevel, dette er den første realistiske romfilmen siden Ron Howards Apollo 13 og det er på høy tid. Jeg gleder meg!

Åpningsfilmen Gravity vises 23., 24. og 30. Oktober!

Particle Fever

Particle Fever (Foto: Particle Fever)
Particle Fever (Foto: Particle Fever)

Fra verdensrommets giganter til de usynlige små som omgir oss hver dag, fysikkens lover og regler er under revisjon i Sveits. For hva er det egentlig som foregår under bakken? De fleste har hørt om CERN-prosjektet og i dokumentaren Particle Fever blir vi tatt med på innsiden for å bli bedre kjent med menneskene og maskinen. Particle Fever har fått ros for å ta et komplisert tema og gjøre det tilgjengelig for massene (no pun intended). Her er det bare å børste støv av naturfagkunnskapene og sette seg til rette i kinostolen, men selv om vitenskap er moro, kan det fort bli veldig tørt hvis de biter over for mye eller lar seg fange i detaljene. Allikevel har jeg høye forhåpninger fordi jeg tror denne dokumentaren er av typen som får deg til å se litt nytt på verden når du forlater salen.

Filmen vises 25. oktober. Bemerk deg også at 28. oktober kommer David Kaplan, en av hjernene bak CERN, for å prate fysikk i Egget.

All is lost

All is Lost (Foto: Roadside Attractions)
All is Lost (Foto: Roadside Attractions)

Kristian Voldnes: Kva gjer du når du er aleine på havet i ein seglbåt, og ein container på villferd lagar hól i skroget ditt? Robert Redford (Out of Africa, The Last Caste) veit råd, og skal gjennom drygt halvannan time få sett sin karakters evner som problemløysar på prøve i ein problemspiral av aukande omfang.

J. C. Chandor (Margin Call) har laga eit nervepirrande drama kring kva eit menneske er i stand til når nauda er eit faktum. Redford presterer i ei av si største roller i seinare tid. Kristian Voldnes anmelder filmen under Kinosyndromets utesending i Logen bar under BIFF torsdag 24/10/13.

All is lost visast sundag 27. oktober kl 12:25 og tysdag 29. oktober kl 20:00. Begge i MB2.

Philomena

Philomena (Foto: Scanbox)
Philomena (Foto: Scanbox)

Den aldrande kvinna Philomena Lee får hjelp av journalisten Martin Sixsmith til å leite etter sonen kyrkja overtydde henne til å adoptere bort for mange år sidan, eit søk som hittil har gjeve få resultat, og som den politiske journalisten tenkjer gjev han eit riktig scoop.

Judi Dench (Skyfall, The Best Exotic Marigold Hotel) og Steve Coogan (Around the World in 80 days, Knowing me, Knowing you) utgjer eit sjarmerande skjermpar i denne britiske filmen av Stephen Frears, mannen bak The Queen. Philomena er ein varm film med humoristiske element som er dømd til å bli Kristian Voldnes sin favoritt av alle årets BIFF-filmar.

Philomena visast laurdag 26. oktober kl 20:20 og onsdag 30. oktober kl 12:00. Begge i MB2.

 

(Fotomontasje: Christian Emil Narvesen/srib.no)

Anbefalte artikler