Digg å få, men er det egentlig noe å spare på?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Alle som vil teste seg er velkommen til studentsenteret mellom kl. 10:00 og 16:00. Du får en liten, rask instruks om hvordan man gjør det, og så tester du deg selv inne på toalettet.

– For gutter er det kun en urinprøve, og for jenter en slags q-tips man snurrer rundt i skjeden. Deretter fyller man ut navn og kontaktinfo og blir oppringt dersom man har testet positivt, forklarer Marianne Ask Torvik i Medisinstudentenes Seksualopplysning (MSO).

Ser ut til å bli en trend

Det er tredje året på rad gang MSO og Studentskipnaden i Bergen arrangerer klamydiadagen. I tillegg til å være er ekstremt lavterskeltilbud til å teste seg, svarer de hele dagen på spørsmål, og er også en offentlig påminnelse om at det finnes klamydia ute blant studentene.

Det første året Klamydiadagen ble arrangert var 88 studenter å testet seg, de to påfølgende årene testet 140 og 146 seg. MSO sier dette ser ut til å bli en trend, og håper på at enda flere studenter i dag tar turen innom for en test.

Kan føre til sterilitet

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex, og er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge. Av den grunn synes MSO denne dagen er svært viktig.

– Hvert år tester cirka 22 000 positivt for klamydia på landsbasis. De aller fleste av disse er under 30 år, og det øker stadig i gruppen 15-19 år, sier Torvik, og forklarer at det vanligvis er en ukomplisert infeksjon, men at det i verste fall kan føre til sterilitet hos spesielt kvinner. Noe som er veldig uheldig, særlig siden det i utgangspunktet er utrolig enkelt å teste for og behandle.

– Selvfølgelig vil vi i MSO får sagt én ting: bruk kondom, så slipper man klamydia og andre bekymringer som kan høre en ny seksualpartner til, avslutter Marianne Ask Torvik

 

Anbefalte artikler