Vellykket ensomhets-eksperiment

This content has been archived. It may no longer be relevant

(Anmeldelse: Scarlet Chives – This Is Protection)

I et lite hus dypt inne i de svenske skoger rigget de fem danskene i Scarlet Chives opp et studio og produserte sitt nyeste album, This Is Protection. Denne selvpålagte isolasjonen reflekteres tydelig i albumets hjemsøkende, til tider dystre lydbilde.

Behov for andre mennesker

Romantisering av isolasjon er ikke noe nytt. Fra Thoreau sitt to-årige opphold ved Walden Pond til Justin Vernons tre måneder i hjertesorg-indusert dvale i sin lille hytte i nordre Wisconsin, selvpålagt isolasjon har en tendens til å avle frem kreative mesterverk. Scarlet Chives føyer seg nå inn i denne rekken av tilbaketrukne kunstnere.

Albumet tar for seg behovet vi har for andre mennesker. Dette reflekteres i navnet på albumet: andre mennesker er ens beskyttelse, behovet for andre er en sårbarhet vi alle lever med. Dette albumet er ikke en oppfordring til å flytte ut i villmarken, vekk fra alt og alle.
Tvert imot.

UTFORDRENDE INDIE

Scarlet Chives - This Is Protection
Scarlet Chives – This Is Protection

Scarlet Chives er ikke redde for å utfordre lytteren med ofte kaotiske og eksperimentelle komposisjoner og kryptiske tekster. Maria Mortensens følsomme vokal er rimelig unik og en essenesiell del av det som gjør at bandet lyder såpass friskt og anderledes.  Albumets førsteinntrykk kan være overveldende. Det er kaotisk, dystert og hjemsøkende. Men etter noen gjennomlyttinger glimter solen gjennom trekronene, og sangene åpner kronbladene sine og viser en ganske annen side.

Scarlet Chives er ikke dystre folk, og dette er ikke egentlig en dyster plate, den har bare et litt truende eksteriør.  Slik som vi ser med mennesker, særlig her i Skandinavia, så kan de i starten virke reserverte og litt truende. Når man gir dem en sjanse og blir kjent med dem, viser de sakte, men sikkert sine mer sårbare og nydelige sider.  Slik også med disse sangene. Det tar litt tid å forelske seg i dem, nettopp på grunn eksteriøret, men forelskelsen når den intreffer er desto sterkere.

DØDSBRA

Denne dualismen mellom det vakre og gode, og det uhyggelige og dystre, representeres perfekt på albumcoveret, hvor to mennesker står i full bryllupsstas iført hodeskallemasker. Det er en imponerende balansegang. Scarlet Chives vet hva de driver med.

Dette er et intelligent, utfordrende og nydelig album, perfekt å ta med seg inn i høstmørket.

 

 

Beste sanger: Bigger Than The Tall, Hunting.

Anbefalte artikler