Poesi på sitt beste

This content has been archived. It may no longer be relevant

Bendik er et band basert i Trondheim, og består av Silje Halstensen, Eivind Elvesen og Eivind Helgerød. 5. oktober slapp trioen ut sitt etterlengtede debutalbum “Drømmen Gjør Meg Ingenting”, som består av ni forrykende låter. Musikken deres kan beskrives som et møte mellom pop og ambiens, varm melankoli og iskald støy. Dette uttrykker de gjennom en fin blanding av gitarharmonier, skarpe vokaler, buldrende synthlandskaper og trommeartillerier uten like. Lydbildet er så sterkt, men likevel sårbart på samme tid. Men hvilken følelse sitter man egentlig igjen med etter å ha lyttet til albumet fra start til slutt?

Fra første sekund ble jeg dratt ned i en underjordisk, surrealistisk verden der kun tankene mine og musikken til Bendik var i fokus. Jeg følte jeg ble kjent med en side ved meg selv som jeg ikke har følt på før – en meget sentimental side. Jeg ble både varm og kald, trist og glad, tung og lett – alt på én gang. Bendik tar opp temaer som ikke kan beskrives med ord, men som deres musikk virkelig klarer å uttrykke.

Tekstene kunne ikke ha vært mer selvforklarende når det kommer til hvilke følelser man sitter igjen med etter å ha lyttet til albumet, slik som “Blåser Vekk” , “Havet”, “Ingenting” og “Forsvinne” er gode eksempler på. Av og til er det også godt å forsvinne, forsvinne til en utopi fylt med melankoli og drømmer.

Her er en video fra Benik i urørtfinalen 2012:

 

Omtrent førti minutter tok det å spille av hele albumet, men likevel føltes det ut som om hele eventyret var over på et blunk. Albumets første sang, “Forsvinne”, åpner det hele med en pangstart. Låten varer i drøye seks minutter, og viser virkelig hva Bendik som band har å by på. Det første minuttet består av trommehvirvler og mørke gitarlyder før Siljes myke kontrastfulle vokal kommer inn. Det er nettopp dét som er så flott med Bendiks album. Det er så kontrastfullt, men det fungerer så bra.

Platens andre låt, “Kjenner Ingenting” er min personlige favorittsang på platen og begynner i det rolige før det hele bygger opp til et enormt klimaks under refrenget. Det er lett å merke at kjærlighet og sorg er gjennomgående temaer på platen, og det virker som om musikken fungerer som en slags terapi for bandmedlemmene. Albumet forteller en historie der det starter hardt og brutalt før det hele avrundes i myke og behagelige toner. Dessuten er Bendik utrolig flinke til å male bilder og ulike sinnstilstander som igjen blir overført til oss lyttere. Du trer inn i en verden som kun du og tankene dine har tilgang til, som du kan tegne og det føles godt.

Gruppen har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, og kritikere har lenge ventet på deres debutalbum. Hva er imidlertid greia med Bendik? Er musikken deres noe innovativ? Med det vil jeg svare ja. Trioen har klart å skape et helt eget lydbilde, og det er vanskelig å sammenligne Bendik med noen andre band. Norske band har en tendens til å kjøre en nokså trygg linje, mens Bendik har turt å eksperimentere med mange ulike lyder og klanger. Trioen har funnet en formel som jeg har savnet i norsk musikk og har med dette klart å skape et mesterstykke uten like. De har klart å bevise at noe så trist kan omgjøres til noe utrolig vakkert. Dette er rett og slett poesi på sitt beste.

Hele albumomtalen kan du høre her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2012/11/Innslag-ukens-album-Drømmen-gjør-meg-ingenting.mp3]

 
Alternatip presenterer Studentradioens spilleliste hver uke. Vi gir deg den frekkeste, råeste og nyeste musikken hver mandag fra 12.00-13.00. Lei av den samme, gamle musikken som spilles på repeat på iPoden? I Alternatip vil du garantert finne ditt nye favorittband.

 

Anbefalte artikler