Gorilla gjør det på gamlemåten

This content has been archived. It may no longer be relevant

Studentradioen i Bergen har nylig donert vekk sitt rikholdige CD-arkiv til lyttetørste studenter og andre som har bevart de tekniske redskapene til å spille av formatet. Vinylen derimot står her fortsatt, i vindskeive rosa hyller i radioens Studio 1.

Skattejakt

Kartoteket er forsvunnet, sammen med ordenen, men radiotryner som tar seg litt tid til å bla igjennom blir belønnet med norske sjeldenheter, og internasjonale kult-obskuriteter. Mesteparten av platene i arkivet er dessverre de samme som står igjen i kassen etter loppemarkedet. Formatet favoriserer rimeligvis 80-tallet, og av kvalitetsplater er det hovedsaklig norske utgivelser.

Det var kanskje langt mellom skattene, men jakten er jo halve gøyen, og vi fant minst ett klenodium som ingen hadde forventet skulle ligge glemt, i strøken tilstand, hos SRiB – 30 år etter den ble utgitt.

Gorilla-redaksjonen sender en tanke til fortidens SRiB-stemmer som sendte triller fra riller utover eteren, og lager en sending på gamlemåten. Vi spiller mye norsk og svensk postpunk, litt ska, litt folk, en tanke pop og en halv kopp NRK-svartelistet pubes-rock.

 

Hør Gorillas vinylsending her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/10/Gorilla-Sendinger-Vinyl-fra-SRiBs-arkiv.mp3]

 

jukebox.php

Kjøtt – Kjøtt. Flesh Records 1980

Selvtitulerte Kjøtt kom i 1980 og er bandets andre utgivelse. Kjøtt regnes som et av de første norske pønkebandene, og kom før Blitz-huset men altså etter at Crass erklærte sjangeren død i 1978.  At pønken brukte litt tid på englandsoverfarten har satt sitt preg på sjangeren i Norge, og samtlige av de tidlige innspillingene har som regel mer enn et snev av nyveiv-påvirkning. EP-en er et aldri så lite unikum i norsk-sammenheng. Ikke bare var Kjøtt tidlig ute, men spor som Elektrisk, Kloning og Mannen på taket holder høyt nivå.

 

Untitled

 

Sterkt stoff – Diverse artister. Apollon Records 1982

Da programsjefen fant denne hylte alle tre tilstedeværende fra gorillaredaksjonen i kor. En sjeldenhet man kanskje av og til har sett i andres platesamlinger men da stort sett uten den karakteristiske posen med et udefinerbart hvitt pulver (etter nitid research kan vi meddele at pulveret er noe så kjedelig som natron).

Samleren kom i 1982 på Apollon records og overskuddet skulle gå til “Aksjon for bo- og arbeidskollektiv i Hordaland”. Aksjonen startet med en støttekonsert kalt “kutt heroinen”, der flere av bandene på samleplaten også deltok. Opptakene på platen er fra konserter på det gamle studentsenteret og Nygårdsparken samme år.

Platen inneholder låter fra blant annet semi-legendariske bergensband som Program 81, Elektrisk regn og Alle Tiders duster og er et ettertraktet stykke vinyl for platesamlende bergensere og nyveiventusiaster. Studentradioens eksemplar inneholder, ekstra til det vanlige tilegget som kommer med platen, to maskinskrevne ark som ser ut til å være kladder til presseskriv og ilegg, noe som gjør eksemplaret hakket gøyere.

På baksiden står det en hilsen til SRIB fra en “Sven” som lyder : “Det er bedre med en nål i høystakken enn en nål i armen!”.

Om andre band som spiller på platen kan vi opplyse om at sologitaristen i Heaven & Hell senere ble mer kjent under tilnavnet “Piddi” som frontmann i  Pompel & The Pilts, og at Martin Smith-Sivertsen, trommeslager i Feet Masse, var Høyres ordførerkandidat i Bergen i 1999.

Ukens spilleliste:

Kjøtt – Mannen på taket

Toots and the Maytals – Sweet and dandy

Program 81 – Mare

Thåström – Alla vill til himmelen

Pompel and the Pilts – Klikk klakk live fra Hulen

Sterk Naken og biltyvene – Sommerlykke

Jannicke – Sin egen stil

Folque – Det e ikkje her æ hør tel

Memento Mori – Spegelen

 

Toppfoto: Audun Tvetene Sæter

Anbefalte artikler