Anmeldelse: NHL14 (PS3)

This content has been archived. It may no longer be relevant

Årets utgivelse av NHL har kommet til konsollene. La meg først av alt starte med at dette er et spill jeg har gledet meg til i lang tid.

Det jeg liker godt fra tidligere, er kombinasjonen av råskap og finesse. Det jeg derimot ikke liker så godt, er hvordan Hockey Ultimate Team-modusen er fokusert rundt mikrotransaksjoner.

Hvordan er da årets versjon?

Kollisjonssystemet

Grafikken i årets utgave er hakket mer polert, men er ikke oppgradert i stor grad. Det er derimot en bedre motor for kollisjoner mellom spillere. EA har tatt inspirasjon fra FIFA-spillene og har laget NHL Collision Physics.

Systemet fungerer godt, men det er fortsatt forbedringspotensial. Kollisjonene vi så i NHL13 var til tider corny. Disse ser nå ut til å være nærmere virkeligheten, men med en og annen slenger som ikke ligner noen ting. For meg spiller ikke det så stor rolle og legger i verste fall grunnlag for noen komiske situasjoner og øyeblikk.

Fighting

Fighting har en sentral plass i virkelig hockey, og det har fått en enda sterkere plass i NHL14. Også her har EA lånt teknologi fra en annen franchise – nemlig Fight Night. Enforcer Engine gjør fightingen mer dynamisk og variert.

Enkelte fights kan være en-treffer-knockouts, mens andre kan ende opp med lange klinsjer og dytting. Nytt av året er at medspillerne reagerer på stygge taklinger og andre hendelser i større grad. Skyter motspilleren for eksempel pucken mot mål etter at det er blåst av, får man muligheten til å starte en fight uavhengig av om den andre personen samtykker. Dette er greit og gir til tider et mer realistiske bilde av kampsituasjonen.

For de som har spilt mye NHL13 tidligere er det derimot fort gjort å glemme og man kan gå på noen smeller.

Hockey ultimate team

Er man en casual NHL-spiller som tar frem spillet noen ganger i året er ikke oppgraderingen til NHL14 essensiell, men er man interessert i å spille online og lage seg et HUT-lag er det et must. HUT-modusen har tatt inspirasjon fra FIFA og innført muligheten til å spille sesonger. Endringen går nok hjem hos de fleste av NHL-fansen. Det gir større sjanse for å få pucker, og selv om man taper en kamp eller to, blir det lettere å se mot neste kamp med positive øyne.

HUT har gjennomgått noen mindre forandringer i forhold til oppsett av spillerpakker og trading. Skal man for eksempel selge en spiller kan man se hva spilleren pleier å bli solgt for og hva salgsprisen på siste tilsvarende spiller var. Antakelig forsøker EA å presse prisene på spillere litt ned. Også her synes jeg at endringene kommer ut på positiv side av spekteret.

Da jeg satte meg ned for å spille ble jeg belønnet for å ha gjort forarbeidet i demoen og vunnet turneringen der. Det ga meg en pakke med spillere, i tillegg til at jeg fikk noen av EA-puckene jeg hadde jobbet meg opp fra fjorårets versjon. Det skulle kanskje bare mangle, men det er fint at man ikke starter på bar bakke.

At man får litt hjelp for at man har spilt tidligere skal skape en god begynnelse, noe det for så vidt også gjorde, men etter en stund blir det vanskelig å spille uten og bruke penger på det. Allikevel er det bedre i år enn i fjorårets versjon, det skal sies.

Jubileum

Ettersom det er 20-års jubileum for NHL-franchisen i år, er det laget en tribute-modus til NHL94, et spill som mange fortsatt mener er det beste hockey-spillet som er laget. Jeg har ingen forhold til dette spillet og heller ikke det gamle kontrollsystemet som ikke involverte noen analog-stikker. Allikevel er det moro at de tar seg tid til å implementere et slikt tilbud.

Konklusjon

Jeg koser meg stort når jeg spiller NHL. Det er ikke noe annet å si om det. Spillet egner seg for flere, og det er overraskende at det ikke er en større hype rundt hockey-spill i Norge. Rett og slett burde flere kunne få øynene opp for dette spillet. Spenningen i spillet, målene og de kjappe temposkiftene er meget god underholdning.

 
[rating=5]
5/6 – Meget sterk femmer

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler