Kreativ revurdering

This content has been archived. It may no longer be relevant

“Rethink. Revurder. Raff Designuke 2013″– slik lyder årets designukes slagord. 30.august 2010 gikk startskuddet for det som skulle vise seg å være en voksende uke av nytenkere innenfor designfeltet. Nå tre år senere, gjør byen mellom de syv fjell seg igjen klar for å ta imot 20 både lokale og nasjonale designere. RAFF Designuke avholdes i år 6.-16.september.

Selve visjonen med uken er å kunne løfte frem unik norsk design, både innenlands og videre ut i den vide verden. Arrangementene skal fungere som en samlende møteplass for både etablerte og up-and-coming designere, og skal bidra til fremming og verdsetting av desginerenes arbeid.

Direktør i Design Region Bergen og RAFF Designukes ansikt utad, Monica Hannestad, samt Ylva Cecilie  Vesterheim og Elisabeth Søyland fra Heim og Land Arkitekter, representerte arrangementene i Studentmorgen fredag.

– Ikke bare grønn sofa

Monica Hannestad er direktør i RAFF Designuke. Hun spesifiserer at uken vil ha sterkt fokus på allsidighet og bredde.

– Folk tenker gjerne at design er en grønn sofa, men vi ønsker å vise at design er så veldig, veldig mye mer, sier hun.

Hun forteller at uken gjestes av designere innenfor et mangfoldig utvalg av retninger, som interaksjonsdesign, møbel, produkt, klær, system, grafisk og arkitektur. Årets slagord er “rethink”, et begrept Hannestad forklarer på denne måten:

– Innovasjon og nyskapning er begrep vi som designere hører veldig ofte. Det å tenke nytt hele tiden kan ofte bli litt mye. Hvis vi heller kunne forsøkt å tenke litt annerledes, vil dette kunne virke mer nærliggende for folk flest.

Hannestad bruker den tradisjonelle minibanken som eksempel. En minibank er kanskje ikke det folk flest forbinder med design, men hun presiserer at det allikevel ligger en designløsning bak den. Hvis vi tenker på de svaksynte, eldre og nå også barn som skal ta i bruk landets minibanker, kanskje designere kan begynne å tenke på hvordan mennesket interagerer med apparatene og revurdere det nåværende desginet.

Bokorm

Ylva Cecilie Vesterheim og Elisabeth Søyland fra Trondheimsbaserte Heim og Land Arkitekter er med på årets designuke og har laget en bokorm-installasjon. Bokormen er utviklet som et alternativt sittemøbel for barn, og de har utviklet det for biblioteket i Trondheim. De to arkitektene sier at det som motiverte dem var interessen for forskjellige materialer og gjenbruk.

– Vi ser på gjenbruk fra et forbruksperspektiv. Vi bruker veldig mye penger på å kjøpe nye ting, så noen ganger kan man bruke gamle ting og gjøre disse fine uten å nødvendigvis bruke så veldig mye penger på det, sier Ylva.

Selve bokormen er laget av brukte bøker fra biblioteket i Trondheim. Ideen til materialet fikk de da de fikk vite at biblioteket kastet 30 000 bøker i året. For at bokormen skal få en form mest mulig lik en ekte orm, veves bøkene sammen. Dette skjer ved at det med søyleborr skjæres et nøye tilmålt hull i bokens sentrum, før de tres inn på vaiere trukket i plast.

– På denne måten får vi frem en organisk form, en litt annen form enn det som vanligvis er i bøker, påpeker Ylva.

På hjemmebane

Elisabeth er selv bergenser og ser derfor litt ekstra frem til designuken på hjemmebane.

– Det å være i byen på en sånn måte som RAFF er, synes vi er veldig fint. Det at utstillingene er så tilgjengelige i bybildet, i butikkvinduer og liknende, gjør hele uken mer tilgjengelig.

Hør hele intervjuet om RAFF Designuke her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/09/RAFF-Designuke-Intervju-full.mp3]

For mer informasjon om RAFF Designuke 2013, besøk ukens hjemmeside.

Anbefalte artikler