Veien mot VM i MMA

This content has been archived. It may no longer be relevant

Den 31. august skal Norges MMA-Forbund for første gang ha opptaksprøve for det norske landslaget i amatør-MMA. Mange kandidater skal ha vært oppe til vurdering for å lede innsatsen frem mot VM i MMA i Las Vegas 2014, og valget for oppgaven falt på Jakob Løvstad. Den nyvalgte landslagssjefen har en rekke oppskrifter for at den norske innsatsen skal lykkes. Løvstad kommer til å fokusere på å jobbe med helheten til hver utøver.

Hør hele intervjuet på iTunes i siste sending av MMA-Revyen.

Like mye en administrator som trener

Løvstad presiserer at han vil fungere like mye som administrator for utøverne, med hovedvekt på å samkjøre dem.

– Rollen som landslagstrener er også i høy grad en administrativ rolle, der forbundet så etter noen som evner å strukturere og administrere. Dessuten kommer vi jo ikke til å tilgang til utøverne tjuefire timer i døgnet, ettersom de først og fremst skal trene hjemme i egen klubb. Videre er det også slik at vi kommer til å ha assistenttrenere som kommer til å bidra.

Landslagssjefen vil ikke enda avsløre hvem som kommer til å være med på laget som assistenttrenere.

– Det er noe vi kommer til å kunngjøre litt etterhvert.

Les mer om Jakob Løvstads karriere som fighter i MMA-Norways “Hvem er Jakob Løvstad”.

Helhetlige idrettsutøvere

Løvstad vil gjerne bruke assistenttrenerne til å vektlegge spesifikke temaer for å lage bedre helhetlige idrettsutøvere.

– Norge har hatt svært mange topputøvere i MMA, egentlig litt mot formodning, ettersom de samme rammene ikke har vært tilstede i Norge på samme måte som i mange andre land. Vi trenger å få inn et mer proffesjonelt rammeverk der vi kan ha spesialister som kan hjelpe med både høyere teknisk kompetanse, men også de andre aspektene ved MMA, som et godt og riktig kosthold, optimal trening for MMA og mental trening for konkurranse. Kort sagt, alle de aspektene andre land fokuserer på når de skal dyrke frem dyktige idrettsutøvere.

Løvstad utbroderer følgende på denne problemstillingen:

– I MMA har sporten i lang tid handlet om å være en tøff jævel, unnskyld uttrykket, der det mest essensielle har vært å trene hardt. Det som er på agendaen er absolutt det å få et bedre system rundt utøverne. Vi vil gi dem alle de løftene vi kan, og prøve å bevare disse løftene ved god kontakt og hjemmelekser og fire-fem samlinger i året.

Høyt nivå i norsk amatør-MMA

– Det norske nivået er slettes ikke verst, for å si det på den måten. Dette er mye grunnet at de landene som er kommet lengre rent sportslig signerer utøverne til proffesjonelle promotører ganske raskt.

De skandinaviske landene har nok en bedre amatørstall enn andre land, og Løvstad mener også at de landene som ikke har legalisert MMA kan være store utfordrere. Landslagssjefen trekker frem Cuba som et eksempel på et land med fokus på amatør-MMA.

Den første prøvelsen for MMA-landslaget vil være mot Irland, lørdag 2. november. Det er fortsatt ikke kjent om det vil være mulig å se disse kampene live, men det vil garantert være videomateriale tilgjengelig etter kampene. Løvstad er svært positiv til norske sjanser.

Suksess kan lede til frafall

Et av de mulige paradoksene ved suksess i VM er at man raskt kan få en situasjon der de beste utøverne forsvinner fra landslagskonkurranser ved å bli proffesjonelle. Slik systemet fungerer er det et skille i MMA som fungerer omtrent parallelt med boksing, der OL og VM er for amatørene, mens å bli proff ekskluderer en utøver fra å delta i disse. En av de sannsynlige resultatene av en god amatørkarriere vil da være proff-signering, noe de fleste deltakerne på et eller annet tidspunkt ønsker.

Dette kan gjerne føre til problemer for landslaget som konsept, da de utøverne som blir kjent gjennom VM-deltakelse gjerne forsvinner fra stallen, og prosessen ofte må gjentas. Landslagssjefen selv er derimot ikke særlig bekymret for dette.

– Vi ser det som naturlig at de som gjør det godt bruker dette for å komme seg videre med karrieren.

MMA-Revyen hører du hver onsdag kl 21. Podcasten slippes rett etter sendingen og er fortsatt enklest å høre i iTunes.
Gi oss gjerne en iTunes Review. Facebook.com/MMARevyen

Siste podcaster

    Anbefalte artikler