Otto, Atle og radioen

This content has been archived. It may no longer be relevant

I disse dager fremfører Atle Nielsen viser skrevet av sin kjente far Otto Nielsen på Madam Felle i Bergen. I Nielsen-familien ser det ut til at eple ikke faller langt fra stammen, da Atle i tidlig alder begynte å lage avis. Da han fikk sin første kasettspiller ble det radio i tillegg, hvor han kommenterte fotballkamper med iver og lyst. NRK var rett og slett ikke flinke nok!

Arvelig radiokjærlighet

Mye av grunnen til denne glødende interessen for radio og kultur fikk Atle av sin far, som på 30-, 40, og 50-tallet var en av Norges aller største popstjerner innenfor lyrikk og visesang sammen med sin åtte år yngre søster, Gerd. Sammen utgjorde de duoen Gerd og Otto, som lagde viser og ”boy meets girl”-sanger som låten ”En grønnmalt benk”. En landesslager Otto Nielsen i realiteten aldri selv så potensiale i, da den havnet på B-siden av singelen.

Lyrikk redder liv

Dog tok den fine tiden brått slutt for Otto Nielsen, som under 2. Verdenskrig ble arrestert og satt i fangeleiren Grini i Østre Bærum grunnet sin aktivitet som motstandsmann. En meget uhyggelig tid preget av vold, tortur og usikkerhet. En tid som skulle prege faren resten av livet. Heldigvis havnet Otto Nielsen i en brakke med andre musikere, og dermed fortsatte den kjente visesangeren å produsere låter og viser for å holde motet oppe for seg selv og sine medfanger. I tillegg ble enkelte låter som ”Det har vi” smuglet ut av Grini og sunget av det norske folk. En ironisk låt som dreier seg om det de nå som fanger slapp og å bekymre seg for – nemlig å bli arrestert.

Da friheten kom og Otto slapp ut fortsatte han videre på 50-tallet å produsere viser og opptre som sanger, men gikk så over til å være redaktør i et av Norges mest populære radioprogram, Søndagsposten (NRK). Her ble han i 22 år. Arbeidet hans i Søndagsposten drev frem lyrikere og visesangere som Alf Prøysen, samt Kari og Ola Bremnes. Mange vil hevde at innsatsen til Otto Nielsen i Søndagsposten ble fødselen for det moderne kultur-Norge på radio.

Nr. 41

Atle, med radiolyst i blodet og faren som forbilde er selvfølgelig ikke dårligere. Mange kjenner ham fra radioprogram som Nitimen og Reiseradioen. I tillegg til dette var han med sommeren 1992 da TV2 ble født. Faktisk var Atle Nielsen ansatt nr. 41 i TV2. En fantastisk tid, med mye entusiasme og Norges beste teambuilding ifølge ham selv.

Madam Felle

Men denne uken er det faren, Otto Nielsen som er i fokus. Atle har gått sammen med musikerne Helge Fredheim, Geir Rogne, Dagfinn Iversen, Bjarte Aasmul og Ingerlise Størksen – som skal gi Otto Nielsen’s søster Gerd nytt liv – for å fremvise hans nye forestilling ”En grønnmalt benk – i Bergen” hvor han hyller farens musikalske bidrag til nasjonen gjennom en fremføring av farens største hits opp gjennom tidene.

Premieren er førstkommende torsdag på Madam Felle. Forestillingen begynner kl. 20.00. Intervjuet med Atle hører du her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/05/Atle-Nielsen-Intervju.mp3]

Studentmorgen er Studentradioen i Bergens eget morgenshow. Hør intervjuer, reportasjer,  musikk og konkurranser hver ukedag fra 07.00 – 10.00

Anbefalte artikler