Tren deg het med Hot-yoga

This content has been archived. It may no longer be relevant

På vei inn til hot-yoga rommet sier instruktøren, nederlandske Charlotte, med bestemt stemme:
–Har du med deg håndkle? Bra, for det kommer du til å trenge.

Med ryggen klistret mot yogamatten, ligger folk og slapper av i varmen før timen begynner. Alle er tidlig ute for å la kroppene varmes opp sammen med rommet. Armene ligger et godt stykke fra kroppen med håndflatene opp, slik at armhulene får puste. Denne stillingen tillater energien å flyte fritt i hele kroppen. I speilets refleksjon kan man se mange kropper ligge akkurat slik, mens noen sitter oppreist på matten. Det eneste man hører er lyden av varmepumpene som suser for fult, som om du står med øret inntil en konkylie og lytter til havet.

er

Lange, slanke muskler gjennom et lyst, tynt lag av hud. Det er tydelig at kvinnen som skal guide oss gjennom dagens hetebølge, har trent lenge. Hun er iført en lysegul, kort shorts og en lysegul sports-BH. Hun er barføtt, i likhet med resten av menneskene i rommet. Mangelen på klær virker veldig naturlig i denne badstua. Ingen har på seg noe som går under knærne, og det er ingen lange ermer å se.

På slutten av studiene sine, begynte Charlotte å trene Pilates for å bygge opp støtte for ryggen sin. Hun fikk også prøvd ut yoga – noen hun ble hektet på. Med inspirasjon fra sine egne yogalærere (Xavier Baron Bonarjee og Cily Shakti), fant hun lidenskapen for yoga, og er i dag non-profit yogalærer på fulltid. Sammen med sine lærere startet Charlotte European-Yoga senteret i Bergen i 2009.

 

– Dette er ikke bare en jobb, det er en lidenskap og en livsstil. Jeg har andre mål enn å bli rik av jobben min. Glede for meg kommer av å spre yoga og dens fordeler til flere, sier instruktøren.

I heten er det stort fokus på å puste godt. Man skal fylle lungene til de nesten brister, før man puster fullstendig ut.

– Oppbrukte gasser, følelser, tanker og energi skal pustes ut av kroppen, sier Charlotte.

yhter

En titt i speilet avslører at hver en varmegrad begynner å merkes på kroppen. Blank hud, gjennomvått treningstøy og fotmerker på mattene. En hektisk rød-rosa farge har plantet seg i ansiktet til flere.

Fokuset glir over fra pustemetoder til rene yogaøvelser. Instruktøren forklarer og demonstrerer øvelsene uten å se på oss. Hun har øynene plantet på sitt eget speilbilde.

– Når dere gjør disse øvelsene vil jeg at dere skal se dere selv i øynene. Se på dere selv som om det er den første gangen. Ingen fordommer, bare et mykt blikk. Man er så vandt til å se seg selv, at man ikke lengre tenker over hva det er man ser. Du har for lengst gjort deg opp en mening om deg selv. Av og til burde man prøve å se på seg selv på nytt, med et friskt blikk. Mennesker er alt for snare til å dømme seg selv. Speilet er også en måte å få alle til å fokusere på seg selv, og ikke på de rundt seg under treningen, sier Charlotte.

Yoga-øvelsene setter hjernen i sving. Samtidig som du strekker armene framfor deg, skal foten strekkes bakover horisontalt. Lårmusklene skjelver, varmen får blodet til å pumpe hardere i tinningen og hvis du mister konsentrasjonen vil du vakle og miste balansen. Det krever fokus. De indre organene blir presset sammen, før de blir strekt og tøyd ut i en annen stilling. Charlotte beskriver det som en indre massasje, som hjelper kroppen i gang med for eksempel fordøyelsen.

aert

Deilig, avkjølende vanndråper på glohet hud. Instruktøren går gjennom rommet og sprayer varme kropper lett med motivasjon og belønning.

Hot-yoga har sin opprinnelse i India. En kombinasjon av varmt klima og høy luftfuktighet har en effektiv og legende virkning. Charlotte har selv en kneskade, og mener at hun blir bedre av denne typen yoga.

– I varme blir blod litt tynnere, og sammen med bevegelsene jeg gjør, kommer blodet og næringen til steder i menisken det vanligvis ikke når fram. Menisken min hadde fått en skikkelig rift, og jeg kunne ikke bøye kneet i de enkleste yogastillingene for bare et år siden. Nå vil jeg si at skaden min er 90 % leget, uten operasjon.

Uten navn

Den yngste personen i rommet er 21 år, mens den eldste kvinnen er 58. Hun går på alle yoga-kursene senteret tilbyr og elsker dem alle. Eli Nilsen forteller at det kommer mennesker hit i 70-årene som fortsatt praktiserer yoga. Nilsen har valgt yoga som treningsmetode fordi det hjelper henne med søvn, fordøyelse, en indre ro og styrking av skjelettet.

– Yoga gjør meg glad og frisk. Det gjør godt å være i aktivitet, man kan jo ikke sitte i ro hele livet! Det gjør til at du slutter å henge deg opp i små bagateller og du blir et mer fredfullt menneske.

Økten avsluttes med kraftig utpust 60 ganger, før vi får beskjed om å legge oss ned på mattene våre. Lyset blir slått av og det samme blir varmeapparatene. Charlotte prater med en beroligende stemme om hvordan gammel energi og tanker vi ikke lengre trenger å bære på, forlater kroppen vår. Så går hun ut av rommet og det blir total stillhet.

Anbefalte artikler