Kø-snikerne

This content has been archived. It may no longer be relevant

UFC har alltid opplevd kontroverser rundt hvem som får tittelkamper. Det siste året har det tilsynelatende vært en lang rekke kontroverser, som startet med at Chael Sonnen fikk tittelkamp mot Jon Jones i lett tungvekt.

Den nyeste i rekken kom da Dana White kunne kunngjøre at Anthony Pettis, rangert som nummer to i lettvektsklassen, hadde spurt UFC-Presidenten om å få neste sjanse mot kongen av fjørvekt, Jose Aldo. Det at Pettis fikk sitt ønske oppfylt, en tittelkamp i vektkategorien under seg mot Jose Aldo, vakte delte reaksjoner.

Ingen vil motstride at Aldo vs Pettis kan bli årets kamp. Samtidig reageres det på at andre blir forbigått. Reaksjonen fra den som står i kø i fjørvekt for en sjanse mot Jose Aldo, Ricardo Lamas var: «What am I? A mirage?»

Vanskelig avveining

– Vi reagerer jo alle på folk som sniker i køen, med spisse albuer og sånn. Man liker å tro at de som får en tittelkamp har kjempet seg frem til det og det finnes jo en iboende rettferdighetsfølelse hos de aller fleste mennesker som sier det nettopp dette, sier Thomas Rye Eriksen, kommunikasjonsansvarlig i Det Norske MMA Forbundet.

Rye Eriksen understreker at alle kamper har en relativ underholdningsverdi, men at det viktigste, særlig sett med det norske forbundets øyne, er at kampene settes opp under like premisser.

En sport med øye for underholdning

– Forbundet ønsker jo å portrettere MMA som sport, men likevel er det ingen sporter som oppstår i et vakuum. Det er et symbiotisk forhold mellom sporten og underholdningen; den ene støtter den andre.

Han mener problemstillingen må forstås fra begge sider. En organisasjon som UFC må tross alt også ha et øye til underholdningsverdien for å kunne vokse.

– Kan for eksempel Nick Diaz sies å fortjene en kamp mot GSP når han tapte mot Carlos Condit, mens Johny Hendricks pløyde seg gjennom weltervekt og må vente? Det finnes en eller annen balansegang der ute, men på sikt kan nok slike hendelser undergrave UFC som kampsportorganisasjon.

Ranking kan hjelpe

Rye Eriksen kan se verdien i UFC sitt eget rankingssystem, som er nytt av året.

– Rankingssystemer er jo alltid basert på personlige meninger. De er vanskelig å gjøre statistisk. Likevel gir UFC et tydelig signal om at de ønsker å skape en indre forståelse for hvem som fortjener neste tittelkamp. Tidligere har man jo latt seg forundre over hvem som får tittelkamper.

Kommunikasjonssjefen mener personlig at det er positivt at UFC nå kommer med egen ranking.

Mainstreaming viktigst

Den litt mer tilfeldige amerikanske fansen er viktigere enn kjerne-fansen som allerede er hekta på MMA. Derfor er nok kamper skapt for underholdningsverdien en stor del av fremtiden. Se bare på fetisjen for superfights.

– Klart UFC er interessert i å vokse. De er avhengig av å smigre disse mer tilfeldige fansene og det kan komme til å frustrere kjernen av MMA-fans.

I begynnelsen var det frykt tilknyttet formatet rundt The Ultimate Fighter, om at det skulle være uverdig for MMA, og at andre ting enn hvem som var best skulle bestemme hvem som fikk kontrakt i en kampsportsorganisasjon. Samtidig ser man hva konseptet har gjort for å mainstreame sporten. For at sporten skal gro er det nødvendig med et visst underholdningsaspekt. Samtidig vet jeg ikke om det gjør det lettere å anerkjenne MMA som sport.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler