De glemte stjernene

This content has been archived. It may no longer be relevant

Eller var det Terry Reid selv som gikk glipp av det hele? Britiske Reid var født musiker. Tolv (!) år gammel droppet han skolen for å spille med The Jaywalkers, knappe fire år senere varmet de opp for Rolling Stones. De følgende årene fikk han varme opp for storheter som Jethro Tull, Fleetwood Mac og Cream.

Reid var i full gang med sin lovende solokarriere da Jimmy Page spurte om han kunne synge i The New Yardbirds (som senere skulle bli kjent som Led Zeppelin), men han kunne anbefale en annen dyktig sanger, ingen ringere enn den nå legendariske Robert Plant.

Også Deep Purple meldte sin interesse for denne mystiske mannen, men han takket pent nei, og Ian Gillian ble den som skulle fronte bandet videre. Selv om Terry Reid nok hadde solgt betydelig flere plater hadde han vært et ja-menneske, skal det sies at han har produsert mengder av god musikk med spennende artister, det gjelder bare å oppdage den.

Jakten på Sugar Man

Rodriguez var en annen eksepsjonell artist som ble oppdaget på slutten av 60-tallet og lovet en lysende karriere. Debutalbumet ble dog aldri en publikumssuksess, og ryktene svirret om artistens brutale selvmord på scenen! I Sør-Afrika var han derimot en helt, både for sin musikk og for hans inspirasjon til kampen mot Apartheid.
Det har vært stille omkring myten Rodriguez, helt frem til den svenske regissøren Malik Bendjelloul tok opp jakten på mysteriet. Den kan du se i den aktuelle dokumentaren, “Searching For Sugar Man”:

Mannen som takket nei til Beatles

Joe Meek er nok en artig skrue som hadde verden for sine føtter. Den britiske musikkprodusenten presterte å takke nei, til David Bowie, Rod Stewart og Beatles. Sistnevnte fordi han mente de var, “just another bunch of noise, copying other people’s music”. Han skal likevel ha æren for mye revolusjonerende musikkproduksjon, blant annet var han en av de første som fysisk separerte instrumentene, og håndterte instrumenter og stemmer med ekko og klang. Han toppet dessuten listene i USA med låten “Telstar” som han skrev for The Tornados.

Den kommersielle suksessen var dessverre kortvarig. Han ble deprimert, fant fram hagla og skjøt husvertinnen og seg selv.

Etterlengtet varme

Plutopop har omfavnet flere geniale, men ukjente artister som vi mener fortjener mer (rampe)lys og varme. Funky diskogull fra Chaz Jankel, White Noise sin eksperimentelle 60-talls elektro, samt den multikunstneriske globetrotteren Anna Domino.

Dessuten forteller Mikkel om musikkens sentimentalitet og røper hva som rører ham.

Hele sendingen kan du høre under, samt på vår nettside.

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/02/Plutopop-avvikling-07.02.-ferdig1.mp3]

 

Spilleliste:

Chaz Jankel – Without You

Rodriguez – Sugar Man

White Noise – Love Without Sound

Anna Domino – Land of My Dreams

Terry Reid – Superlungs My Supergirl

The Tornados – Telstar

Paul McCartney – Temporary Secretary

 

Plutopop er musikkmagasinet for deg som ønsker å høre den ferskeste kvalitetsmusikken fra alle genrer. programmet sendes hver torsdag fra 12-13

Anbefalte artikler