Barføtt hulder

This content has been archived. It may no longer be relevant

Eivør Pálsdóttir,  dattera til Páll fra den lille bygda Gøta på Færøyene. Allerede som 12-åring reiste hun til Italia for å synge, og hun har aldri stoppet. Hennes færøyske røtter har alltid hatt en viktig plass i musikken hun lager, som preges av særegne instrumenter, kvad og hennes eget morsmål. I tillegg elsker hun å smelte sammen flere musikkulturer, bl.a. med det afrikanske instrumentet Kalimba og inuittisk strupesang.

Snakker med haugesundsdialekt

I den senere tiden har det blitt mer sang på engelsk, og hun behersker dessuten sang på alle de nordiske språkene. Selv om hun ydmykt påstår at hun ikke er så god i norsk, svarer hun flytende på alle spørsmål og har til og med adoptert skarre-r’en fra Haugesund-bandet Vamp. Spillemennene er blant de mange som har falt for Eivørs scenesjarm og de overtalte henne til å turnere og spille inn plate med dem.

Den færøyske Björk

De kaller henne en blanding av engel og hulder. Av flere er hun også blitt kalt “den færøyske Björk”, beskrivelser som er lett forståelige. Samtidig er hun så jordnær og hyggelig når man møter henne. Og selv med en divastemme som har sunget i storslagne operaer verden rundt, må hun fremdeles alltid fremføre musikken sin barføtt (eller i det minste uten sko).

“Det er sikker bare i mitt hode, men jeg føler at jeg slapper mer av når jeg har kontakt med gulvet. Jeg føler meg mer i kontakt med alt. Når jeg har sko på føler jeg meg ikke helt klar til å begynne å synge.”

For mange andre hadde det vært uaktuelt å opptre barføtt i gallakjole, som den laveste av sangerne på en storslagen julekonsert. Men Eivør er fremdeles den jordnære, naturlige jenta fra Gøta.

Hør hele intervjuet med Eivør:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/01/Plutopop-Eivør-intervju-del-1-Silje.mp3] [audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/01/Plutopop-Eivør-intervju-del-2-Silje.mp3]

Repriser av sendingene:

 

Anbefalte artikler