Gi puppene dine en julegave!

This content has been archived. It may no longer be relevant

Å bruke feil bh-størrelse kan faktisk føre til belastningsskader og hengepupper (!), men ta det med ro – “Nytelse” hjelper deg med å finne årets julegave til deg og puppene dine.

De vanligste feilene

Den aller hyppigste feilen kvinner gjør når de finner seg en bh, er at de kjøper en som er for stor i omkretsen. Mange er redd for «valkene» som stikker ut rundt livet når bh-en sitter stramt, men dette er helt vanlig og nesten uunngåelig hvis bh-en skal sitte riktig.

En annen feil som ofte fører til frustrasjon blant kvinner er at man får et slags firepupp-syndrom; cupen er for liten slik at du får et ekstra par bryster som ligger over bh-en, og dette vises under genseren. En for liten cup fører dessuten ofte til at brystene faller ut av bh-en, og hvem ønsker vel det?

Den beste løsningen for å finne en passende bh, er å gå inn i centimetere rundt ryggen og ut i cup-størrelse. Med et par enkle huskeregler, hjelper “Nytelse” deg med å finne en bh som sitter som støpt.

Huskereglene når du skal finne omkretsen
En tommelfinger-regel (eller tofinger-regel) er at du skal akkurat få plass til to fingre mellom ryggen og bh-en, men ikke mer. Bh-en skal sitte stramt rundt ryggen. Hvis den ikke gjør det, er det skuldrene som blir bærende på all vekten. Da kan du begynne å oppleve nakke-, hode- og ryggsmerter.

Hvis du er en av de som har gått med feil bh-størrelse over lengre tid, vil det føles uvant og kanskje litt ubehagelig å plutselig ha en bh som sitter annerledes enn du er vandt til. Dette er noe du vil venne deg til etter kort tid. Noe som også er viktig, er å merke seg at bh-en er elastisk og vil utvide seg etter kort tid.

En annen ting du bør huske mens du står i prøverommet, er å alltid feste bh-en på det ytterste hakket. Grunnen til at det er flere hakk er at du skal jobbe deg innover i takt med bh-en mens den utvider seg.

Hvis du ønsker å finne ut av hvilken omkrets du skal bruke selv, er det bare å finne fram målebåndet. En enkel huskeregel når du gjør dette, er å subtrahere (trekke i fra) tallet du kommer fram til – med fem centimeter. Gjør du dette, har du et godt utgangspunkt.

Huskereglene når du skal finne cupen
Ofte er det vanskelig å finne riktig størrelse i cup. Det viktigste du må passe på, er at cupen ikke er for liten. Da vil du straks oppleve de  irritasjonsmomentene nevnt overfor.

Det som kan være forvirrende er hvordan cup-systemet fungerer. Cupen varier i forhold til omkretsen. Det vil si at hvis du går ned en størrelse i omkretsen, må du gå opp en størrelse i cupen. Hvis du går opp en størrelse i omkretsen, må du gå ned en størrelse i cupen.

For å gi et eksempel: cupstørrelsen til en 65E vil være den samme som en 70D, og en 75C osv.

Det er ting du kan teste mens du har bh-en på deg i prøverommet:
1. Kan du bøye deg framover og riste litt på overkroppen uten at ting ramler ut? Hvis ikke, da er den for liten.
2. Hvis du ser deg i speilet fra siden kan du se hvor brystet begynner. Ligger bøylen bak dette punktet? Hvis ikke, da er den for liten.
3. Ligger det største brystet (ja, alle har et bryst som er litt større enn det andre) helt inni cupen, eller er det en del som danner en liten bulk? Hvis du får bulk, er den for liten.
Ta også hånden og løft brystet på plass i bh-en, da vil du fort se om den er for liten eller ikke.

Hvis bh-en bretter seg eller gaper er den for stor. Cupen skal ligge fint rundt brystet og du skal egentlig ikke ha plass til fylle den med bomull og toalettpapir. Ikke vær redd for cupstørrelser som overskrider D. Du har antageligvis måttet gå ned i omkretsen hvis du har fulgt rådene over, og da betyr det også at du er nødt til å gå opp i cupstørrelsen.

Størrelser som E, F og G er vanligere enn du kanskje først tror.


Vasketips

Hos de fleste brystholdere følger det med vaskeinstrukser for vaskemaskin. Det er selvsagt mulig å følge disse, men det anbefales ikke. Hvis du først skal vaske bhen i maskinen, må du huske å bruke vaskepose. Dette er for å skåne selve maskinen for eventuell skade som kan påføres av bøylene i bhen.
Det som absolutt anbefales er å vaske bhen for hånd. Legg bhen i en bøtte med lunkent vann med litt Milo, og la den ligge i ti minutter. Skyll deretter bhen i kaldt vann, ikke vri den tørr, men la den tørke flatt. Hvis du gjør dette vil bhen holde seg finere og elastikken vil vare lenger.

Få hjelp
“Nytelses” tips kan hjelpe deg godt på vei til å finne den riktige bh-en på egenhånd, men det anbefales å få profesjonell hjelp den første gangen. I Bergen kan du få god hjelp av blant annet Netty og Change. Her er det ingen kjøpetvang, og du vil få hjelp med et smil uansett. Det kan kanskje virke skremmende, men dette er kvinner som kan det de driver med. De har taushetsplikt og ser så mange pupper på daglig basis, at de trolig har sett alt.

Husk også at kroppen og brystene er under stadig utvikling, så det kan være lurt å måle størrelsen din en gang i året.

En julegave til deg selv
Nå som du har fått et par tips til hvordan du kan finne den perfekte bh-en, kan du gå ut å kjøpe en liten (eller stor) julegave til deg selv. Husk: du får det du betaler for. En søt liten bh fra kjedebutikkene kan fungere fint den, men hvis du vil satse på kvalitet og komfort – kan det være lurt investere i en litt dyrere bh.

God jul på forskudd, fra Nytelse!

Anbefalte artikler