Er blekk et permanent trekk?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tove (26) er inne på “Leading Lights” for å ta sin andre tatovering. Denne representerer vennskap, bevegelse og religion, i form av en hest.

Foto: Julie Kojan
Leading Lights studio i Bergen

Den er nøye gjennomtenkt, noe som gjør at hun ikke kommer til å angre. Skulle hun likevel komme til å angre seg, ville ikke laserfjerning vært et alternativ.

– Det ville blitt som å fjerne en del av meg selv, sier hun.

Foto: Julie Kojan
Bjarte Nødtvedt jobber med en av mange tatoveringer som blir tatt, her på et av Bergens mest populære tatoverings studio “Leading Lights”

Tatovør, Bjarte Nødtvedt, sier at Tove er en del av aldersgruppen som for tiden tatoverer seg mest. Folk i 20-30 årene tar stadig flere og større tatoveringer. Det at mange tør og ta litt store tatoveringer, mener Nødtvedt er en bra ting. Han har mange kunder som kommer tilbake for å fikse på tatoveringer, og ofte er grunnen at de er for små.

– Hvis man først skal ta en tatovering, er det viktig at man tar riktig størrelse i forhold til plasseringen. Hvis den er for liten, kan det fort se litt dumt ut, sier Bjarte.

Foto: Julie Kojan
Siste finish på storfornøyde Tove sin tatovering

Mote tatoveringer er noe folk gjerne vil gjøre om på etter noen år. Bjarte forteller at tatoveringer som tribals og kinesiske tegn er gjengangere her. Gamle tatoveringer som er blitt tatt i utlandet, trenger også ofte å bli fikset på.

Leading Lights tilbyr laserbehandling, men da i de fleste tilfeller for å blekne en tatovering, som igjen skal dekkes med nytt blekk.

– Å fjerne en tatovering med laser gir ofte ikke et optimalt resultat, sier tatovøren.

Unge voksne legger mye penger igjen i blekk. Noe som er veldig populært nå, er og ta “sleeves” (dekke hele eller halve armen). Prisen ligger på rundt 25-30 000 kr, men den kan variere.

Maren Iversen (20) har til sammen fem tatoveringer, og regner med å ta cirka fem til. Hun har lagt 6000 kr i blekk så langt.
Foreldrene og besteforeldrene hennes er ikke særlig fornøyde med kroppskunsten hennes, men dette bryr hun seg ikke om.

– Det er min kropp, mitt valg og mitt liv, sier Maren.

Aldersgrensen på å ta tatovering hos “Leading Lights” er 18 år, slik som det er på de fleste stedene i Norge. Det er helt opp til hvert enkelt studio og sette en aldersgrense, da det ikke finnes noen Norsk lov som omhandler dette.

– En aldersgrense på 18 år er helt greit, men den burde ikke bli noe lavere, sier Nødtvedt.

Laserfjerning av tatovering

Av samme grunner som at folk vil dekke over en tatovering, er det også mange som velger å fjerne den helt med hjelp av laserbehandling. Det blir i noen tilfeller mislykket, men da ofte på grunn av mangel på kompetanse og riktig utstyr.

Foto: Julie Kojan. På “Full Body Laser” brukes en Q-Switched laser. Denne er av god kvalitet og kan fjerne tatoveringer fullstendig. Hvilken laser som blir brukt, spiller stor rolle på sluttresultatet.
Foto: Julie Kojan – Full Body Laser. Her ser du en tatovering før og etter laserbehandling.

– De fleste som kommer inn for å fjerne permanent blekk, har passert 25 år. Likevel har vi kunder fra 18 år og opp til folk i 60-årene også, Rebecca Bergetun (kosmetisk sykepleier).

Hos “Total Body Laser” på Bønes i Bergen, kan du få fjernet tatoveringen din fullstendig. Det kreves som regel 5-10 behandlinger med ca 6-8 ukers mellomrom. Prisen på en behandling ligger på 850 kr, men før behandling bestemmes det ofte en maxpris, for å unngå at det skal bli veldig dyrt for kunden.

Det som skjer under en laserbehandling, er at strålen knuser blekket til bittesmå partikler. Videre vil disse bli tatt opp av kroppens sirkulasjonssystem, og senere skylt ut via lymfesystemet.

Bergetun forteller at det er lettere å fjerne en tatovering, desto nærmere hjertet den er plassert. Det kommer av at sirkulasjonen er bedre der, noe som er viktig for et vellykket resultat.

Foto: Julie Kojan
Her jobber Rebecca Bergetun med å fjerne deler av en tatovering.
Foto: Julie Kojan.
Her ser vi før og etter resultatet til Svein Skulstad. Han fjerner navnet til det som nå er hans x-kone.

– Med dagens teknologi får man hverken arr eller sår etter laserbehandling. De vanligste reaksjonene er at du kan få et blåmerke, eller du kan bli litt rød og sår. En behandling tar heller ikke lang tid. Det kan ta alt fra noen sekunder til noen minutter, avhengig av størrelse på tatoveringen, sier Bergetun.

Foto: Julie Kojan.
Før og etter bilde av Petter Tobias sin tatovering.

 Slik som de fleste andre, tok Bjørn denne tatoveringen i 20-årene. I ettertid ser han at den skulle vært plassert annerledes i forhold til den andre tatoveringen han har på armen, og valgte derfor å fjerne den helt.

Fjerning av permanent makeup
Hvis du har permanent makeup, må du være forsiktig hvis du tenker på å fjerne det. Ifølge Rebecca vil billig blekk (ofte tatt i utlandet, spesielt Tyrkia) oksidere, og fargen vil bli helt rød ved laserbehandling. Hvis du har fått jobben gjort av noen som bruker kvalitetsblekk, er det fult mulig å fjerne dette.

Anbefalte artikler