Må fjerne sminken foran hele klassen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Kate er lærerinne ved en skole i Wakefield, nær Leeds, og underviser elever fra 11 til 18 år. Der er det påbudt med uniformer.

— Vi har av og til dager hvor elevene kan ha på seg hva de vil, og da er oppførselen deres helt annerledes. De er ganske veloppdragne når de har på seg uniformene, men i sine egne klær blir de mer avslappet. Uniformen har sin funksjon, men elevene liker overhodet ikke å gå med dem, sier Kate.

På skolen Kate jobber nå er de ikke særlig strenge på sminke, men på den forrige skolen var saken en helt annen.

— Jentene kunne ikke ha noe sminke på. Hvis de hadde det på seg, kom det en gammel hekselignende dame og ga dem renseservietter. De måtte da fjerne sminken foran hele klassen.

Kate nyter utsikten på toppen av Fløyen. Foto: Anna Torgersen

Det er ikke alltid like lett å være rollemodell for unge sjeler. Kate har selv en tunge-piercing som en 13-årig elev har latt seg inspirere av.

— Hun hadde snakket om å gjøre det, og jeg prøvde å stoppe henne. Jeg følte meg skyldig og snakket med rektoren om det. Der og da lurte jeg på om jeg burde fjerne piercingen, men rektoren sa klart og tydelig fra om at elevene må vite forskjell på barn og voksne.

13-åringen med piercing måtte på sin side sitte i «isolat», det vil si en slags boks hvor man ikke kan snakke med noen andre.

Feilstaving derimot slipper unna med kun rødt blekk i boka.

— Folk snakker veldig bredt i området hvor jeg underviser, og mange av elevene skriver gjerne ordene som de uttaler dem. En 11-åring hadde en gang skrevet en stil hvor han hadde brukt ordet «cunt» flere ganger. Heldigvis forsto jeg ut fra konteksten at han mente å skrive «could not».

 

Hør intervjuet med lærerinnen Kate:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2012/10/Emomandag-intervju-med-Kate-the-teacher.mp3]

Hør hele denne ukens sending:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2012/10/Emomandag-podcast-29oktober1.mp3]

Anbefalte artikler