Belgia – den neste stormakten?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det er rundt 30 år siden Belgia sist kunne viste til noe utpå fotballbanen. Med en sølvmedalje fra EM i 1980  og en fjerdeplass i 86-VM nådde det lille lavlandet sin topp i internasjonal fotball. Nå ser det derimot ut som den forrige” gullgenerasjonens” etterkommere står klar til å løfte Belgia til nye høyder.

De kalles “verdens dyreste landslag” (samlet verdi) og det er ikke uten grunn. Med et talentnivå som ikke ligner grisen, seiler nå Belgia frem som den neste stormakten innenfor fotballverdenen, og allerede har de vist hvorfor. Med internasjonale toppspillere i hvert ledd på banen skal det mye til for at det lille, splittede landet i nordvest-Europa ikke skal kunne utfordre storhetene på kontinentet i nærmeste fremtid. I Premier League kryr det av disse svært så taltentfulle spillerne, men bredden i Belgias landslagstropp er så bred at man finner spillere fra de andre store europeiske ligaer. Så langt i VM-kvalifiseringen ser det ganske lovende ut for “de røde djevlene” fra Belgia. Fortsetter de formen de er inne i, blir de garantert å se i Brasil om halvannet år.

Offside setter fokus på fremtidens profiler, og denne uken har vi gjort en omfattende analyse på landslaget som snart bør legge verden under seg:

KEEPER

Man kan vel trygt si at det kun er storhetene Tyskland og Spania som kan måle seg med Belgias keeperrepetoar. Førstekeeper er kanskje det største keepertalentet i verden, Thibaut Courtois, som i fjor hjalp Atletico Madrid til Europa League-trofeet. Han er ung og allerede svært god. Med tanke på at han bare er 20 år så kan man ikke se for seg annet enn en stor karriere for denne mannen. Men til tross for Courtois’ kjempetalent blir han presset for plassen mellom Belgias stenger av Sunderlands sisteskanse, Simon Mignolet, og Torinos Jean Francois Gillet. Altså med andre ord er Belgia dekket til det fulle og har så langt vist dette med få mål i eget nett under VM-kvalikken.

FORSVAR

Enhver trener må få frysninger nedover rygger når de hører om forsvarsspillerne som Belgia har til rådighet. Med kaptein og City-spiller, Vincent Kompany, som bakerste leder, kan manager Marc Wilmots velge mellom flere kanonsterke forsvarspillere rundt han. I troppen finner vi nemlig Arsenal-kaptein Thomas Vermalen, Tottenhams Jan Verthongen, Bayern Münchens Daniel van Buyten og Ajax’ Toby Alderweireld. Dette sier mye om forsvaret og midtstopperne til Belgia, men de er også supplementert med meget habile backer i form av Gillet og Lombaerts. Med andre ord et forsvar på topp internasjonalt nivå, med både rutine og talent.

MIDTBANE

Vi snakker her om en gjennomsnittsalder på omtrent 23/24 år på de mest brukte midtbanespillerne, og samtlige holder meget høyt nivå i sine respektive europeiske toppklubber. Mest kjent er nok Evertons Marouane Fellaini med sin enorme og gjenkjennelige frisyre. Han er derimot mest kjent for sitt solide spill i Premier League hvor han ofte er å se på scoringslister fra sin sentral midtbanerolle. Rundt seg har han en annen med en gjenkjennelig manke, nemlig Axel Witsel. Witsel ble i sommer solgt til russiske Zenit for en stor sum penger som ,basert på sitt spill for Benfica, ikke kan kalles annet enn riktig prissetting. Også Portos Stephen Defour og Tottenhams Moussa Dembele kan nevnes som sterke belgiske midtbanekort. Motstanderne har problemer å bryte gjennom de allerede nevnte bakerste leddene, så skal det mye til for også å overliste denne sterke midtbanetroppen.

ANGREP

Belgias største profil for øyeblikket finner vi i deres angripende ledd. Eden Hazard har allerede i flere år blitt utpekt som det neste store fra Europa, og det er vanskelig å motsi noe på dette. Han har allerede fått vist noe av sin brillianse i Chelsea (hvor han kom til  i sommer) og var den ledende skikkelsen i Lille’s første franske seriemesterskap på nesten 60 år i 2010\11-sesongen. Men Hazard skal ikke score alle målene alene for også på topp har Belgia stor bredde. Aston Villas, Christian Benteke (21), har allerede vist frem sitt unge talent med flere scoringer på A-landslaget. Belgia kan også vise til målscorere som Jelle Vossen (Genk), Kevin Mirallas (Everton) og Kevin de Bruyne (Werder Bremen). Med en slik angrepstropp, ledet av Hazard, bør man altså bli overrasket om Belgia går målløs av banen i tiden fremover!

 

Hør sjefsspeider Oppedals oppsummering av Belgia her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2012/10/belgia-den-nye-stormakten.mp3]

 

HØR PÅ OFFSIDE HVER ONSDAG FRA 1100-1200 PÅ SRIB!

Anbefalte artikler