This content has been archived. It may no longer be relevant
Hva gjør du dersom du har en konstant trang til å utforske alskens spenstige kulturtilbud, men både selvhøytidelighet og latskap stopper deg? Du lever gjennom kollegaen din ved å sende henne ut på Roller Derby-eventyr.
Helene: En som tar utfordringer
Før det skal handle om roller derby, må noen eksempler frem i lyset for å understreke hvorfor Helene Latini var rett dame for jobben, og ikke undertegnede.
Helene er min kollega i Studentmorgen og tar en utfordring. Selv kan jeg fint finne på å lyge om noe så lite strabasiøst som å ha sett en god film i helgen. Men i stedet for å se en høykulturell dogmefilm, pløyer jeg meg gjerne gjennom en til to sesonger av mindre kritikerroste “scripted reality”-konsepter som for eksempel Love & Hip Hop Hollywood. Gjerne i selskap med skammelige mengder snus, chips og Holiday dip.
Kontrasten blir dermed stor da Helene bare helt casually har vært på dobbeldate på fredagen, danset på Fincken på lørdagen og var på salsakurs på søndagen. Nuff said.
Hva er Roller Derby?
Mine forkunnskaper om Roller Derby er få. Jeg ser for meg en uorganisert sport hvor man ruller rundt i sirkler i fjollete kostymer, uten mål og mening.
Det første som kommer opp når jeg gjør et kjapt Google-søk er derimot at Roller Derby er en kontaktsport.
– Roller Derby er en kontaktsport på rulleskøyter, som stort sett spilles av damer, sier Frida Engeseth Løfoll som spiller i det Bergensbaserte laget Wet City Rollers.
Og har du enda ikke skjønt hva som skjer på banen under Roller Derby, så utdyper Løfoll det veldig godt.
– Spillet går ut på at man er to lag hvorpå det er fem spillere på banen fra hvert lag. På hvert lag har man fire blockere og én jammer. Jammeren skal forsøke å passere blockerene fra motstanderlaget for å samle poeng.
Videre forklarer Løfoll at man som spiller må være over 18 år og at kombinasjonen av beskyttende utstyr og strenge regler gjør at sporten innebærer mindre risiko for å skade seg, enn i fotball.
Dette altså til tross for at Roller Derby defineres som en kontaktsport av både Løfoll og Internettet. Jeg sliter likevel med å tro helt på dette i og med at Løfoll følger opp med å si:
– Vi har lov til å “hitte” eller dytte borti andre spillere med hoftene eller skuldre.
Så om man er keen på å dø, eller i det minste utfordre seg selv, så kan Roller Derby være noe for deg.
Ikke bare for tøffe jenter
Dersom du er gutt og synes Roller Derby høres gøy ut, så er det bare til å hive seg rundt for å danne et guttelag. Løfoll forklarer:
– Ja gutter kan være med å spille, men da må de danne et lag for seg selv på grunn av de fysiske forutsetningene. Men det finnes herrelag i USA og jeg tror det finnes noen lag i Europa også. I tillegg kan gutter for eksempel være dommere under en jentekamp.
Løfoll avslutter med å si at Roller Derby absolutt er en sport som holder på å vokse i Norge.
Om du kunne vært interessert i å prøve deg på trening med jentene så kan du sende Wet City Rollers en melding på Facebook. På spørsmålet om hva som er det beste med Roller Derby, er Løfoll klar i sitt svar:
– Miljøet!
Hør noen av Helenes tanker om roller derby her:
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/227631804″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]