This content has been archived. It may no longer be relevant
Norsk IT-presse har de siste ukene viet mye spalteplass til det nyoppstartede Piratpartiet, senest i lys av at de videresender trafikken til ThePirateBay. Partiet samlet i løpet av kort tid 5000 underskrifter, hvilket påkreves for å stifte et politisk parti. Piratene har markert seg i den offentlige debatt med kjernesaker som datalagringsdirektivet og den nye åndsverkloven.
Se videointervjuet her
Øyvind A. Holm er leder for Piratpartiet Hordaland, og gjestet Hardcore spillpodcast sist tirsdag for å snakke om piratkultur, og forsvare partiets kjerneprogram.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=huQdLu8u6qI&w=750&h=422]
– Nei til Datalagringsdirektivet!
Partiet gir et rungende nei til datalagringsdirektivet (EU-direktiv 2006/24/EF – mao). All abonnements-, lokaliserings- og trafikkdata som man etterlater seg via mobiltelefon, epost og PCer skal lagres i seks måneder etter direktivets artikkel 6. Det skulle opprinnelig innføres i Norge 1. april 2012, men har blitt utsatt tre ganger. Siktemålet er at samtlige av direktivets funksjoner vil tre i kraft i løpet av slutten av 2013.
I tillegg stiller Piratpartiet krav om «full åpenhet i statsforvaltningen, personvern på internett, samt mer og bedre bruk av IT og teknologi for å få til et best mulig demokrati». Dette vil medføre at alt kartverk blir gratis og tilgjengelig for alle. I tillegg bør all offentlig forvaltning bruke åpne lagringsformater og standarder, for å sikre tilgjengelighet og bruk i fremtiden.
Er alle potensielle kriminelle?
Slik Piratpartiet ser det, innebærer dette et uforholdsmessig inngrep i enkeltmenneskers frihet og privatliv, og vil være desto mer problematisk dersom dette systemet blir hacket og tappet for opplysninger, slik som Altinn-skandalen og hackingen av Tele 2s personnummerregister. Dessuten vil DLD rokke ved uskyldpresumpsjonen etter Piratpartiets syn – alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Det kreves etter Norges konvensjonsmessige forpliktelser klar mistanke for å bruke sterkt inngripende overvåkning som rom- og telefonavlytting, og mange autorative figurer tilknyttet både juss og IT har sterkt kritisert Datalagringsdirektivet.
– Alle går jo og bærer på en mobiltelefon. Da blir det jo litt lagring for intern bruk. Men dersom direktivet kommer, vil alt lagres i ti år. Ikke selve samtalen, selvom det allerede har vært folk frempå som vil lagre disse, men tekstmeldingers innhold vil bli lagret.
Ti års lagring er dog ikke lovfestet. Direktivets Artikkel 6 fastsetter lagringstiden til minimum seks måneder, og til maksimalt to år (L 105, pp. 54-63 s. 5). Stortinget vedtok seks måneder.
– Etter 2001 og 11. september, har det blitt veldig stor vilje til å overvåke folk. Problemet er at det kan misbrukes på så mange måter, om noen skulle hacke seg inn i registrene og få tilgang til all informasjonen. Jeg har ikke stor tiltro til hvordan ting blir lagret.
Mer om Hardcore spillpodcast
Siste podcaster
-
Spillmagasinet: Spillhuset går konkurs, juletradisjoner og 2024 recap
Spillhuset har gått konkurs. Julen nærmer seg, og det samme gjør 2025. Vi sørger over spillhuset, men gleder oss til jul og nyttår. I ukens episode snakker om vi juletradisjoner, spillhuset, og tar en recap på spillåret 2024. I Studio: Olav, Agnar og Dina
Hardcore er SRIBs program & podcast om de mest omdiskuterte og interessante temaene og spillene på PC & konsoll. Hør intervjuer med spillpersonligheter, intense diskusjoner og fangende fordypninger hver tirsdag kl 11 på http://lytt.srib.no & som podcast på programsiden vår, iTunes & RSS.
Foto, video og klipp: Sebastian A. Silva