Crossfade POV: Grammys recap og snubs

Bilde: AI-generert med følgende prompt: A photo of grammy awards

Tekst: Nadja Nordli

Natt til mandag 5. februar var det duket for den 66. Grammy utdelingen. Det var dette vi Crossfade hadde sending om på mandag, og vi gjorde oss opp et par tanker om nettopp dette. Disclaimer: vi er et hiphop/rap og R&B-program, så naturligvis er vi partiske i forhold til dette.

Før kritikken hagler kan man nevne at dette var et seirende år for kvinner i musikkindustrien.

Beste album gikk til Midnights av Taylor Swift, noe som ble møtt med kritikk. Blant annet handlet kritikken om at beste album burde ha gått til SOS av SZA, spesielt med tanke på at det lå på toppen av Billboard 200 i 10 uker, lenger enn noen andre av de nominerte albumene for fjoråret. Hadde SZA vunnet ville hun vært den første svarte kvinnen til å vinne årets album siden Lauryn Hill vant for 25 år siden med The Miseducation of Lauryn Hill. Fans av hip-hop/rap og R&B, inkludert oss i Crossfade stiller derfor spørsmålet, hva skal til?

Vinnere i R&B

Først og fremst kan vi se nærmere på R&B kategorien. Beste R&B-opptreden ble gitt til Coco Jones med sangen ICU, noe vi i Crossfade var fornøyde med! Omtrent alle nominasjonene var fortjent, men vi stusset likevel på hvorfor Chris Brown enda er relevant og fortjener en plass i prisutdelingen… (Vi har ikke glemt hva han gjorde mot Rihanna, Karreuche, Frank Ocean og flere)

Årets R&B album gikk til Jaguar II av Victoria Monét, og vel fortjent! Anbefaler virkelig å ta en lytt til dette, spesielt hvis man liker hot R&B!! Vi ser fram til å se mer av henne i framtiden. Det er også verdt å nevne at hun vant årets nye artist! Stor applaus til henne.

Videre til årets R&B sang, og det var Snooze av SZA som stakk av med seieren av denne prisen. Ikke noe hagl å komme med her, foruten om at dette kanskje ikke er den sterkeste sangen på albumet etter min mening… (Seek & Destroy og Nobody Gets Me stan for life) Men! Veldig glad for å se henne vinne likevel.

Siste kategori for R&B er prisen for beste progressive R&B album, og denne stakk SZA av med. Det skulle bare mangle, med tanke på oppmerksomheten dette albumet hadde i fjor. Nok en gang trekker jeg fram at hun burde vunnet årets album, men det er ikke første gangen en svart artist har blitt snubbed (frastjelt) en grammy (ref: Kendrick Lamar, Beyonce etc.)

Vinnere i Rap

Beste Rap-opptreden gikk til SCIENTISTS & ENGINEERS, av Killer Mike, Future, Andre 3000 og Eryn Allen Kane, en sang flesteparten av oss i Crossfade ikke hadde hørt før. Noen av oss tippet (og håpet) på The Hillbillies av Kendrick Lamar og hans nevø Baby Keem, en sang vi i programmet er litt mer kjent med.

Prisen for beste Rap album gikk til albumet Michael av Killer Mike. Dette ble artistens andre grammy-pris for kvelden, og igjen så håpet flesteparten i programmet ikke på Killer Mike som vinneren av denne kategorien heller. Kanskje et tegn på at vi burde gi det en lytt?

Vinneren av årets Rap sang ble utdelt til samme sang som beste Rap-opptreden, SCIENTISTS & ENGINEERS av Killer Mike, Future, Andre 3000 og Eryn Allen Kane. Dette var den tredje og siste Grammy-prisen Killer Mike vant, før han ble bortført i håndjern fra prisutdelingen på bakgrunn av en voldshendelse. Grammy-vinneren er nå løslatt.

Siste kategori er for beste Melodiske Rap-opptreden, og denne ble gitt til All My Life av Lil Durk og J. Cole. Ved første lytt i studio minnet denne om en sang man spiller under en innsamlingsaksjon, og personlig skulle jeg heller sett prisen gå til Low av SZA (Er ikke partisk fordi det er en av mine favoritt-artister, jeg lover!). Andre argumenterte for Attention av Doja Cat, en sang som også ville vært en verdig vinner av denne prisen.

Avslutningsvis vil jeg trekke fram Jay-Z som vant Dr. Dre Global Impact prisen, og hans tale. Her kritiserte han Grammys for å aldri ha gitt Beyoncé en Grammy for beste album, til tross for at hun har vært nominert flere ganger. Han trakk også fram at

“noen kom til å dra hjem å føle at man hadde blitt robbet, andre kommer til å bli robbet, og noen hører ikke hjemme i en kategori.”

Dette er en kritikk jeg kan stille meg bak, og med det så var dette alt jeg hadde for denne gang. Håper på et bedre prisår for vår kategori neste gang!

Anbefalte artikler