Gran Tursimo i høygir

En av PlayStations fremste og eldste spillserier er tilbake, nemlig Gran Turismo. Spillet, som er utviklet av Polyphony Digital, er PlayStations racingspill med fokus på realistisk kjøring, med slagordet «the real driving simulator» og har vært en viktig del av PlayStations økosystem siden 1997.  Fem år etter det forrige spillet i serien, Gran Turismo Sport kom i 2017 kjører Gran Turismo 7 endelig inn på banen.

GT7 er en hyllest til biler, bilindustrien og motorsport – samt en hyllest til de 25 årene av Gran Turismo så langt.  Det er åpenbart et stort fokus på bilene, de er utrolig detaljerte og realistiske. Det er intervju med flere av designerne av noen av bilene, og jeg er overbevist om at det er mer informasjon om hver enkelt bil enn enkelte forhandlere i virkeligheten har.

Kjøring

Skjermdump: Marius Hauan

Selve kjøringen i GT7 er veldig godt utført, og opprettholder kvaliteten fra tidligere GT-spill.  Spillere kan velge nivået av kontroll de selv har over bilen, de som er GT-veteraner kan gire, bremse og akselerere selv, mens de som er nye til GT kan velge å styre mindre av bilen selv – og fokusere på å lære seg det grunnleggende.

GT7 bruker PlayStations DualSense kontroller på en nær perfekt måte. Det er konstant motstand på bremsepedalen, og gasspedalen gir varierende motstand basert på farten. Hele kontrolleren vibrerer også i samsvar med bilen og veien. Kontrolleren gir en fordypelse i spillet tidligere umulig uten et dedikert ratt.

Nok av variasjon

GT7 byr på en rekke spillmoduser, delt inn i to hoveddeler, «World map» og «Music Rally».  Den første av dem, «world map» er hvor mesteparten av tiden blir brukt. Det er der løp, turneringer, kjøreskole, forhandlere og oppgraderingsbutikken ligger. I sentrum av «world map» ligger kafeen, der vi får «GT Menus», som er en type oppdrag og kjernen av enkeltspiller opplevelsen. Disse menyene varierer som regel fra «samle disse tre bilene», til «vinn denne turneringen».

Den andre av hoveddelene, «Music Rally» er kanskje min favoritt. Her kjører man på en utvalgt bane og bil, til en sang. Her er målet å kjøre en viss lengde innen sangen er ferdig. Det høres kanskje ikke spesielt banebrytende ut, men det er utrolig moro.

Pent nok

skjermdump: Marius Hauan

Grafisk er GT7 et uvanlig spill. Selve bilene ser utrolig gode ut, spesielt med strålesporingen på. Resten av verden derimot, ser ut som den er tatt fra et tidlig ps4 spill. Nå har grafisk imponerende verdener aldri vært et fokus for GT, så det er for så vidt forståelig – spesielt når man som regel kjører såpass fort at du ikke ville merket det uansett. 

Endelige tanker

GT7 er et utrolig bra spill, og definitivt det beste i serien. Det forsetter GTs lange historie av å være et utmerket medium for å vise frem PlayStations nyeste konsoll.  Kjøreopplevelsen er det beste man kan oppleve uten et dedikert ratt. Selv folk som meg, som ikke har rørt et GT-spill siden GT3 kan finne mye å like her. Om man er lysten på fart og spenning, kan man ikke gå feil med Gran Turismo 7

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler