The Lighthouse

To sjømenn settes av på et ulmende, nifst skjær. De skal bo der i 4 uker mens de arbeider i fyrtårnet. Den yngre av dem, Winslow, blir satt i stand til å reparere og vedlikeholde fyret, huset og brønnen deres, mens den eldre av dem, Tom, tar seg av fyrlykten og matlaging. Sammen forsøker de å bevare vettet mens det sakte men sikkert brygger opp mot uvær, og rare ting begynner å skje…

Williem Dafoe og Robert Pattinson i The Lighthouse (foto: A24 Pictures)

Motbydelig, men fengslende

The Lighthouse er ikke en film for sarte sjeler. Den byr på intens spenningsoppbygging og to karakterer som utvikler seg til å bli stadig mer ustabile. Etterhvert blir det umulig å forstå hva som er ekte, eller hva som har foregått inni hodet på en av karakterene. En vet heller ikke om det er bare en av dem som blir stadig mer og mer gal, eller om det er den andre, eller om det er begge. Det hele gir en film som er vanskelig å følge med på, men som samtidig hele tiden gjør at du ikke klarer å rive deg vekk etter ønske om å finne ut hva det er som egentlig foregår i fortellingen. Jo lengre ut i filmen vi kommer, jo mer grotesk og motbydelig blir den i takt med at hovedkarakterne går mer og mer fra vettet. Hele filmen er svart-hvitt, og skutt i et kvadratisk format. Det hele kan føles ut som å se gjennom et album fra 1890-tallet, med levende bilder fra en fortelling om to personers liv. Lydbildet består i hovedsak av tåkelurer, måkeskrik og bølger som slår mot skjæret. Alle de tekniske aspektene rundt filmen er med på å bygge en skummel og forstyrrende stemning.

Willem Dafoe og Robert Pattinson i The Lighthouse (foto: A24 Pictures)

Sitt livs rolle

I hovedrollene i The Lighthouse får vi se Willem Dafoe som Thomas Wake, og Robert Pattinson som Ephraim Winslow. Det er ingenting annet å si på skuespillet deres, enn at de begge leverer det som kanskje er deres livs sterkeste roller. Jeg har aldri sett Dafoe eller Pattinson spille på denne måten, og jeg begynte nesten å lure på hvor grensen går mellom å spille enormt bra, og å ha gått fra vettet selv. Om du ikke tenker å se denne filmen på grunnlag av den absurde fortellingen, se den for å se Dafoe og Pattinson som virkelig gir hjerte og sjel på lerretet. Robert Eggers, som tidligere kun har regissert periodestykket The Witch tidligere, imponerer (og skremmer) stort med The Lighthouse. Denne filmen er absolutt ikke for de lettskremte, og i Norge får den aldersgrense 15 år. Begrunnelsen for aldersgrensen er at den inneholder en dyster stemning med skildringer av voldshandlinger, halusinasjoner med skrekkelementer og seksuelle scener. Filmen har premiere i Norge fredag den 24. januar.

 

Siste podcaster

  • Kill Billjo
    Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.

Anbefalte artikler