Johannes Betzler (Jojo) er en relativt normal 10 år gammel gutt. Han bor i et hus med moren sin i Tyskland under andre verdenskrig. Som mange andre barn har Johannes en fantasivenn. Det er bare en ting som skiller seg litt ut med denne fantasivennen… det er Hitler. Jojo er som mange andre små, ariske gutter i Tyskland under andre verdenskrig. Blond, blåøyd, og med en stor drøm om å bli en ekte nazist.

Jojo Rabbit er nominert til flere Oscarer (foto: Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved (c) 2019 )

Latterlig, morsom og inspirerende

Historien om Jojo er rørende, morsom og viktig. I motsetning til mange andre filmer som omhandler andre verdenskrig, tør Jojo Rabbit å gjøre litt narr av en ellers mørk del av vår moderne historie. Den satiriske undertonen presenteres på en lett og morsom måte, og det er forfriskende å se en slik fortelling på lerretet.

Taika Waititi som har både skrevet og regissert filmen, spiller også en av filmens største karakterer, nemlig Hitler. Waititi kjenner vi tidligere fra filmer som Hunt for the Wilder People, og Thor: Ragnarok, og Jojo Rabbit er til å kjenne igjen på stilen hans. Vi får også se Roman Griffin Davis som hovedpersonen Jojo, Scarlett Johansson som Jojos mor, og Tomasin McKenzie, som spiller en ung, jødisk jente.

Ser man litt dypere bak det kjente humoristiske preget som kjennetegner Taika Waititis fortellerstil, kommer det en fin historie frem, om en gutt som egentlig bare vil leke med vennene sine og som innser at ikke alle fiendene hans er så ille som han tror de er.

Taika Waititi spiller Hitler i JOJO RABBIT (foto: Twntieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved)

6 nominasjoner

Jojo Rabbit er nominert i hele 6 kategorier til årets Oscar-utdeling, og det er vel fortjent. Den er nominert for beste kvinnelige birolle, beste kostymedesign, redigering, produksjonsdesign, adapterte filmmanuskript, og ikke minst årets beste film. Under Golden Globes-utdelingen som akkurat passerte, var den òg nominert for beste musikal eller komedie, og Roman Griffin Davis var nominert for sin rolle som Jojo. Det gjenstår å se hvordan den vil gjøre det under Oscar-utdelingen, men i mellomtiden anbefaler jeg deg å komme deg på kino og se denne.

Jojo Rabbit har norgespremiere den 17. januar og har fått aldersgrense 12 år, grunnet satirisk komedie og lite nærgående skildringer av krigshandlinger og ofre.

Siste podcaster

  • Kill Billjo
    Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.

Anbefalte artikler