The Upper Nile Academy

Sør-Sudan

I 2011 ble det avholdt en folkeavstemning om hvorvidt Sør-Sudan skulle skille seg med det øvrige Sudan og bli en egen uavhengig stat. Folkeavstemningen kom som et resultat av flere tiår med uro og borgerkriger i landet, og hele 98% stemte for uavhengighet. Dermed ble staten Sør-Sudan erklært selvstendig den 9. juli 2011, og bare fem dager senere var landet blitt det 193. medlemslandet i FN. Landet har dog opplevd en del voksesmerter som ny stat, og de siste årene har vært preget av borgerkriger og opprør. Midt oppi alt dette har et fotballakademi vokst frem: The Upper Nile Sports Academy (UNSA).

Grunnlegger Lat Tungwar Kueiguong (Foto: Upper Nile Sports Academy, Facebook)

Akademiet

9. juli 2015, fire år etter Sør-Sudan fødsel som en selvstendig stat, starter Lat Tungwar Kueiguong opp UNSA i Bentiu, Rubkona, i Sør-Sudan. Byen er en del av FNs Protection of Civilian Site (PoC). Her får en rekke av områdets barn, mange av dem foreldreløse og hjemløse, muligheten til bo, studere, spise og trene. Lat Tungwar skriver i en melding til Offside at konfliktene i landet har ført til frykt og hat blant landets befolkning, og understreker viktigheten av et senter hvor man kan spre et budskap om fred, kjærlighet og harmoni i samfunnet.

To bring back peace and harmony, there is a need to establish a social art centers where peace, love and unity shall be preached to the affected population and for steering towards peaceful co-existence among citizens. (Lat Tungwar)

En stor del av innbyggerne i Bentiu og de nærliggende områdene i PoC er under 30 år. Tungwar mener at den unge befolkningen representerer en fantastisk mulighet for utviklingen i landet. Ved å få involvere de unge i fotballen og samfunnet generelt, kan man da unngå inter-etniske og gjengrelaterte konflikter, samtidig som de unge kan få utviklet sine talenter på banen. Per 2019 har akademiet over 240 spillere, fordelt over en rekke årskull opp til U16. For disse arrangeres det ofte kamper, treninger og turneringer på intern basis.

Utfordringer og fremtid

(Foto: Upper Nile Sports Academy, facebook)

Akademiet opplever også en rekke utfordringer. Tungwar forteller at de mangler en rekke nødvendig utstyr, som fotballer, kjegler, fotballnett og leggbeskyttere. Akademiet har, til tross for dette, opplevd at fotball har blitt en kjærkommen arena for fred og kjærlighet, og ønsker å fortsette sitt arbeid over de neste årene. På sine hjemmesider står det at akademiet ønsker å være et sted hvor nasjonens yngste kan vokse opp til å bli ansvarlige borgere som kan være med på å utvikle nasjonen i en positiv retning. Fotball og samhold er blant de viktigste verktøyene.

UNSA Mission Statement: To create solid foundation in the world of sports and raised young talented and responsible citizen in the republic of South Sudan.

Følg Upper Nile Sports Academy på Facebook eller sjekk ut hjemmesiden https://uppernilesportsacademy.org/ for mer informasjon.

Siste podcaster

  • Vi elsker å hate

    Det sies at følelsen av å elske er sterkt knyttet til følelsen av å hate – og i Offside er det lite vi elsker mer enn å hate.

    Med pils i blodet og en viss Champions League-kvartfinale ferskt i minnet, byr en Vålerenga/Manchester City-fan og en Lillestrøm/Manchester United-fan på het stemning i studio. Hvorfor er egentlig rivaliseringen mellom klubber så intens?

    Følg oss på Instagram: offside_srib

    I studio: Simon Harbo, Jonathan Broome & Mathias Mæland

 

 

Anbefalte artikler